Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
02-09-2022, 04:25:05

Tez jestem na 5 osobowrj ale fajnych dziewcztn brak. Raczej babcie, musze ogladac tvp 1 lub nasz nowy dim bo taka wola ogólu.. nam skierowanie na oddzial dzienny rehabilitactjny na cito, ale to za to za ok 6 tyg. Od 2 dni tylko paracetamol i pyralgina w tsbsach. Kontrola za miesiac. Ogolnie to pobolewa kark, bardziej piecze i ciagnie do lewej ręki. Najlepiej lezec mi na bolu na poduszce ort. Mam nadzieje, ze idze ku dobremu. Mialam nadzieje, ze zrzuce ze 3vkg, chodz nie waze duzo, ale jednak a tu mam apetyt jak wilk. Gardlo nie bolu kluchy nie ma, moze juz nie bedzie????
Początkująca
04-09-2022, 20:30:03

Ja byłam na sali 3 osobowej u cały czas się chichralysmy nawet jak wróciliśmy z oiomu ledwo ,bo ledwo ale ubaw był po pachy ;).
Gardlo już nie będzie cie bolało. Wszystko się poukłada na razie to wszystko jest świeże.
Cieszę,że wszystko się udało.
Początkująca
05-09-2022, 04:44:25

Aniu napisałas, ze rehabilitujesz sie juz. Dopiero pierwsza Twoja rehabilitacja, no bo to juz 2 miesiace po jestes? Mam skierowanie na pbyt dzienny na cito na oddział rehabilitacyjny, w Krakowie tu gdzie bym chciała to termin cito to czerwiec 2023. Zalatwie sobie w innym miejscu wczesniej, muslę, ze pazdziernik - listopad, ale chyba tez powinnam isc do fizjoterapeuty na idndywidulalne terapie. No i nie wiem od kieyt zaczać, u nas lekarze mowia o ok 4 tyg PO,, a nawet 6, a z tego co czytam to warto wczesniej. Kiedy mieliscie jakies pierwsze sesje, a moze kog9s z Krakowa mozecie polecic??? Ale dzis ciagną lopatki...o jeju
gość
05-09-2022, 07:00:59

Super, że operację masz już za sobą. Napisz, jak wyglądają pierwsze dni po wyjściu ze szpitala, da się funkcjonować samemu, czy potrzebna pomoc? Mnie czeka operacja i nie wiem, na co się przygotować. Czy po operacji będę mogła samodzielnie funkcjonować w domu i poza?
Początkująca
05-09-2022, 07:07:06

Super, że operację masz już za sobą. Napisz, jak wyglądają pierwsze dni po wyjściu ze szpitala, da się funkcjonować samemu, czy potrzebna pomoc? Mnie czeka operacja i nie wiem, na co się przygotować. Czy po operacji będę mogła samodzielnie funkcjonować w domu i poza?
Początkująca
05-09-2022, 07:38:14

Hej, pierwsze dni są rózne - tak mozna powiedziec, czasem dzien niepodobny do dnia. Ja w sobote mialam kryzys i latwo nie bylo, a wczoraj zupdlnie spoko, wieczorem zazylam tylko pyralgine. Jesli masz byc sama to sie mocno do tego przygotuj, tzn wszystko na wysokosci rak, bys nie musiaa siegać wysoko. Osobiscie potrzebuje malej pomocy przy splukaniu glowy pod prysznicem, nie chce podnosic wysoko rak - choc nie mam z tym problemu, ale rehabilitant w szpitalu mowil, zeby jak najmniej podciagac miesnie dzwigacza lopatki w gore, no to niebezpieczne ( na sali byla ze mna starsza pani, ktora 4 dni po operacji szyji pognala do kosciola, a po 1.5 miesiaca wieszala ciezkie zaslony, cala ta plyta stabilizacyjna jej spadla jakby odkrecila sie, widzialam to na zdjeciach rtg, operowali ja ponownie i wstawiali jakby czesc kregoslupa, cala szyje miala pocieta j glowa tylko w lewo ruszala - a to bylo w grudniu, teraz robili jej ledzwie). Podobno jesli jest wymieniony sam dysk to szybsze gojenie, a jak masz dodatkowo plyte to ok 3 mies trzeba uwazac. Tu na forum spektrum odczuc PO jest ogromne. Pewnie zalezy to od stanu w jakim trafiasz na stol, od przebiegu operacji i stanu psychicznego i nastawienia. Moja operacja trwala 1h 10 min, 1 poziom, plyta Vectra. Czuje sie naprawde niezle, tylko sporo odpoczywam. Dasz rade napewno. Dzus sniadanie corce do szkoly zrobilam bez problemu. Ekipa sprzatajaca w osobie mojej mamy biega z odkurzaczem
Początkująca
06-09-2022, 11:11:22

Agnieszka, jak na pierwszą wizytę do fizjo poszlam 1.5m po operacji. Poluzowała mi wszystkie mięśnie itp ale szyja się nie zajęła, bo musiała miec rtg więc zrobilam rtg poszlam drugi raz i również bylo luzowanie wszystkich mięśni począwszy od stóp konczac na luzowaniu miesni szyi. Rotacji jeszcze nie robila dopiero po 12 tyg i wtedy tez bede miala juz cwiczenia do robienia w domu. Całkiem nieźle kręcę szyją:D
Jutro mam wizytę w poradni Rehabilitacyjnej w Konstancinie tam gdzie mnie kroili.
Forumowiczka
08-09-2022, 05:37:52

Witam wszystkich chyba ściągnął mnie na forum z powrotem Kawo...,, Dorka chyba zapomniala co to chory kręgosłup,,....
Dorka chciałaby zapomnieć, ale kręgosłup juz zupełnie nie
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Forumowiczka
08-09-2022, 05:41:09

Sory za długą nieobecność, tak jakoś wyszło. Odkryłam u siebie ostatnio nowe hobby życiowe.... pobyty w szpitalach i operacje... Hihihi
Sama sie z tego śmieje ale to niestety prawdziwe.
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Początkująca
08-09-2022, 08:46:54

Hej, mam pytanie do szyjek PO. Od 2 dni mam taka odretwiała, jakby z mrowienien skore na brodzie i zuchwie po stronie ciecia, jak dotykam to malo co czuje? Czy to normalne?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: