Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
04-03-2014, 12:33:39

Neurologicznie badano mnie kilka razy gdyż lekarz stwierdził, że nigdy po jednej wizycie nie stawia diagnozy ani niczego nie przesądza. Mam idealne odruchy, nie mam zasinień, blednięcia, tzn.ręka i noga są w idealnym stanie na zewnątrz, nigdy nie zmieniały koloru a wierzcie, obserwuję to bacznie i lekarz także sprawdzał. Jednak każdego dnia gdy wstaję to zaczyna się-prawa ręka i noga robią się zimne. Nieraz zimna jest tylko ręka, nieraz sama dłoń a nieraz tylko noga, co jest dla mnie wielką zagadką:/ Zwykle jednak czuję zimno całej prawej reki i nogi. Może wynik tomografu coś pokaże, natomiast rezonans na razie odpada-u mnie wchodzi w grę tylko w uśpieniu ponieważ mam paniczną klaustrofobię.Raz miałam rezonans głowy ( z innych przyczyn-chodziło o drętwienie ręki), wykazał że jestem zdrowa jak rydz ale ledwo go zrobili, dusiłam się,wymiotowałam ze strachu, wysuwali mnie tam i z powrotem, i nigdy nie chcę tego badania ponownie przeżywać. Mam zapytanie czy taki uciskąjący krąg, gdy zaburza przepływ krwi do kończyn może np.spowodować wylew, udar, jakiś zator? Teraz się tym nakręcam gdy jestem "zimna"....
Forumowicz
04-03-2014, 16:19:36

Witam Peryskopki.Beciu..........to dobrze ,że jedziesz.Sanatorium.....to też dobrze.......mysle o WAS.....to tez dobrze.......Trzymajcie się mocno..piotr.
Kobiałka to juz wszystko wiesz Zosia jest bardzo dokadna.
Moge tylko dodać coś od siebie.W trakcie czekania na operacje miałem problemy z trzema palcami prawej dłoni
jakby niebyły moje no i marzły na potegę.Całe moje dotychczasowe życie krążenie mam za dwóch gorąco mi zawsze.Po operacji z palcami znacznie lepiej reaguja goraco wróciło i to na tyle.....piotr...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
04-03-2014, 16:25:22

Witajcie. Dla mnie 8 marca to troszkę za wcześnie na spotkanie, ale na następne na pewno przybędę. Dzisiaj pod moim okiem möj trzynastoletni syn ugotowal obiad i mówi, że w przyszłości pójdzie do Master Chef :) dzisiaj 8 dzień po. nie jest źle!
Pozdrowienia!
gość
04-03-2014, 17:52:03

witam, dorzucę swoje trzy grosze ;) Jeśli jest ucisk na nerwy to jest słabe przewodnictwo, mięśnie ręki nie działają tak jak trzeba. ja też mam zimniejszą prawa rękę, jednak to nie jest największym zmartwieniem dla neurologa i neurochirurga, nie jest to objaw zagrażający nam aż tak bardzo, tak wywnioskowałam to z odpowiedzi zapytanych lekarzy. Mam też niedowład prawej nogi, nie jest to widoczne dla innych ale ja to czuję.zapytany lekarz powiedział że to od kręgosłupa szyjnego(ledżwiowy mi nigdy nie dolegał) Zmiana ustawienia szyi powoduje zmianę kształtu całego kręgosłupa, co nie znaczy że zaraz musi się coś dziać na innych poziomach z dyskiem.Po prostu w drodze rehabilitacji, powolutku CAŁY kręgosłup musi się przestawić, czasem okupujemy to rwą w nodze lub innymi dolegliwościami. Bądżmy silni,a pokonamy wroga ;)
Początkująca
04-03-2014, 19:42:51

Witam wszystkich wieczorkiem. Mam pytanie czy ktoś z was rehabilitował się przy użyciu Cervico 2000 a jeżeli tak to jakie były tego efekty. Wrzucam link dotyczący tego aparatu http://www.4techmix.aplus.pl/orto/vertetrac.html
Naomix przed operacją C4/5, C5/6, C6/7 do 11.08.214
gość
04-03-2014, 20:48:26

Witajcie :)
Dużo wpisów- fajnie :)
Ogólnie odniosę się do ostatnich...Operacja kręgosłupa to nie wyrwanie zęba, mimo, że szybko wychodzimy do domu ;)
Z własnego podwórka pamiętam jak opowiadałam fizjo podczas terapii, że to ma być myk, myk i do domku...pamiętam jak mnie przystopował, pamiętam jak pomyślałam, że przegina...W końcu czytałam, że to bezpieczniejsze od połknięcia aspiryny, no i jestem młoda (34 lat), zupełnie zdrowa, a operator super spec...
To by było na tyle...Mija 1,5 roku a ja się dalej zmagam i myślę iść na kolejną, skoro 1 pomogła trochę...?Jak każda interwencja chirurgiczna niesie za soba ryzyko i nie straszę raczej apeluję o rozwagę...
Był wpis o ucisku na rdzeń a mimo to b. dobrej neurologii, to co ja bym zrobiła to bym poszła do neuro który operuje rzadko i uchodzi za takiego co uważa operację za ostateczność. Miałam podobnie, nie miałam kolizji na korzenie (nie w objawach) ale duży ucisk na rdzeń i dokładnie zawroty, mdłości, notoryczny ból głowy, w zasadzie z tego powodu poszłam na ta operację. Może na forum spytać o takiego nuero. Dodam, że moja proteza teraz koliduje z rdzeniem i nikt jakoś specjalnie sie nie rwie by ją usuwać...
Ból połowy szyi i barku może pochodzić ze stawów międzykręgowych. Też tak mam, że boli mnie jedna połowa ciała, ręka, noga i nawet żebra :( Ból stały do zniesienia bez leków, po ćwiczeniach, przy obciążeniu życiem potrafi się rozkręcić. Fizjo mówi że to może być sprawa powięziowa, jak i pochodzić z ucisku w szyi.
Przepływy do mózgowe mam idealne (fizjo potrafią to sprawdzić).
To przespanej nocy :)
gość
04-03-2014, 20:55:59

Dla uściślenia, neurochirurg, który nie widzi potrzeby operacji tam gdzie widzą ją inni. Nie mam na myśli takiego, który operuje w ogóle rzadko ;) Sa tacy, nie raz spotykam się z ludźmi w poradni, ktorzy chcą sprawdzić u innego neuro czy aby na pewno ta operacja potrzebna i zdania są podzielone. No to miałam na myśli ;)
Chyba chodzi o to, co tu się wałkuje wiele razy, idę gdy zawiodła rehabilitacja i zobacze jak to będzie. Wierzę, że będzie dobrze, ale mam świadomość powikłań itd.
Może przynudzam, ale ja byłam za dobrze nastawiona i jakoś takoś mi wyszło...;)
Początkująca
05-03-2014, 07:31:32

Także słyszałam, że każda interwencja na kręgosłupie jest bardzo niebezpieczna...Wielu pomaga i ja tego nie kwestionuję ale kiedyś jeden prof.powiedział mi, że jeżeli już coś się ruszy to może być różnie. Próba naprawienia rzeczy raz źle zrobionej kończy się jeszcze większej jej zniszczeniem, a nie wiemy jak zareaguje dany organizm. Panicznie się boję diagnozy-sama wychowuję dziecko, które nie ma 2 lat jeszcze.Moja możliwość wyjścia z domu liczona jest na palcach,w sekundach i nie wyobrażam sobie zniknięcia z domu na np.operację.Co z dzieckiem?A co jeśli coś by poszło nie tak i jak poddawać się rehabilitacji?Co z dzieckiem?Zarazem boję się, co się dzieje z moim ciałem i spirala się nakręca.
gość
05-03-2014, 08:41:30

Kobiałka to nawet nie chodzi o to, że coś będzie zrobione źle....Moja proteza była zaimplantowana idealnie. po 5 tyg. na zdjęciach i MRI wszystko grało, badania oglądali nawet we Francji (znajomego siostra pracuje na neurochirurgii), nic nie było widać...Obecne TK pokazuje, że proteza się zapadła i niestety powoduje stenozę.
Wspólczuję Ci takiej sytuacji rodzinnej, moje młodsze dziecko ma 9 lat i nie byłam nigdzie na wyjazdowej rehabilitacji bo też nie wyobrażam sobie zostawić dzieci z mężem, którego ciągle nie ma, a rodziny innej nie mam. Życie....Ale na pociechę powiem Ci, że dzieci świetnie sobie radzą nawet takie malutkie, to my mamy "ograniczenia" w naszej głowie. Pomyśl już teraz i przyzwyczajaj Dziecko do tego kogoś kto by mógł się nim zaopiekować.
Powodzenia :)
gość
05-03-2014, 08:41:41

Kobiałka to nawet nie chodzi o to, że coś będzie zrobione źle....Moja proteza była zaimplantowana idealnie. po 5 tyg. na zdjęciach i MRI wszystko grało, badania oglądali nawet we Francji (znajomego siostra pracuje na neurochirurgii), nic nie było widać...Obecne TK pokazuje, że proteza się zapadła i niestety powoduje stenozę.
Wspólczuję Ci takiej sytuacji rodzinnej, moje młodsze dziecko ma 9 lat i nie byłam nigdzie na wyjazdowej rehabilitacji bo też nie wyobrażam sobie zostawić dzieci z mężem, którego ciągle nie ma, a rodziny innej nie mam. Życie....Ale na pociechę powiem Ci, że dzieci świetnie sobie radzą nawet takie malutkie, to my mamy "ograniczenia" w naszej głowie. Pomyśl już teraz i przyzwyczajaj Dziecko do tego kogoś kto by mógł się nim zaopiekować.
Powodzenia :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: