Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
27-04-2019, 19:32:43

Witam wszystkie szyjki.
Co taka cisza ostatnio na tym forum? Czy nikt tu nie zagląda? Mnie od wczoraj boli jeszcze bardziej, zwłaszcza prawe ramię i bark, które od roku już dają mi popalić. Termin operacji zbliża się wielkimi krokami, nie ukrywam: niepokój jest. Boję się, czy z tym ramieniem nie będzie gorzej niż jest, a i tak ciekawie nie jest, bo boli od łopatki i ciągnie aż za ucho i w kierunku szczęki. Czy któraś z Was kochane też tak miała?
Pozdrawiam.
gość
28-04-2019, 07:59:44

Witajcie Szyjki kochane
Lucy0402 też miałam ból od łopatki ,lewe ramię ,brak i do tego jeszcze odrętwiałą rękę i palce .Jestem 6 miesięcy od mojej operacji ,czasami jeszcze odczuwam ból w tych okolicach i mam odrętwiały kciuk ,ale jest to żaden ból w porównaniu do tego bo było przed operacją.Każdy z Nas odczuwał niepokój przed operacją , jest to nieuniknione ,ale mieć też tą myśl że po operacji będzie już tylko dobrze to niepokój odchodzi .Kochana będę trzymać kciuki za pomyślność operacji i życzę wytrwałości i samych pozytywnych myśli .Pozdrawiam serdecznie 😘😘😘
gość
28-04-2019, 16:52:32

Witajcie ☺ nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa. W wypisie ze szpitala mam zalecone rehabilitacje dopiero po upływie pół roku. Lekarz twierdzi to samo. Czy to możliwe, że przez tak długi okres mam nic nie robić w kierunku poprawy siły mięśniowej? I ewentualne sanatorium też dopiero wtedy?
Wtajemniczona
28-04-2019, 20:55:22

Witajcie kochane.
Renata071173, Bardzo Ci dziękuję za wsparcie i słowa otuchy. Wierze,że operacja przebiegnie bez powikłań i będzie lepiej ale zawsze jest jakaś niepewność. I jak będzie z tym powrotem do samodzielności, czy będę w stanie prowadzić samochód ( dojazdy do pracy-innej możliwości nie ma bo mieszkam na wsi) czy moja szyjka wytrwa przy pracy z komputerem ( księgowość) Chciałabym wrócić do pracy, jak będzie kiepsko to będę mogła pracować kilka miesięcy na 1/2 etatu ( łaskawy szef).
Dobrej nocy wszystkim.
Wtajemniczona
28-04-2019, 21:06:47

Do Gościa.
Jestem jeszcze przed operacją ale to już tuż, tuż. Napiszę jak to u mnie będzie z tymi zaleceniami. Wydaje mi się, że to długo pół roku bezczynności. Kiedy masz wizytę kontrolną? Dopytaj co Ci wolno, na pewno masz jakieś ćwiczenia do domu. Masz kołnierz? Być może z jakiś powodów musisz dłużej czekać na " rozruch" przecież każdy przypadek jest inny, za bardzo nie można uogólniać.
Pozdrawiam
gość
28-04-2019, 21:25:50

Witaski Szyjki 😘
Do Gościa
Ja operację miałam 10.10 2018
Pierwszą rechabilitację miałam od 4 .01 2019.
Nie chcą wcześniej przyjmować na rechabilitację niż 3-4 ponieważ ma się najpierw wszystko zagoić w środku i na zewnątrz .Ja miałam operowane dwa poziomy ,kołnierza nie nosiłam .Do sanatorium pojechałam dopiero w marcu .
Sama troszkę ćwiczyłam raz w lewo raz w prawo ,raz góra raz dół .Nie można się katować i tylko do lekkiego bólu i koniec .
Dużo odpoczywać !!!!
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka i wytrwałości
gość
28-04-2019, 21:57:14

Renata, dziękuję ☺ kołnierza nie nosiłam w ogóle po operacji, takie było zalecenie. Używałam go przed operacją, ale doraźnie, na kilka godzin w pracy biurowej. Żadnych ćwiczeń nie pozwolono mi wykonywać. Wszystko ma się spokojnie zagoić (implant c5/c6 11.03). Pytałam kilkakrotnie, nie mogłam w to uwierzyć. We wtorek mam wizytę u lekarza operującego, zapytam ponownie. Na chwilę obecną, po 6 tygodniach od operacji, nie wyobrażam sobie powrotu do pracy bez jakichkolwiek ćwiczeń. Wszystko jest obolałe i zastałe, jak wytrzymać 8 godzin przy biurku stukając w klawiaturę i patrząc w monitor? Rano musiałabym wstawać z dwugodzinnym zapasem na rozruch, bo budzę się sztywna i obolała. A co z wyjazdem na szkolenia, czasem kilkudniowe, dalekie? Muszę wytrzymać podróż, muszę dzwignąć walizkę z ubraniem i materiałami szkoleniowymi, wytrzymać długo w pozycji siedzącej wymuszonej... Przecież to niemożliwe, że pozwolą mi 6 miesięcy przebywać na zwolnieniu i dopiero potem skieruja na rehabilitację, bym mogła wrócić do pracy "naprawiona" zupełnie, a nie tylko zoperowana i nieprzygotowana do takiego wysiłku. Będąc teraz na zwolnieniu w domu, muszę ciągle odpoczywać, nie robić nic długotrwałe, nawet siedzieć. Dłuższy spacer sprawia problem, kark sztywnieje, ból promieniuje przez szczękę aż do ucha. Boli bark prawy, od niego wszystko się zaczęło. Bóle głowy też jeszcze mnie nawiedzają. Czasem niekontrolowany ruch ramienia kończy się krzykiem z bólu. Nie dźwigam, naprawdę uważam, ale czasem sięgajac nawet po coś lekkiego zbyt szybko- czuję jakby prąd w karku. Na pewno jest lepiej, niż przed operacją... Ale wciąż muszę włączać silne leki co jakiś czas. Więc jak to możliwe, że dopiero za pół roku będę mogła cokolwiek działać w kierunku usprawnienia mięśni i barku?
Iwona
Wtajemniczona
29-04-2019, 10:02:52

Witajcie szyjki kochane.
Do Gościa.
Moim zdaniem to nie ma opcji, abyś za 2-3 mogła wrócić do Twojej Pracy. Jeżeli prowadzący Cię neurochirurg będzie robił problemy z dalszymi zwolnieniami, to zasugeruj, że medycyna pracy nie da zgody na powrót.
Jak to nie zadziała to idź do innego lekarza np. neurologa który kierował do neurochirurga ( jak trzeba to nawet prywatnie) i kontynuuj leczenie. Nie spiesz się do tej pracy, szkoda by było nie dać sobie szansy na lepszą jakość życia, skoro operacja się udała-a operacja to dopiero początek leczenia i łatwo coś popsuć . Trzeba z uporem walczyć o siebie.
Powodzenia.
gość
29-04-2019, 10:09:59

Dziękuję Lucy0402 za słowa otuchy ☺
Miłego dnia wszystkim.
gość
29-04-2019, 13:16:58

Iwona witaj na zwolnieniu możesz być 182 dni a Ty masz podstawy do tego po operacji.
A dostałaś zwolnienie po wyjściu ze szpitala?
Ja po operacji dostałam 2 miesiące i z powodu wykorzystania 182 dni choroby ,póżniej złożyłam dokumenty do ZUS na zasiłek rehabilitacyjny . Dostałam jeszcze 4 miesiące zasiłku i skierowanie do sanatorium.Nie sądzę abyś szybko poszła do pracy ,ja do pracy wróciłam po 6 miesiącach ,choć jeszcze mogłam dalej składać dokumenty do ZUS o przedłużenie zasiłku ( można być do 12 miesięcy ) .Nie spiesz się do pracy ,na to jeszcze masz czas ,idź na L 4 lub zasiłek ,a po drugie nie sądzę aby jakiś lekarz Cię dopuścił tak szybko do pracy .Pozdrawiam cieplutko 🌞🌞🌞

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: