Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
19-01-2014, 19:18:21

no i zapomniałabym najważniejszego - a gdzie my mamy C8?

przecież mamy 7 kręgów szyjnych :)
Kiedyś pytałam o to rehabilitanta - też na ścianie wisiały dermatomy - i on mi wtedy tłumaczył, ze jakoś inaczej liczy się w dermatomach te poziomy - już nie pamiętam jak, ale z tego wychodzi, ze C5 na dermatomie to nie "nasze" C5 z MR szyi :)
Asia
Forumowiczka
19-01-2014, 19:50:40

Asiu, korzeń nerwowy c8 wychodzi z przestrzeni c7-th1
Agula szczepienie p. żółtaczce ma chronić pacjenta i jest wykonywane w jego interesie.
Wymóg szpitala może wynikać z ewentualnych roszczeń odszkodowawczych.
W linku masz pełną informację co do trybu szczepień.
http://www.farmacjaija.pl/poradnik-farmaceuty/farmaceuta-radzi/szczepienie-na-zoltaczke-2.html
Pozdrawiam z bieguna zimna., w piątek kulig
gość
19-01-2014, 20:03:14

Dzięki Buraczku za podpowiedzi ale dzisiaj jest taki ból że chyba jobla dostane,wczoraj pochodziłem ze sprzętem po górkach pokopać i jak pisałem było super,dzisiaj pojechaliśmy w płaski teren i z bólu stałem oparty o drzewo koledzy mimo że jestem z nich najmłodszy krzyczeli dziadek Plan jest taki aby dalej chodzić na rehabilitacje no kaski trochę trzeba A jutro pójdę do neuro na nfz i bez skierowania na rezonans nie wyjdę
Wtajemniczona
19-01-2014, 21:05:24

Dino,
pokora. ile waży Twój sprzęt? jak chodzisz na rehabilitację i dzwigasz to niszczysz pracę rehabilitanta. daj sobie na luz na jakiś czas.
dokąd idziesz do neurologa? odezwij się, co załatwiłeś.
Buraczku, tak jak Zosia czytałam, i mówiła mi fizjo, ze dermatomy liczy się o jeden niżej. stad c8 :)
i zalezy też od rehabilitanta, niektórzy traktują je jak świętość, inni z przymrużeniem oka. i lekarze neur też nie do konca na to patrzą. ja miałam swego czasu diagnozę od fizjo, ze objawy mam od nerwu łokciowego z promieniowaniem do palców 4 i 5, neuro tylko się uśmiechnął, jak to usłyszał. powiedział, ze to od ucisku na c4/c5. i bądz tu mądry :)
a ciocia Wiki mówi, że "...Dermatom - obszar skóry, który jest zaopatrywany czuciowo przez pojedynczy nerw rdzeniowy (pojedynczy segment rdzenia kręgowego), jednak unerwienie może być doprowadzane do skóry przez dwie lub więcej gałązek skórnych. Nerwy zaopatrujące czuciowo skórę, a więc i dermatomy kończyny górnej pochodzą ze splotu ramiennego z brzusznych gałązek nerwów rdzeniowych od C5 do TH1. Segmentowy przebieg dermatomów można łatwo dostrzec na kończynie górnej trzymanej w poziomie w odwiedzeniu z kciukiem skierowanym ku górze. Układ dermatomów pochodzi z rozwoju płodowego kończyny, "pączkującej" z boku segmentarnie zbudowanego zarodka, który wydłuża się, rozciągając dermatomy na zewnątrz.
Układ dermatomów
C5 - zaopatruje pas skóry z przodu wzdłuż całej długości kończyny górnej.
C6 - zaopatruje boczną powierzchnię i obejmuje kciuk.
C7 - zaopatruje pas skóry wzdłuż tylnej powierzchni kończyny i obejmuje dwa pierwsze palce.
C8 - zaopatruje dwa ostatnie palce i tylny pas skóry całej kończyny górnej.
T1 - zaopatruje pas skóry z przodu, lecz nie dochodzi do dłoni.
Odcinkowe unerwienie przebiega w dół wzdłuż całej długości ciała i najbardziej widoczne jest w obrębie całej klatki piersiowej i brzucha." więc wychodzi na to, że T1 jest ostatni. może ten obrazek nadinterpretował.
pozdrawiam wszystkich :) u nas mżawka. a zimy ani widu :(
Agula dasz radę. po wszystkim będziesz zdziwiona, że to nie był aż takie straszne. i masz szczęście że nie czekasz długo jak inni.
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
gość
19-01-2014, 21:05:25

Moja mama jest po operacji kręgosłupa w odcinku szyjnym - wszczepienie dwóch implantów. 24 stycznia minie 3 miesiące od operacji... Z tego co obserwuję cały czas boli ją kręgosłup. I to bardzo! Jedyny plus, to taki, że normalnie chodzi nogami, ale mówi, że w stopach nadal czuje jakby nie do końca i ma czucie w dłoniach, które przed operacją zanikało... KIEDY w końcu będzie dobrze? Nie mam już sił patrzeć jak ją boli. Operacja miała pomóc...
Forumowiczka
19-01-2014, 21:05:26

Dzięki Zosieńko – na ciebie zawsze można liczyć. Chyba faktycznie jakoś tak mi to wtedy tłumaczono.
Tylko jeżeli poziom C7-Th1 to korzeń C8 (bo masz rację – tak to jest), to poziom Th1 – Th2 to korzeń …. no właśnie który? Th1 ? czy Th2?
Bo przy kręgach C nazywamy korzeń pod kręgiem niższym z wyliczanych a przy Th liczymy NAD kręgiem niższym z wyliczanych? Bo przez wprowadzenie C8 to liczenie jest zaburzone. Dlatego coś mi w tych dermatomach nie pasowało na tym rysunku i w końcu to olałam – nie rozumiem właśnie tego przejścia z C do Th. Patrząc w kolejności, skoro jest wprowadzony C8 i to jest pod kręgiem C7, to teoretycznie zgodnie z wyliczanką nie powinien istnieć korzeń Th1, tylko od razu Th2, jako wychodzący z poziomu Th1-Th2. A na rysunku jest wymieniony Th1………
Poddaję się

To oczywiście jest nieważne, tylko przypomniało mi się jak 2 lata temu próbowałam to zrozumieć i poległam
Asia
Początkujący
19-01-2014, 21:09:18

Z tą gulą w gardle to róznie, ja ja jeszcze miesiąc po operacji niby czuje, ale raz bardziej raz mniej i sam nie wiem z czego to wynika.
gość
19-01-2014, 21:11:51

zembor 2014-01-19 22:09:18 Z tą gulą w gardle to róznie, ja ja jeszcze miesiąc po operacji niby czuje, ale raz bardziej raz mniej i sam nie wiem z czego to wynika.
Mama niemal 3 miesiące po operacji ją czuje... i mdłości, takie dziwne.
Forumowicz
19-01-2014, 22:02:08

Aneta kilb moja mama ma zoperowany jeden poziom c5 c6 i przez kilka miesiecy miala bóle no i wymioty i jak do tej pory w jedna strone nieobraca szyja jak dawniej ale jak pisalem wczesniej to bala sie i nie cwiczyla i tak zostalo.Pamietaj mama powinna cześciej "leżakowac" jak przedszkolaki ok 1-2 gpdziny w ciagu dnia.W moim przypadku tak jest do tej pory a to juz ponad rok po operacji pozdrawiam ciebie i mamę twoja ...piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
19-01-2014, 22:14:43

Mama leży dużo w ciągu dnia. Od 17-18 aż do snu odpoczywa. Nie ćwiczy w zasadzie wogóle bo nikt nie poinstruował nas jak i co. W domu stara się wykonywać normalnie czynności, wiadomo bez dźwigania. Ale ciągle ją boli szyja, kręgosłup...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: