Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
09-05-2023, 14:05:17

Halina1967 2023-05-09 13:45:58
Ruzia miałaś prawie operacje po operacji ?
Myślę ,że powinnaś zapytać lekarza i dostać, może nie pooperacyjne biodra bo to po szpitalu zaraz dają ale ogólnie na rehabilitację pomimo dwóch miesięcy to pewnie się kwalifikujesz, tak myślę.
Też myślałam że to za szybko ale lekarz powiedział że nie a operował mnie ten sam lekarz
Początkująca
09-05-2023, 18:55:03

Kto wam przedłuża L4 . Ja mam problem . Mam L4 do 23 mają ( to będzie 2 miesiące po operacji) dał mi je neurochirurg i powiedział że po przedłużenie do ogólnego lub neurologa . Tylko że ja nie mam neurologa . Dziś byłam u ogólnego i przy okazji pytam się co z przedłużeniem. No a lekarka że ona nie może tego robić bo nie jest specjalistą . Dała mi skierowanie do neurologa . No a na wizytę czeka się kilka miesięcy . I co mam zrobić ? Ani nie dostanę L4 ,ani zdolności do pracy. Nie wiem co robić ,nawet prywatnie nie mam się gdzie dostać .
gość
10-05-2023, 05:17:15

Alina74 2023-05-09 20:55:03
Kto wam przedłuża L4 . Ja mam problem . Mam L4 do 23 mają ( to będzie 2 miesiące po operacji) dał mi je neurochirurg i powiedział że po przedłużenie do ogólnego lub neurologa . Tylko że ja nie mam neurologa . Dziś byłam u ogólnego i przy okazji pytam się co z przedłużeniem. No a lekarka że ona nie może tego robić bo nie jest specjalistą . Dała mi skierowanie do neurologa . No a na wizytę czeka się kilka miesięcy . I co mam zrobić ? Ani nie dostanę L4 ,ani zdolności do pracy. Nie wiem co robić ,nawet prywatnie nie mam się gdzie dostać .
Witaj. Trochę to dziwne. Skoro nie masz jeszcze zdolności do pracy,a lekarz ogólny nie może dac L4 to idę do neurochirurga po L4 albo niech wypisze zaświadczenie, że mogę już pracować. Szczerze mówiąc lekarz rodzinny może wydać takie L4 ale jak to mówią co kraj to obyczaj. Nie poddawaj sie walcz o swoje. Pozdrawiam M.
gość
10-05-2023, 20:38:18

dyskobolka 2015-07-27 21:59:27
Witam po przerwie.
Dowiedziałam się ostatnio ciekawych rzeczy na temat skutków ubocznych urazu kręgosłupa typy whiplash (smagnięcie biczem).
Z urazem tym mamy do czynienia podczas wypadku samochodowego, kiedy nasz pojazd jest uderzony w tył.
Na nasz kręgosłup oddziałują wtedy ogromne przeciążenia a skutki tego urazu dla kręgosłupa są fatalne.
Dobrze jest kiedy mamy tylko ponadrywane więzadła,gorzej kiedy pojawi się dyskopatia wielopoziomowa.
Cały układ nerwowy wariuje,mamy wiele dziwnych objawòw,a lekarze bagatelizują ten stan.
Nie minie 5 lat kiedy większość z nas będzie wymagała operacji kręgosłupa szyjnego.
U mnie pamiątką po takim urazie jest Zespòł Chiari.
W wyniku bardzo silnego uderzenia miałam pozrywane więzadła, dyskopatię pourazową prawostronną na 4 kolejnych poziomach.
Kręgosłup przestał być stabilny.
Struktury mózgu uległy obniżeniu w wyniku urazu, doszło do wgłobienia migdałków móżdżku do otworu wielkiego.
Przez 5 lat nie miałam prawidłowej diagnozy, sama miotałam się z dziwnymi objawami.
Byli lekarze, którzy zrzucali wszystko na karb depresji.
Piszę o tym dlatego, że niewielu polskich lekarzy ma świadomość jakie skutki dla kręgosłupa może mieć tak często spotykany uraz kręgosłupa.
Stłuczki są na porządku dziennym, mnóstwo ludzi chodzi w kołnierzach ortopedycznych.
U mnie dodatkowo wystąpił Zespół Chiari ( objawy-silne bóle głowy przy potylicy,zawroty głowy,sztywność i ból
karku).
Ta przypadłość b.rzadko jest prawidłowo diagnozowana.
Standardowa rehabilitacja przeprowadzana po urazach kręgosłupa, w przypadku zespołu Chiari może bardzo zaszkodzić.
Bardzo często towarzyszy tej chorobie niestabilność kręgosłupa ( niemożność utrzymania głowy, ciągłe jej opieranie o coś, nasilanie się objawów neurologicznych po schylaniu głowy..)
Jestem po operacji kręgosłupa,przed operacją odbarczenia otworu potylicznego i przeprowadzeniem stabilizacji kręgosłupa szyjnego.
Pamiętajcie, zanim zaczniecie rehabilitować kręgosłup lub operować dyskopatię upewnijcie się, że nie macie niestbilności kręgosłupa lub co gorsze Zespołu Chiari.
P.S
Do Pawika myolastan był fajnym lekiem, ale wycofano go z aptek!
Wtajemniczona
11-05-2023, 12:22:49

Kika05 2023-05-09 14:18:08
Hej powiedzcie mi ile czasu po operacji zaczęliście rechabilitacje!?
1,5 m-ąca
Początkująca
12-05-2023, 04:58:27

Kika05 ja po 1,5 miesiąca . Podstawa to masaż u mnie . Po noszeniu kołnierza mięśnie bardzo osłabione . Do tego ćwiczenia które można robić samemu .
gość
15-05-2023, 15:01:37

Drodzy moze mi pomozecie bo mnie zaraz szlag trafi. Jestem zarejestrowana na operacje szyjnego na szase9row w warszawie. Lekarz dal mi kartke z badaniami jakie musze zrobic przed operacją. Piszlam do przychodni a oni do mnie ze nie zrobia bo to szpital powinien i kwestia rozliczen.
Piwiedzcie jak u Was to wygladalo?
Co powinnam teraz zrobic bo kuzwa juz mnie szlag trafia.
gość
15-05-2023, 16:33:25

Ja robilam badania do operacji prywatnie. W naszej przychodni wisi kartka ze nie wystawiają skierowan na badania dla innych podmiotów...
Gość 2023-05-15 17:01:37
Drodzy moze mi pomozecie bo mnie zaraz szlag trafi. Jestem zarejestrowana na operacje szyjnego na szase9row w warszawie. Lekarz dal mi kartke z badaniami jakie musze zrobic przed operacją. Piszlam do przychodni a oni do mnie ze nie zrobia bo to szpital powinien i kwestia rozliczen.
Piwiedzcie jak u Was to wygladalo?
Co powinnam teraz zrobic bo kuzwa juz mnie szlag trafia.
gość
15-05-2023, 16:45:09

No tak ale prywatnie mnie nie stac. Wszystkie te badania to kilka stow.... I tak robilam prywatnie rezonans i szlam prywatnie do neurochirurga dodatkowo na konsultacje. Zreszta jesten ubezpieczona, nie po to place skladki bym musiala jeszcze podtsawowe badania robic prywatnie
Początkująca
15-05-2023, 18:02:08

Lekarz ze szpitala powinien dać ci skierowanie na badania z przychodni . No niestety często mają to gdzieś a ogólny lekarz nie chce ich zlecić . Niektórych badań ogólny nawet nie może zlecić bo przychodnia nie ma na specjalistyczne podpisane . Mi ogólny napisał co mógł , resztę płaciłam .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: