Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
02-12-2012, 11:14:52

Piotrze wniosek na świadczenie należy złożyć w ZUS na min. 60 dni (czas potrzebny na wpłynięcie dokumentów, wyznaczenie komisji) przed upływem 182 dni zasiłku chorobowego ale to już masz za sobą. 270 zasiłku chorobowego przysługuje przy leczeniu gruźlicy.
Świadczenie rehabilitacyjne może być przyznane maksymalnie na 12 miesięcy (miesiąc liczony jako 30 dni)
W naszych przypadkach świadczenie rzadko jest przyznawane od razu na cały ten okres.
Łączny okres zasiłku chorobowego plus świadczenia może wynosić 182+360 dni.
Procedura składania wniosków o kontynuację świadczenia jest taka sama jak za pierwszym razem- wniosek plus zaświadczenie lekarskie.
ZUS dosyć ochoczo już przy pierwszej komisju wysyła na rehabilitację w ramach prewencji rentowej.
Radzę dowiedzieć się przed komisją u swojego neurochirurga czy i kiedy będziesz mógł z takiej rehabilitacji skorzystać. Jeżeli neurochirurg będzie miał zastrzeżenia poproś o stosowne zaświadczenie, które przedstawisz podczas komisji.
Z własnego doświadczenia- nie zawsze kadra jest kompetentna i trzeba trzymać rękę na pulsie przed zbyt inwazyjnymi zabiegami wcześniej niż akceptuje to neurochirurg i Twój organizm.
Wspomnę ponownie o możliwości ubiegania się o stopień niepełnosprawności w Miejskich/Powiatowych Zespołach Orzekania o Niepełnosprawności.
Tak jak pisała Bogna pracodawca ma związane z tym ulgi ale tu trzeba podchodzić indywidulanie bo wyrachowani pracodawcy mogą nie być przychylni do zatrudniania.
Uzyskanie umiarkowanego stopnia niepełnosprawności daje również wymierne ulgi pracownikowi.
-odliczenia podatkowe od płatnych zabiegów rehabilitacyjnych-potwierdzone fakturą
oraz na dojazd na rehabilitację stacjonarną
-odliczenia przy zakupie leków od kwoty powyżej 100pln w danym miesiącu.
-po przepracowaniu roku od uzyskania orzeczenia dodatkowy urlop zdrowotny w wymiarze 10 dni
-zachowanie pełnego wynagrodzenia za rehabilitację stacjonarną w ramch zwolnienia do 21 dni
-7 godzinny dzień pracy z zachowaniem wynagrodzenia-to nie obligatoryjne, od ubiegłego roku do decyzji przez lekarza medycyny pracy
-ulgowa komunikacja miejska
REHABILITACJA
http://www.zdroj24.pl/?informacje/poradnik-kuracjusza/leczenie-uzdrowiskowe-podstawowe-informacje/leczenie-doroslych-w-szpitalu-uzdrowiskowym.html
Specjalista (neurolog,ortopeda,neurochirurg, spec. rehabilitacji) może wystawić skierowanie do wybranego szpitala na oddział rehabilitacji. Pacjent wysyła sam z załączoną dokumentacją do wybranego ośrodka.
Okres oczekiwania bywa dosyć długi ale zważywszy na przewlekłość schorzenia i konieczność systematycznej rehabilitacji warto korzystać.
Tu jest plus bo można wybrać ośrodek o dobrej renomie.
Taki mały niezbędnik dla ozdrowieńców.Pozdrawiam Z.
Wtajemniczona
02-12-2012, 11:32:19

adam47 - radzę Ci żebyś sie dowiedział czy ta operacja w ogóle będzie miała miejsce bo ja miałam termin na 27.10. We wrześniu Pani powiedziała mi że operacje na grudzień NFZ im odwołał i że skontaktuje się ze mną jak zatwierdzą im koszty na październik. Pani obiecywała że zadzwoni najpóźniej 14 dni przed operacją żebym mogła wykonać te ich badania. Niestety dostałam sms 25.10 ze wszystkie planowane operacje na ten rok zostały odwołane oraz że jeśli jestem zainteresowana to mogę zapisać sie na termin styczeń/luty.
Na szczęście już po wrześniowym telefonie zaczełam działać i pojechałam do Wawy. Tam mnie zoperował dr Andrychowski w ciągu 3 tyg od wizyty w jego gabinecie. Jestem jemu wdzięczna, bo w końcu mogę funkcjonować normalnie i nie truje się lekami.
Pozdrawiam wszystkich i życzę zdrowia
........... Kasia
Początkujący
02-12-2012, 11:43:45

W piątek rozmawiałęm telefonicznie i mam się stawić 07.12.2012 do 10 na izbie przyjęć, a przedtem w poniedziałęk rozmawiałem z prof. Podgórskim któy mnie tam skierował
Forumowicz
02-12-2012, 17:45:02

Dobry wieczór.Pozdrawiam .Hamer dziekuje za ponowne informacje.Mysle że dobrze zrozumialem,to od mojego neurochirurga zależy co i jak ze mna.Zatem głowa do góry PERYSKOPKI czy SZYJKI ile można-życze nocy bez bólu.piotr
Wtajemniczona
03-12-2012, 09:01:44

Witam wszystkich:)
U was też tak biało za oknami? Jak noc wam minęła?
Ja wstałam trochę połamana, jakoś ramiona mi dzisiaj bardziej doskwierają.
adam47 właśnie potwierdziłeś jak działa służba zdrowia w naszym kraju, a szczególnie w Suwałkach. Ja po 5 m-cach czekania na operacje dostałam sms że nie mają kasy z NFZ i operacji do końca roku już nie będzie a tu taka niespodzianka...
Pozdrawiam
Kasia
Forumowicz
03-12-2012, 10:45:44

Dień dobry PERYSKOPKI.Nad morzem słonecznie troche chłodno.Kolejny dzien bez bólu,niemniej barki troche bolały.Poza tym jeśli mam w nocy zostawioną ręke do góry to rano boli kiedy próbuje ja podnieść.Rana prawie zagojona,prysznic i szare mybło,a teraz rozglądam sie za maścia,noscar jest niezły w granicach 50pln,zobacze może cos innego.Kasiek84 tez czekałem niemniej mój lekarz proponował jeśli tylko chce szukac po innych szpitalach.Niewiem moze to jest jakaś alternatywa.Wiemy ze to koniec roku tak więc z kasą szpitali krucho.Ale głowa do góry ile mozna my mamy sie nie dac pokonac systemowi-choć na niego niemamy wpływu.Życze Ci WYTRWAŁOŚCI> piotr
Początkująca
03-12-2012, 21:39:56

Witam serdecznie, wszystkie szyjki dawno się nie odzywałam ,pisanie na kompie dziala na mnie bólowo,muszę to zawsze troszkę odcierpiec. Ale staram się czytac wasze wypowiedzi dzisiaj jednak ,nie było możliwości żebym nie napisała, ponieważ muszę sie pochwalic że 13 grudnia idę do szpitala i 14 mam już zabieg. Tak bardzo czekłam na ten zabieg a teraz panicznie się boję.Piotrek u mnie było podobna sytuacja jak u Ciebie, dowiedziałam się z marszu
W pażdzierniku byłam zakwalifakowna do zabiegu, ale termin był bardzo odległy, nawet do roku! A tu taka niespodzianka.Wiem że muszę to zrobic , bo proste czynności sprawiają mi trudnośc i ból. Ale pomimo to strasznie się boję
pati ;-)
Forumowicz
04-12-2012, 05:56:10

Dobry dzień PERYSKOPKI.Pozdrawiam z nad morza już pokrytego śniegiem i 0stopni.Pati pogratulowac,to jest ekspres 13 i 14.Tak jak u mnie 12 i13XI.Tez sie bałem.W dzień operacji był obchod,profesor zapytał mnie o samopoczucie,powiedzialem że teraz lepiej.Mój operator przyszedł i powiedział bym sie nie martwił,i raz kolejny spytal o decyzję-która była twierdzaca.Mój ból moja decyzja-NIEZAŁUJĘ.Nie słuchaj tylko watpiacych-to powtarzam z uporem maniaka-TWOJA DECYZJA.Gdybym zastanawiał sie nad wszystkimi ograniczeniami-w wypisie żyj oszczednie to kto wie.Kazdy z NAS szuka pomocy.Poznałem męża kolezanki żony,ma dyskopatie na trzech poziomach szyjnych od ponad roku jest na tabsach ,i boi się operacji -znalazl sie życzliwy.Jeszcze poczeka i może już nie bedzie co robić.Życzę dużo WIARY i Siły.piotr
Początkująca
04-12-2012, 08:40:20

Witam wszystkich serdecznie.
Pati- gratuluję terminu. Nie bój się, uwierz mi , że to tylko strach ma takie wielkie oczy. Byłam operowana 8,11, Wierz mi, że ta operacja nie jest straszna. Gdy już znajdziesz się w szpitalu i zobaczysz, że pacjenci operowani dzień wcześniej już na drugi dzień maszerują po korytarzach to się uspokoisz. Weż ze sobą koniecznie jakieś tabletki na gardło- ja ssałam Herbitusin-gardło, bo tak naprawdę to ono najbardziej dokucza w pierwszych dobach PO. Poza tym będziesz tak szczęśliwa, że masz już to za sobą, że nic innego nie będzie ważne. Uwierz mi, że nie jest żle.
Jestem ponad 3 tygodnie PO. Cieszy mnie fakt, że trochę odpuszcza ból barków, ale nie miałam jeszcze dnie bez bólu.
Jest lepiej, bo wystarcz mi p/bólowo Ibuprom- 1 raz w ciągu dnia biorę, bo inaczej się nie da.Małymi kroczkami, ale idzie do przodu.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i zdrówka życzę.
Iwa
Forumowicz
04-12-2012, 10:58:51

POzdrawiam WSZYSTKIE PERYSKOPKI.Mam pyt. niunqa co matołki z zus-u wymysliły.Jakos nic nie piszesz no chyba że tak mną buja że niewidze. Wodzu a ty gdzie jestes ze swymi chumorami.Za 8 dni mam kontrole=musiałem zrobić rtg kontrolny i co by nie mówic na tym zdjeciu nawet przystojny jestem-tj implanty i ta blaszka przeciwpancerna.W mojej rodzinie posypało sie bratowa zaczeła miec bóle szyi i dostała skierowanie na rezonans,tesciowa córki tez.Ludzie to teraz takie słabe.Śnieg sie topi,a dla mnie teraz poziomowanie.Pozdrawiam piotr

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: