Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
16-12-2008, 19:40:00

Jestem po drugiej wizycie u neurochirurga. Dopytałam się o wiele spraw o których zapomniałam podczas pierwszej wizyty. Dostałam kartkę z "wytycznymi". Operowane mam mieć dwa poziomy C5-C6 i C6-C7. Emocje w rodzinie chyba już opadają, teściowa jeszcze popłakuje, ale nikt nie próbuje mnie już odwodzić od decyzji o operacji jak to było na początku. Miałam takie wrażenie, że mi nie dowierzają,słyszałam- po co ci taka operacja, operacji na kregosłupie się nie robi to zbyt duże niebezpieczeństwo itd....nie pomagały mi te komentarze, a neurochirurg konkretnie mówił - nie zrobi pani operacji to grozi większymi niedowładami ( mam problemy z chodzeniem) , grozi wózkiem inwalidzkim.... Czułam się jak w potrzasku, ale teraz wiem, która droga jest słuszna po świętach idę kupić kołnierz ,który będzie mi potrzebny po operacji. Wszystkich gorąco pozdrawiam i życzę wesołych świąt. Kokobis .
gość
16-12-2008, 21:12:00

Kokobis , na kołnierz możesz uzyskać refundację z NFZ.
Nie wiem jaki typ masz zalecony Campa czy Schantza . Pierwszy to koszt ok.80-100 zl drugi nieco tańszy.
Lekarz specjalista może wypisać Ci wniosek na zaopatrzenie ortopedyczne , sprawę załtwia się od ręki poświadczając w NFZ w określonym limicie ceny. Realizacja zakupu za darmo w sklepach rehabiliatcyjnych objetych umową z NFZ. To samo dotyczy pasów lędźwiowych w razie potrzeby.
Kokobis , to dobrze ,że zaczęłaś patrzeć przez pryzmat własnego dobra . Z postepującym inwalidztwem masz mniejsze szanse na pomoc bliskim niż kiedy bedziesz w dobrej kondycji .
Z dwoma usztywnionymi poziomami jednak będziesz musiała troszkę przeobrazić styl życia.
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Zosia
gość
17-12-2008, 09:09:00

Neurochirurg zalecił mi kupno kołnierza typu Florida. Z tego co się orientowałam koszt takiego kołnierza to 25-35zł, więc wydatek nie jest duży. Myślę by kupic dwa, na zmianę, by utrzymać je w czystości Kokobis
gość
21-12-2008, 16:22:00

Witam wszystkich bardzo serdecznie .Dawno nie pisałam nic bo nie chcę nudzić.Wpadłam w wir pracy ,zakupy,dom i to wszystko na pełnych obrotach bez tabletek ( póki co),normalnie czuję się bardzo dobrze.Jednak nie tylko ja byłam operowana w Gdańsku ale inna pani też i wszystko poszło super,ale jeśli przepukliny są na kilku poziomach to trzeba liczyć się z tym ,że kiedyś będzie następny zabieg a ja naprawdę funkcjonuję jak przed zabiegiem bez ograniczeń.Teraz jak brakuje mi czasu to tak bardzo nie nasłu***ę co piszczy w plecach czy dłoniach aby nie bolało.
Jestem bardzo optymistycznie nastawiona ,że musi być dobrze.
Tego optymizmu i życia bez bólu życzę Wszystkim tu zaglądającym a z okazji Swiąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku 2009 wszelkiej pomyślności i ZDROWIA ...ZDROWIA życzy Grażyna.
gość
21-12-2008, 17:40:00

Jejku jak ja sie cieszę. Oby tak dalej. Ja dalej nie moge sie zdecydowac komu dac sie pokroic. Wszystkiego, wszystkiego najlepszego i zycia bez bólu i choróbsk dla wszystkich.
creepek
gość
21-12-2008, 21:22:00

Grażynko - po przeczytaniu Twojej wypowiedzi czuję się podniesiona na duchu. Taką właśnie mam nadzieję, że podobnie będę mogła się wypisać na forum - gdy już będę po wszystkim...
Grażynko - kiedy byłaś operowana ?

Jednakże nieco przerażają mnie Wasze wypowiedzi,że w razie konieczności nie kończy się na jednym poziomie...Czyli następny poziom = następne zabiegi ???
Kochani - a ja słyszałam,że za jednym zamachem pewnemu panu zrobiono na 3 poziomach implanty... czy to możliwe ? Moje pytania wynikają z niewiedzy, bo tak naprawdę nie wiem kiedy stosuje się implanty a kiedy jakieś inne techniki bądź technologie medyczne... (???)
Czy wypukliny szyjne "likwiduje" się pojedynczo ? Jestem przed fachową konsultacją - więc stąd moje pytania i wątpliwości...
Moja wizyta u prof. W. Maksymowicza jest przełożona na 7 stycznia - więc już niebawem będę wiedziała, czy i co oraz kiedy mnie czeka...

Kochani...a z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia przyjmijcie proszę WSZYSCY moje najserdeczniejsze życzenia cudownych Świąt Bożego Narodzenia,
rodzinnego ciepła i wielkiej radości,
Świąt dających prawdziwe szczęście, miłość, spokój
oraz nadzieję, że Nowy Rok będzie lepszym czasem...
I zdrówka, zdrówka oraz zdrówka !!!

Emilio - wysłałam Ci "e-milka" .

Pozdrawiam Was wszystkich cieplutko i bardzo serdecznie.

Dakarda

gość
22-12-2008, 19:37:00

02-05-2008 o 16:04, gość :
Witam, nazywam się Ewa. Jestem osobą nową na forum. Kilka dni temu dowiedziałam się, że czeka mnie operacja. Jestem przerażona i zielona w temacie.
Będę wdzięczna Zosi lub wszystkim, którzy mogliby zinterpretować mój rezonans. Oto wynik badania:
-zniesienie lordozy szyjnej,
-zmiany zwyrodnieniowe w postaci dehydratacji i obniżenia wysokości krążka miedzykręgowego C6 C7,
- tylna wypuklina krążka międzykregowego C4-C5 z redukcją rezerwy objetościowej kanału kregowego,
-rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych,
-osteofitoza krawędziowa na przednich powierzchniach trzonów kręgowych w dolnej części kręgosłupa C.
Czy jest bardzo źle?
Mieszkam w Białymstoku, proszę o podanie namiarów na dobrych fachowców (Warszawa, Konstancin). Na czym polega operacja, jak długo trwa rehabilitacja? Proszę i dziekuję za pomoc.
gość
26-12-2008, 18:34:00

Witam i odpowiadam .Byłam operowana w Gdańsku przez profesora Słoniewskiego 4 Lutego 2008,potem byłam 9 miesięcy na zwolnieniu lekarskim.W lipcu byłam na rehabilitacji w Augustowie ale to WIELKA POMYLKA ten ośrodek, taką rehabilitację mogłam mieć w swoim mieście.Więc przestrzegam jeśli ktoś dostanie tam skierowanie to proszę je odesłać do ZUS-u.Pracuję od 22 Pażdziernika i jest wszystko dobrze.Pozdrawiam i nie bójcie się aż tak tego krojenia zawsze strach ma duże oczy (ale łatwo to mówić jak się ma to za sobą ,ja bałam się ,że urwą mi tętnicę ).Trzeba wierzyć ,że musi być dobrze i innej opcji nie ma.Grażyna.
Początkująca
29-12-2008, 15:32:00

Mam wynik rezonansu:

Na poziomie C4-C5 i C5-C6 centralne uwypuklenie krążków mk do kanału kręgowego.Rezerwa płynowa rdzenia zachowana.Na poziomie C6-C7 obniżenie krążka mk.Centralna przepuklina krążka mk nieznacznie ogranicza rezerwę płynowa rdzenia,Osteofity z bocznych krawędzi trzonów zwężają otwory mk.Rdzeń kręgowy w zakresie badanym bez zmian ogniskowych
Moze dowiem sie cos wiecej ,czy konieczna będzie operacja ??? Prosze o radę i jakies namiary na Bydgoszcz
gość
29-12-2008, 17:56:00

Marysiu
http://www.10wsk.mil.pl/10wsk2/szpital-mainmenu-3/kliniki-mainmenu-97/klinika-neurochirurgii-i-chirurgii-gsowy-mainmenu-101?start=2
link do Kliniki Neurochirurgii . Pojawiały się na forach wypowiedzi pacjentów operowanych przez dr. W Narolskiego.
Może pojawi się Emilka operowana w Bydgoszczy i zechce udzielić informacji z pierwszej ręki.
Pozdrawiam Z.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: