Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
15-04-2009, 11:15:00

Witam, jestem nowa...ale mam podobny problem...

Rok temu bolała mnie szyja, przez miesiąc...myślałam, że mnie zawiało. Miesiąc temu zaczęła mnie boleć prawa ręka...potem dołączył bark, na końcu szyja. RTG, TK i RM... wczoraj odebrałam wynik RM a wizytę u lekarza mam dopiero jutro. Proszę pomóżcie w zrozumieniu opisu: duża centralno-prawoboczna wypuklina krążka międzykręgowego C5-C6 z uciskiem worka oponowego i zniesieniem przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego na tym poziomie, po str. prawej. Wypuklina uciska i przemieszcza prawy korzeń brzuszny, widoczny także ucisk zawartości prawego otworumiędzykręgowego... W dalszej części opisu wszystko O.K.
O co chodzi? Jak długo "to coś" się leczy (jestem na zwolnieniu a w dzisiejszych czasach, wiadomo jak pracodawca na to patrzy)?

To co mówią lekarze to jedno a praktyka i doświadczenie chorych jest dla mnie nieoceniona.
Pozdrawiam,
[addsig]
airwoman
gość
15-04-2009, 18:59:00

Witam wszystkich a w szczególności naszą nie zastąpioną Zosię. Jestem po operacji kręgów szyjnych od 19 stycznia mam włożone inplanty na 2 poziomach (sztywne ) czuję się jeszcze nie za dobrze zwłaszcza prawa ręka jest jeszcze nie sprawna na tyle żeby nią wykonywać jakieś ruchy manualne. 12 czerwca kończy mi się L-4 tzn.182 dni składam wniosek na świadczenie rehabilitacyjne może ktoś z was mi napisze czy istnieje możliwość żebym tego świadczenia nie dostała bo słyszałam różne wypowiedzi aha mieszkam w Opolu i należę do tego ZUS-u . Mam nadzieję że ktoś z was się zlituje i mi napisze.POZDRAWIAM 32
gość
15-04-2009, 20:52:00

CREEPEK
Na poduszce ortopedycznej sypiam pierwszej operacji -prawie 5 lat . Od czasu do czasu przechodzę fazę odrzucenia na rzecz jaska albo innej modyfikacji by z pokorą wrócić do profilowanej. Od początku w stanie niezmienionym posiadam poduszke lateksową z pamiecią kształtu o wygladzie mniej więcej takim
http://www.gortomed.pl/poduszki_ortopedyczne.php
Valde Vilal
(nie ma tego dołeczka pod głowę ale istotne jest wycięcie pod szyję)
Radzę kupić w sklepie ortopedycznym gdzie masz mozliwość indywidualnego doboru wysokości , sprawdzenie sprężystości. Te z pamięcia kształtu są bardzo ,,przyjazne '' w kontakcie , dopasowują się do ciała .
Dobrze dobrana pozwala na rozluźnienie mięśni a te z wycięciem pod szyję na zmianę pozycji .

32
Nie zbadanie są wyroki orzecznków ZUS
Ja juz iedyś wspominałam jak to pani orzecznik na moje dolegliwości stwierdziła ,ze to ona jest neurologiem i ona wie ,że tak boleć nie może.
A na poważnie . Zadbaj do czasu komisji o dokumentację medyczną.
Jeśli nadal będziesz miała dolegliwości i nie będziesz sprawna nie uzyskasz dopuszczenia do pracy przez lekarza prowadzącego a to jest głos decydujący w Twoim procesie leczenia . W razie odmowy świadcznie masz prawo do odwołania od decyzji .
Z dużym prawdopodobieństwem ZUS zechce wysłać Cię rehabiliatcję w ramach Prewencji Rentowej. Przed komisją dowiedz się u neurochirurga czy w razie takiej propozycji możesz już korzystać z rehabiliatcji . W tej kwestii orzecznik musi bezwzględie liczyć się z opinią neurochirurga .
Idź spokojnie na komisję , przedstaw aktualny stan zdrowia i niepełnosprawności poparty dokumentacją . Maksymalnie mogą przyznać do 12 miesiący , często dziela na krótsze odcinki poprzedzone komisjami.

DLA ZAINTERESOWANYCH
Po operacji kręgosłupa można złożyć wniosek o przyznanie stopnia niepełnosprawności co przy korzystnym rozpatrzeniu daje pewne przywileje zawodowe i socjalne. Szczegóły w przykładowym linku
http://powiatstalowa.bip.pl/

WIKIGIN
Mamy troszkę zbliżona sytuację . Ja 3 poziomy z Cageami .
To ,że operacja była długa i truda to akurat nie Twój kłopot . A jakieś konkretne uzasadnienie neurochirurg podaje ?
Mam do Ciebie kilka pytań.
Czy to rtg przy takim nasileniu dolegliowsci będzie pierwszym badaniem kontrolnym?
Czy pierwsze ćwiczenia izometryczne robiłaś pod kierunkiem rehabilitanta z korektą czy jestes w tej kwestii samoukiem po teoretycznym instruktarzu?
Jak funkcjonujesz w domu , pozycja podacz snu, siedzenie przed komputerem , prace domowe w pochylonej pozycji?
Wiki , pytam tak dociekliwie bo ja po pierwszej operacji kiedy po kilku tygodniach czułam się świetnie sama sobie zaszkodziłam .
Od czynności codziennych nie uciekniemy ale zwram Ci uwagę na konieczność perfekcyjnej rehabilitacji w takim stanie kręgosłupa.
Tu istotny jest każdy kąt nachylenia. Wkrótce wybierasz się do uzdrowiska . Tam zwróc uwagę czy rehabiliatnci mają doświadczenie z pacjentami po operacjach odcinka szyjnego .
Nie krępuj się pytać wprost , uważaj na ewentulna gimnastykę zbiorową . Tak jak niewskazane sa czynnosci z rękoma uniesonymi do góry tak i nie wszystkim służa ćwiczenia w tej pozycji chocby były w odciążeniu .Dopiero poznajesz swój organizm w nowych warunkach i pamietaj ,ze największego przyjaciela masz w sobie .
Jeśli mimo upływu czasu i rehabiliatcji Twój stan nie będzie się poprawiał nie ustawaj w poszukiwaniu przyczyny.
Wychłodzenie ręki może mieć podłoże naczyniowe i neurologiczne ,też wymaga wyjaśnienia .
Wiki, dosyć długo pracowłaś na ten stan i trzeba mieć nadzieję ,że czas będzie dla Ciebie zbawienny .
Ja płacę wysoką cenę mimo udanych operacji dlatego tez zwracam Ci uwagę na pewne nawet drobne sprawy mogącę rzutować na dalszy przebieg.
Nie mozższ zapmnieć o jednym. Przy dwóch usztywnionych poziomach , na sąsiednich powstają przeciążenia . Musisz bardzo dbać o resztę .
Pozdrawiam Zosia

gość
15-04-2009, 21:50:00

DZięki Zosiu.
Postaram się zaopatrzyć w taką poduszkę. Mam nadzieję że pomogą mi ją dobrać tak żeby była dla mnie odpowiednia.
Mam nadzieję że to pomorze a przynajmniej przestane się martwić, że zaniedbuję szyję podczas snu.
Pozdrawiam.
creepek
gość
16-04-2009, 07:07:00

Witam!

Jestem po wczorajszej konsultacji neurochir.
Niestety - nie mam śladów zrostu...muszę nadal chodzić - do 17 czerwca w kołnierzu i po kolejnym rtg okaże się, czy implanty "wrosły", czy będę poddana operacji wszczepienia płytki.... (dla przypomnienia: operacja 19 stycznia br.).
I prawdopodobnie stan kręgosłupa niewiele się poprawi, gdyż nic i "nikt" już nie pomoże mojemu kręgosłupowi (???). Zbyt wiele było w nim zmian, by móc wszystko naprawić - a wymienić na nowy się nie da....(???). Cyt, słowa dra.

Ponadto wczoraj usłyszałam kolejną (inną) wersję mojego Hornera, który miałby powstać wskutek (???) ucisku szpatułek (???) na tętnicą szyjną - i stąd to ROZWARSTWIENIE TĘTNICY SZYJNEJ ...
(chyba żebym sobie "sama" nie myślała, że w czasie operacji nastąpiło jakieś przecięcie na pniu współczulnym).
Dla zainteresowanych- czym grozi rozwarstwienie tętnicy szyjnej :

http://www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=17928&_tc=D99E1B51E0BC4002948D0DED8FEFCDF2

Wycie Zosieńko - to mało powiedziane....straciłam wiarę w świat medyków...
Jak myśleć o ewentualnej kolejnej operacji przy rozwarstwieniu tętnicy szyjnej.... Na chwilę obecną planuję dobre USG tętnic. Oczywiście prywatnie, bo na fundusz już nie ma co liczyć. Może zrobiłabym badania na tzw. skierowanie- ale zapewne w październiku - listopadzie...?

Ech...pech, to pech...

Faktycznie - wszystkim chorującym powinno się życzyć przede wszystkim SZCZĘŚCIA. Bo jak ONO jest - to łatwiej o zdrowie.

Pozdrawiam ciepło i serdecznie .
gość
16-04-2009, 07:08:00

No i oczywiście powyżej zabrakło podpisu pod moim postem

DAKARDA
Początkujący
16-04-2009, 11:01:00

Mam nieodparte wrazenie że ktos dobrze spierniczył Dekardzie operację i probuje za wszelką cenę wmowić jej że to wina wszystkich, tylko nie jego samego...
Początkująca
16-04-2009, 12:08:00

Witam wszystkich interesuja mnie operacje przeprowadzone w Szpitalu Wojskowym w Bydgoszczy jesli ktos mial prosze o kontakt...terminy sa odległe a niewiem czy szukac gdzies indziej prosze o kontakt równiez na meila 1964marysia@wp.eu
Początkująca
16-04-2009, 17:29:00

Wiadomość dla DAKARTA, mnie po operacji polecono najmiękciejszą poduszkę ale rozmiar trzeba dobrać do wzrostu i do wagi, niech się Pani zorientuje w tym temacie doboru. Ja mam szwedzką VALDE VILA w rozmiarze S. taki rozmiar poleciła mi Pani u której zamawiałam, mam 164cm. wzrostu i ważę 67 kilogramów-jestem super zadowolona z tej poduszki i polecam ją każdej osobie po operacji kręgosłupa czyjnego-ponieważ dzięki swojej miękkości i dopasowaniu się do szyi i głowy(pianka z pamięcią tzw.MEMORY)nic mnie nie uciska w przeciwieństwie do poduszki ze zwykłej pianki jaką kupowałam przedtem.Pozdrawiam SiDi [addsig]
SiDi
Początkująca
16-04-2009, 17:35:00

16-04-2009 o 14:08, 1964marysia :
Witam wszystkich interesuja mnie operacje przeprowadzone w Szpitalu Wojskowym w Bydgoszczy jesli ktos mial prosze o kontakt...terminy sa odległe a niewiem czy szukac gdzies indziej prosze o kontakt równiez na meila 1964marysia@wp.eu

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
gość
Mama
Moja mama ma zdiagnozowaną chorobę otepienną z ciałami lewiego oraz PSP. Od ok roku drżą jej ręce i sporadycznie, ale bez powodu się przewracała . Neurolodzy mówili, że mama dużo leki zażywa więc jest osłabiona i tak musi być. Nie dałam za wygraną i po roku poszukiwań znalazłam dr Czarneckiego w Warszawie, który 24.04 tego roku zdiagnozował PSP. Przepłakałam 3 dni, jestem na lekach depresyjnych no nie umiem sobie z tym poradzić . Mama mieszka sama, chce jej za naleźć opiekunkę do wsparcia gdy jestem w pracy. Jak będzie? Jak szybko choroba unieruchamia człowieka ? Proszę o informację Mieszka zna
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Reklama: