Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Wtajemniczona
27-06-2008, 22:00:00

właśnie!
kto by pomyślał, nie?
cieszyć się ze sprzątania
a jednak!

cieszę się, że radują Was moje małe-wielkie osiągnięcia
http://maclisc.phorum.pl/
gość
28-06-2008, 19:41:00

Witam
Znalazłam dziś zapowiedź programu w Uwadze TVN dotyczącego wybudzeń ze śpiączki .
http://www.apaliczni.org/index.php?modul=page
to link do informacji o hospicjum Światło w Toruniu

http://uwaga.onet.pl/1494717,archiwum.html
link do zapowiedzi programu

Myślę ,że w walce o powrót bliskich te informacje mogą być przydatne.
Pozdrawiam
gość
29-06-2008, 08:07:00

Witam
Faktycznie z Bydgoszczą jest kłopot, 3 gosci siedzi w izolatce z gronkowcem. I chyba faktycznie nie przyjmują bo jest coraz więcej wolnych łóżek.
A teraz jak ja widzę obowiazki rodziny. Poruszyla mnie sprawa Marioli. Jeśli rodzina ma by tylko od tego żeby się spotkac na obiedzie czy na działce, to ja wole spotkac się z przyjaciółmi. Ja brat i mama oraz rodziny od 15 mięsięcy może mieliśmy tydzien wolny. Codziennie jestem u ojca 4-5 godzin, potem brat . Umiem robic to co logopeda, neuropsycholog i rehabilitant. Oni przychodza na godzinę dziennie reszt czasu my cwiczymy. Jednego dnia wracam do domu 19 brat zostaje wieczorem innego 22 (mój wieczór).
Ja prowadze firmę i zatrudniam 30 osób, brat zatrudnia 10. Jesteśmy żonaci i chodzimy na rzesach. Tylko że my naprawdę chcemy uratowac ojca i dlatego poświęciliśmy zycie osobiste. Przez cały ten czas może 2 razy spotkałem się ze znajomymi.

Ale efekt jest taki, że choc lekarze mówili że ojciec to roślina bo ogromne uszkodzenia w obu półkulach to samodzielnie jeździ wózkiem, chodzenie wychodzi mu raz lepiej raz gorzej a od niedawna przypomnial sobie ze czlowiek może pisac i nawet mu to idzie. Teraz pracujemy nad mową bo niby wszysto w porządku ale jakoś nie gada.

Żadko pisze ale teraz musiałem. Prosze pamiętac że przeżycie urazy mózgu to dopiero poczatek. Bez wieloletniej ciężkiej rehabilitacji skazuje sie człowieka na ciężkie kalectwo i cierpienie. I jeśli nie ma woli czy możliwości do takiej pracy to moze nie warto ratowac?
Pozdrawiam
Michał
gość
29-06-2008, 10:31:00

Michale-masz racje i zgadzam sie z Toba w pelni-rodzina oprocz codziennego swojego zycia ma w zwiazku ze "spiochem " mnostwo dodatkowych obowiazkow-ludzie z zewnatrz przychodza odchodza-wracaja do swojego zycia-To Ci KTORZY OPIEKUJA SIE "SPIOCHAMI" NA CODZIEN ZOSTAJA....24H.
Mariolu-rodzina,ktora chodzila,chodzi wokol Ciebie ma prawo do swojego zycia i oddechu ..wiec nie miej za zle ze szukaja rehabilitantow,logopedow,czy innych ludzi ,ktorzy choc na chwilke pozwola zdjac z ich barkow odpowiedzialnosc...Opiekunowie-gotuja,karmia,sprzataja,myja-oczywiscie ze potrafia pocwiczyc fizycznie czy logopedycznie..ale czy w tym zagonieniu ni nalezy im sie chwilka "dla siebie" ze szklanka herbaty na spokojnie?????
Widzisz ciesza Cie teraz prozaiczne,codzienne czynnosci,ktore umiesz juz sama wykonac..a opiekunom czasem juz na mycie podlogi sil nie wystarcza...zycze zebys mogla nie tylko podloge umyc..ale i zajac sie w swoim zyciu kims kto bedzie tej opieki potrzebowal i zebys mogla odwdzieczyc sie swoja pomoca i bezinteresowna miloscia takiej osobie jaka Ty jeszcze do niedawna byłas...pamietaj dawanie nie jest strata-jest zachowaniem pomocy na "potem" Majuska
Początkująca
29-06-2008, 11:24:00

Do gościa który napisał ten link o programie w uwadze dotyczącym wybudzeń ze śpiączki, czy ten program już był czy dopiero będzie? Bo on chyba już był 24.06 , a ja nie widziałam i chętnie bym go zobaczyła , czy jest jakaś możliwość zobaczenia go?
Początkująca
29-06-2008, 12:45:00

Proszę o poradę. Mój brat ma bardzo suchą skóre na piętach i dużym palcu u nogi, smarują go wszystkimi środkami (tylko czy dobrymi), ale nie pomaga. wogóle ma całe ciało b. suche czemu tak jest i czym najskuteczniej pielęgnować? Proszę o poradę.
Do aniaiania czy czytałaś pocztę , nie wiem czy dotarła doCiebie moja odpowiedż?
D Michała: bardzo fajnie ,ze macie takie postępy, mówisz 15 miesięcy już to trwa, też bym chciała żeby tak za 15 miesięcy mój brat robił takie postępy, kto by nie chciał. Gratuluję wytrwałości i życzę dalszych postępów kto wie moze niedługo Twój tata zacznie pisać tu na forum?
Pozdrawiam Wszystkich !!!
Początkująca
29-06-2008, 13:19:00

Do Alicjamax : moja Mama lubiła jak Jej wymaczałam nogi w ciepłej wodzie, później szorowałam ręcznikiem, a na koniec, kiedy skóra była jeszcze ciepła wcierałam wazelinę lub oliwkę, starałam się robić tak w miarę możliwości z całym ciałem. Moim zdaniem jest to spowodowane tym, że nasze Śpioszki nie myją się codziennie tak jak my, nie drapią się jak coś ich zaswędzi, a wiadomo, że dla zdrowego człowieka skóra normalnie się złuszcza podczas pielęgnacji, dlatego nie możemy o tym zapominać !!
pozdrawiam..
u Mamy bez zmian - otwiera oczy, wzrok jakby był bardziej "obecny", dzisiaj troszkę poruszyła ramieniem całym - ale było to takie nagłe szarpnięcie jakby ze złości i tyle... nic więcej ...
macie może informacje o tym ośrodku opiekuńczym w Toruniu? chodzi mi czy zapisuje się tam w jakąś kolejkę? jakie są opłaty? itd... przepraszam, jeśli coś pisaliście już o tym na forum, ale nie mam chwilowo sił czytać wszystkiego od początku.
Lekarz stwierdził wczoraj, że jak Mama zacznie sama oddychać to przewiozą Ją na zwykły oddział, bo "tu już się nie da nic zrobić" ....
Pozdrowienia Wszystkim, jestem z Wami... :***[addsig]
Mulatka Białystok
gość
29-06-2008, 13:52:00

Witam
Faktycznie nie zwróciłam uwagi ,że jest to link do materiału archiwalnego ,już wyemitowanego .
Na stronie głównej Uwagi podany jest kontkat do redakcji w kilku miastach .Może tam można zasięgnąć informacji czy będzie powtórna emisja programu.Może w szczególnych wypadkach są w stanie przesłać kopię materiałów.
Co do kwalifikacji na terapię chyba też najlepiej skontaktować się telefonicznie z ośrodkiem w Toruniu po informacje z pierwszej ręki.
Pozdrawiam Anna
Początkująca
29-06-2008, 13:57:00

Mulatka Aniaiania kiedyś podawała coś na str. 49 tam pisze o ośrodkach, sprawdż. Ja tak zawsze zaznaczam ważniejsz strony. Dziękuję za poradę Ala
Wtajemniczona
29-06-2008, 14:56:00

Michał, czytasz moje myśli.
Majuska, nic nie rozumiesz, ZOSTAŁAM SAMA I KORZYSTAM Z AGENCJI OP.

http://maclisc.phorum.pl/

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: