DO EWY
Dobrze słyszłaś . Dojście podczas operacji dyskopatii jest z przodu szyi, cięcie wkomponowane w zmarszczkę tak ,ze prawie nie ma sladu . W większości znanych mi przypadków pierwszą dobę spedza się na sali pooperacyjnej z monitorowaniem. Pierwsze wstanie z łózka w drugiej dobie nie wiąże się z żadnymi sensacjami fizycznymi . Troszkę emocje mogą grać rolę i wstaje się bardzo ostrożnie . W wielu oddziałach (nie wszystkich) bezpośrednio po operacji jest zakładany kołnierz ortopedyczny co daje większe poczucie bezpieczeństwa .Przy przebiegu bez powikłań w szpitalu przebywa się 3-4 doby.
Co zabrać-ekwipunek higieniczno-toaletowy ,pizama, podomka/dres .Dowiedz się wcześniej czy będzie potrzebny kołnierz . Radze też zabrać małą poduszeczkę a jeszcze lepiej poduszke ortopedyczną , jesli bedziesz po operacji w kołnierzu to trzeba sobie troszkę wymościć sztywne zagłębienie pod szyją.
Praktyczna jest również buteleczka wody niegazowanej z suwanym koreczkiem na pierwszą leżącą dobę.
Po operacji możesz mieć trochę podrażnione gardło, chrypkę ale to objaw przejściowy .
O Gryficach nic nie wiem , napisałam na podstawie własnych doświadczeń.
DO GRZEŚKA
W tym watku spotkala się grupa pooperacyjna w której większość miała lub ma nadal pewne problemy. W związku z tym jesteśmy kiepską grupa reprezentatywną

Po krótce opiszę Ci swój bardzo dobry przebieg po pierwszej operacji.
Przed operacją bardzo nasilone objawy bólowe i neurologiczne. Bezpośrednio po operacji znacznie mniejsze nasilenie. 2,5 miesiaca w kołnierzu ortopedycznym.
Po 3 miesiącach byłam bardzo aktywna i prawie zapomniałam o operacji.
Pytasz o skutki uboczne. Ano właśnie to że o operacji nie mozna zapomnieć . Ja to zapomnienie przepłaciłam druga operacją.
Na poziomach sąsiadujacych z usztywnionym operowanym dochodzi do przeciążeń .Nie chodzi o to zeby rozpamiętywać sam fakt operacji tylko zadbać o prawidłową ,, higienę''kręgosłupa.
Systematyczna rehabiliatcja oparta na wzmacnianiu mięśni , masażach odprężajacych barki , w miarę potrzeby delikatnej terapii manualnej koniecznie pod okiem bardzo doświadczonego terapeuty. Odpowiednie nawyki zachowań-spanie z dobrym podparciem, unikanie dźwigania a jesli trzeba nieść coś ciężeszego to równomierne rozłożenie na obie ręce, jesli praca w pozycji z pochyloną glową to systematyczne przerwy na zmianę pozycji, gimastyke izometryczną. Gdzieś na początku wątku była lista czynności niewskazanych.
Jeśli macie wątpliwości to radzę skonsultować się z kolejnym neurochirurgiem zeby podjąć w pełni świadomą decyzję.
http://www.wcm.opole.pl/neurochirurgia_index.php
to link do neurochirurgii w Opolu . Spotkałam się z wypowiedziami ze w tym oddzile stosują dosyć często implanty dynamiczne ,które zachowują funkcję operowanego odcinka . Moze warto zainteresować się tą opcją .
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Zosia