Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
11-02-2020, 21:54:38

Ze stałymi też da się funkcjonować.
A gdzie i kiedy operacja?
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Forumowicz
12-02-2020, 08:04:39

tltester 2020-02-11 22:44:07
Dodam, że neurochirurg powiedział, że u mnie implanty ruchome nie przejdą. Złe ułożenie kręgów już jest. Więc będą stałe.
Żaden problem. Ja mam niby 3 dyski ale śruby są na 4 kręgach i wielkiego dyskomfortu nie znajduję. Jest jak jest i kropka.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczony
12-02-2020, 22:08:33

Operacja we Wrocławiu w 4WSK na Weigla. Przyznam, że się boję, ale ponoć tylko głupcy się nie boją. KAWO, dzięki za trochę słów otuchy. Co czytałem to moda na ruchome, ale aby mieć ruchome to trzeba być młodszym, bez dużych wad w szyjnym i ponoć nie na dwóch poziomach na raz. Neurochirurg powiedział, że ruchome nie do końca się sprawdzają. Przeczytałem też, że potrafią i tak się zrosnąć. Ciekawe co by na mój przypadek powiedzieli gdzie indziej.
gość
13-02-2020, 00:10:05

Hej ,dawno tutaj nie byłam jakies ...lat . Teraz mam miec operację dyskopatii szyjnej w Konstancinie i koszmarnie sie boję !Ktoś ,coś miał tam ,wie jak po . Mam miec sztywne implanty (wolała bym w zębach )teraz nic mnie nie boli ,a tu przyszedł termin operacji ,czy odwlekać . tez mam duże stenozy . Pomóżcie bo już zwariuję .Skawa
Forumowicz
13-02-2020, 08:22:53

Ja też potrzebuję pomocy.
Kiedyś pisałem o kręgozmyku. Teraz tej samej osobie neurochirurg proponuje - bo może nie trzeba będzie operacji - wstrzyknięcie w okolice tego kręgozmyku = DIPROPHOS.
Chora boi się tego, że niby ma skutki uboczne, że ...coś tam.
Czy ktoś ma doświadczenie z tym specyfikiem ?
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczona
13-02-2020, 08:24:54

tltester 2020-02-12 23:08:33
Operacja we Wrocławiu w 4WSK na Weigla. Przyznam, że się boję, ale ponoć tylko głupcy się nie boją. KAWO, dzięki za trochę słów otuchy. Co czytałem to moda na ruchome, ale aby mieć ruchome to trzeba być młodszym, bez dużych wad w szyjnym i ponoć nie na dwóch poziomach na raz. Neurochirurg powiedział, że ruchome nie do końca się sprawdzają. Przeczytałem też, że potrafią i tak się zrosnąć. Ciekawe co by na mój przypadek powiedzieli gdzie indziej.
Cześć! Ja też byłam tam operowana. Zawsze warto skonsultować z kilkoma lekarzami swój przypadek. Tylko skoro przepukliny są masywne, to ruchomy implant nie wchodzi w grę. Ja też mam stały. Przyznam początki były ciężkie, ale obecnie jesteśmy na etapie zaprzyjaźniania się z implantem 😄 Dasz radę! My daliśmy to i Ty dasz!
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
gość
13-02-2020, 10:30:18

Kawo, w por.p bólowej po drugiej operacji miałam podawany diprophos z lignocainą, pod kontrolą rtg. Były to bokady okołokorzeniowe. U mnie wtedy zero poprawy, wręcz nasilenie bólu, ale wtedy jeszcze nie znaliśmy z lekarzem właściwej przyczyny. Diprophos jest sterydem, działa p. zapalnie. Kręgozmyku nie wyleczy, może złagodzić ból w mechanizmie p.zapalnym.
Natomiast na ostrogi piętowe zadziałał rewelacyjnie i trwale:)
Jak to steryd, działań ubocznych trochę ma ale nie muszą się pojawić. Ja poza nasileniem dolegliwości, innych ubocznych nie miałam.
Trudno radzić Twojej znajomej. To działanie objawowe a nie przyczynowe. Wiele zależy od neurologii i stopnia ucisku struktur nerwowych. Weteranka pozdrawia:) Z.
Początkująca
13-02-2020, 11:10:46

Witajcie!
Miałam robione emg nadgarstka. I zaczyna coś się robić ( ZCN ) Dzisiaj byłam u ortopedy no i musze zrobić jeszcze usg tego nadgarstka.
Wspomniałam też że rok temu miałam małe wypukliny dwie w kregach szyjnych.
I po wyniku usg mam przyjść do tego ortopedy i da mi skierowanie na RM szyji bo niewiadomo czy mi dysk bardziej się nie wysunął i dlatego mam takie sztywnienia palców rąk ,bóle karku, ramion ... itp
Rok temu neurochirurg mi powiedzial ze może być tak że dysk się wysunie bardziej i kto wie czy tak się nie stało. Bo od msc dzień w dzień mam drętwienie mrowienia w palcach itp ...
Wtajemniczony
13-02-2020, 13:19:40

AgaZielona, dziękuję Ci za odpowiedź i pocieszenie. U mnie jest dramacik - przepuklina uciskająca rdzeń kręgowy (1,3 cm) i nerw korzeniowy na C6 (tu w opisie mam rozległą ekstruzję) i przepuklina na C5 z uciskiem na rdzeń. Neurochirurg jednoznacznie stwierdził, że robić trzeba dwa na raz. Może już tak nie boli ale ręka potrafi mrowić i czucie palca wskazującego mam mniejsze. Nie będę się zastanawiał bo to co mam to dość groźna sprawa. Nawet upadek może mnie załatwić. Jestem facetem ale strach mam spory - mam dla kogo żyć. Jakoś będę się musiał do nowej sytuacji przyzwyczaić, bo też jestem nadkreatywny - lubię coś robić, tworzyć. Cholera nie mogło się to stać jak miałbym jakieś 115 lat!?
Wtajemniczona
13-02-2020, 14:07:33

Tltester!
Rozumiem Cię. Mam zrobiony jeden poziom, nie dwa, ale...z dnia na dzień dowiedziałam się o konieczności operacji. Też miałam silny ucisk na rdzeń, mogłam być niepelnosprawna, zabieg miałam na cito. Naprawdę domyślam się, co przeżywasz. Ja nie mialam czasu na lęki przed operacją. Jednak obawy powróciły po zabiegu, zresztą zawsze tlumione emocje wrócą.
Dasz radę chłopie, po zabiegu będzie ulga ("przeżyłem"), potem będą kolejne obawy...jak trzymać głowę, czy rana się goi itp.... A kto będzie Ciebie operować?
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: