Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29019)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
28-03-2021, 11:31:17

Rupafin podziwiam Twoją aktywność po operacji. I w ogóle Waszą. Ja zanim weszłam tu na forum to wyobrażałam sobie siebie jako robokopa po operacji. Może nie będzie tak bardzo źle, choć na pewno gorzej bo na dzień dzisiejszy czuję sie super i nie mam żadnych objawów bólowych więc trudno po takiej ingerencji czuć sie tak samo czy lepiej. A o dziecku pomyślę po rozmowie z neurochirurgiem i przeskanowaniu całego kręgosłupa. Na utylizację to raczej jeszcze nie czas :)
Wtajemniczona
28-03-2021, 11:42:40

Tarja spokojnie po operacji będziesz oglądać swoje stopy ) mam zrobione dwa poziomy, zginam głowę w dół i kręcę nią na boki
Dorka z trzema poziomami to już nawet nie powiem co wyrabia hihi 🤣
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6
Początkująca
28-03-2021, 13:15:45

Dziękuję Wam wszystkim. To chyba ja za bardzo tę wyobraźnię uruchomiłam. Torszke rehabiliitantka mnie wystraszyła bo umówiłam wizytę u pierwszej dostępnej osoby mając nadzieję głównie na rozmowę terapeutyczną a nie na naprawianie tego co zepsułam bo wiem, że już za późno i powiedziała mi,że mają u siebie pana kilka lat starszego ode mnie i on juz nie kręci prawie w ogóle szyją.
To teraz tylko martwić sie by mielopatia się nie rozwinęła zanadto przed operacją i by niczego nie uszkodzili w tracie operacji.
Jeśli chodzi o sztywność mojej szyi obecnie to niestety kręcić nia mogę we wszystkie strony, może po to usztywniają bo zbyt wiotka jest. Obecnie staram się nie pochylać brody do mostka, chodze i siedzę prosta jak drut (tzn. już się nie garbię jak to miałam w zwyczaju przez całe życie) by za bardzo tego rdzenia nie drażnić. Może stan się nie pogorszy do operacji.
Co prawda miałam juz jedną "operację" - cesarkę (oj bolało), miałam znieczulenie ogólne podczas badania ECPW ale boję się, że się obudzę podczas tej z kręgosłupem. Wiem, tchórz ze mnie z za bogata wyobraźnią...
gość
28-03-2021, 14:17:59

Tarja83 2021-03-28 15:15:45
ale boję się, że się obudzę podczas tej z kręgosłupem. Wiem, tchórz ze mnie z za bogata wyobraźnią...
Tarja, nie obudzisz się w trakcie operacji. To co zapamiętasz, to wjazd na salę operacyjną, może jeszcze chwilę rozmowy z ekipą anestezjologiczną. A następne wrażenia to już po przełożeniu na łóżko po operacji. Epizodycznie zdarza się, że pacjent przy dłuższym wybudzaniu po operacji, coś tam leciutko kojarzy.
Informacja z pierwszej ręki, zarówno jako wielokrotnie znieczulanej ogólne pacjentki, jak i ponad trzydziestoletniego doświadczenia zawodowego.
Jeżeli tylko tego się boisz, to przestań się bać A inne obawy świadczą o zdrowiu psychicznym, wszak nie jesteśmy cyborgami i emocje nie są nam obce. W każdym razie ten lęk możesz odsunąć, zawsze to jeden kłopot mniej do zamartwiania
Pozdrawiam Z.
Początkująca
28-03-2021, 15:30:18

Dziękuję, jeden problem z głowy. Mam nadzieję, że lekarz nic nie uszkodzi bo to przecież dłubanie przy rdzeniu i naczyniach. Czy dobrze kojarzę, że przy usztywnianiu operować będa od przodu szyi? Długo naświetlają rentgenem? Z lekarzem nie rozmawiałam dokładnie o samej operacji bo t była pierwsza wizyta u niego i tylko na rezonans zerknął i stwierdził, że ucisk jest znaczny ale że powtórzymy rezonans. I, że jeśli się pogorszył to będzie operacja z usztywnieniem 1 poziomu, a wiadomo, że się pogorszył przez 2,5 roku bo miałam troche upadków.
Forumowicz
28-03-2021, 16:21:31

KasiaSwiebodzin 2021-03-28 13:42:40
Dorka z trzema poziomami to już nawet nie powiem co wyrabia hihi 🤣
Ponieważ Dorka jest z Podkarpacia. Tylko na Podkarpaciu takie osoby się rodzą.
PS
Ja też podkarpacki: odkurzam, zmywam, kopię ogródek, koszę, pływam , ....... mole to w locie łapię.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Początkująca
28-03-2021, 17:34:50

Dobrze, że poznałam przyczynę, bo już do siebie (rodziców, przodków) miałam pretensje że taka cherlawa jestem. A to wszystko klimat... :)
Forumowicz
28-03-2021, 20:34:32

Tarja83 2021-03-28 19:34:50
Dobrze, że poznałam przyczynę, bo już do siebie (rodziców, przodków) miałam pretensje że taka cherlawa jestem. A to wszystko klimat... :)
Dokładnie tak.
Na Podkarpaciu to nawet słońce wcześniej wschodzi.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
Forumowiczka
29-03-2021, 11:51:26

No pewnie, że wcześniej wschodzi ja już urzęduje w Mielcu u ojca. Dziś poszły do mycia dwa okna, jutro reszta. Samopoczucie super ale nie ma co przesadzac. Dziś gdzieś uciekło słoneczko ale nie ma najgorzej. Więc praca wre ale tak to jest jak się ma dwa mieszkania pod opieką ale co to na taką babę jak ja
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Wtajemniczona
29-03-2021, 12:37:06

Mówiłam, że szalona kobieta 😆 u mnie etap sprzątania w szafach - dawno nie zaglądałam. Także idę wolniej ale do przodu.
Tarja dostęp z reguły od przodu szyi, a rentgen miałam dwa dni po operacji i kilka minut to trwało 🙂
10.11.2020 Stabilizacja międzytrzonowa cage peek lfc na poziomie c4/c5 i c5/c6

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: