Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
24-02-2020, 20:25:43

tltester 2020-02-24 21:03:47
Jestem już po konsultacji z przesympatyczną panią neurochirurg - mój przypadek jest operacyjny. Ciekawe czy po operacji da się przywrócić prawidłową lordozę szyjną.
Czytałem poniższy artykuł, dość ciekawy:
https://neurochirurgwroclaw.com.pl/pl/page/7/OPERACJE/105/OPERACJE%20KR%C4%98GOS%C5%81UPA/165/ODPROSTOWANIE_LORDOZY__SZYJNEJ

Jak ostatnio neurolog zerknela na moje zdjęcie po operacji to zakazała już nosić kołnierz - kręgosłup normalnie jakbym połknęła kij od szczotki no taki prosty odcinek szyjny że szok
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowicz
25-02-2020, 08:19:27

Bidusia81 2020-02-24 21:25:43
... no taki prosty odcinek szyjny że szok
Mam nadzieję, że tylko wizualnie.
Jak faktycznie masz prosty to kłopot. Ja miałem prosty ( na zdjęciu RTG) jak ołówek. To jest źle.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Forumowiczka
25-02-2020, 09:49:11

kawo 2020-02-25 09:19:27
Bidusia81 2020-02-24 21:25:43
... no taki prosty odcinek szyjny że szok
Mam nadzieję, że tylko wizualnie.
Jak faktycznie masz prosty to kłopot. Ja miałem prosty ( na zdjęciu RTG) jak ołówek. To jest źle.
No serio. Na moje oko to właśnie taki prosty jest Nie wiem czy za prosty...nie znam się...nie odczuwam tego w żaden sposób
Wtajemniczony
25-02-2020, 10:28:04

Ja wpadam w depresję. Każdego dnia budzę się i nie mam siły wstać. Wiem, że operacji nie uniknę ale najbardziej martwi mnie co będzie później. Czy będę mógł sobie hobbystycznie majsterkować, pracować bez problemów. Wiem, że tego nikt mi nie zagwarantuje i to mnie właśnie dobija do ziemi. Ciągle analizuję co mogło mieć najbardziej niekorzystny wpływ na mój stan - wypadek czy siedzącą praca i niewielka aktywność fizyczna. Jak patrzę teraz na młodych spędzających masę czasu z pochyloną głową przed tabletami, komórkami to się zastanawiam jak oni będą funkcjonować.
Forumowiczka
25-02-2020, 10:57:05

tltester 2020-02-25 11:28:04
Ja wpadam w depresję. Każdego dnia budzę się i nie mam siły wstać. Wiem, że operacji nie uniknę ale najbardziej martwi mnie co będzie później. Czy będę mógł sobie hobbystycznie majsterkować, pracować bez problemów. Wiem, że tego nikt mi nie zagwarantuje i to mnie właśnie dobija do ziemi. Ciągle analizuję co mogło mieć najbardziej niekorzystny wpływ na mój stan - wypadek czy siedzącą praca i niewielka aktywność fizyczna. Jak patrzę teraz na młodych spędzających masę czasu z pochyloną głową przed tabletami, komórkami to się zastanawiam jak oni będą funkcjonować.
Dokładnie, mam te same odczucia i myśli patrząc na mojego 13-letniego syna myślę, że niedługo średnia wiekowa operowanych Szyjek drastycznie się zaniży niestety - takie czasy
A Ty daj sobie spokój z analizowaniem swojego stanu ! Po co Ci to, przecież czasu nie cofniesz - trzeba to po prostu naprawić i iść do przodu będzie dobrze bo musi być - młody jesteś to szybko się zregenerujesz wiadomo, bungy pewnie później już odpada, ale jest wiele różnych aktywności, które nie zamkną Cię w 4 ścianach ja już odliczam dni kiedy odkurze moje kijki do Nordic Walking...szukam nowego roweru - żeby mieć proste plecy, bo na górskim średnio wygodnie z prawidłową pozycją
A co do depresji...dużo osób wpada w nią zarówno przed jak i po operacji - ja właśnie teraz mam...może nie depresję jeszcze ale straszną nerwicę lękową, hipochondryczna itp..nie ma co się czarować - psychika jest bardzo krucha jeśli chodzi o nasze zdrowie
Wtajemniczony
25-02-2020, 12:40:03

Bidusia81, w pełni się z Tobą zgadzam, że jeżeli chodzi o zdrowie to nasza psychika klęka w szybkim tempie. Ciężko jest dźwigać taki stan, w jakim się znaleźliśmy - zwłaszcza, że do niedawna pracowaliśmy i robiliśmy wszystko bez ograniczeń. Zaczynam zauważać, że model życia jaki na nas wymuszają jest kompletnie niezgodny z ludzką naturą. Cały ten system edukacji - ucz się i studiuj aby mieć super pracę. W większości przypadków w żadnej dotychczasowej pracy nie korzystałem z wiedzy zdobytej na studiach. Ale szkoła i bycie zmuszonym do zakuwania solidnie zaczyna rozwalać kręgosłup. Moja latorośl trochę zawaliła i nie nauczyła się pewnej rzeczy, więc stwierdziła, że będzie się uczyć do 24 - ja jej odpowiedziałem, że nie ma mowy, idzie spać o 21 a tym czego się nie nauczyła ma się nie przejmować. Nie wiem skąd te ciągłe parcie na to, że pieniądze i kariera czynią człowieka szczęśliwym. Ja odnoszę wrażenie, że jest wręcz odwrotnie. Dzieci i młodzież myślą, że posiadanie najnowszego smartfona, tabletka czy komputera to szczyt szczęścia. Tak naprawdę to jest wygodne dla rodziców - dać dziecku zabawkę i niech się zajmie sobą. Pieniądze wyprały ludziom mózgi. Przepraszam za ten dokujący wywód, ale mam teraz sporo czasu na analizę wszystkiego. Też mi powiedziano, że zachowuje się jak hipohondryk - myślę, że każdy w miarę młody człowiek, mający problemy zdrowotne, przejmuje się swoim stanem - tylko ludzie w podeszłym wieku są wg mnie z tym pogodzić.
Początkująca
25-02-2020, 13:18:19

Witam wszystkich
Jestem tu nowa i ze swiezym urazem, ktory zrobil sie poprotu od tak z dnia na dzien przy zwyklych codziennych pracach (moze zbyt nadgorliwych)...
Juz 4 tydzien leze w lozku z powodu silnych boli, gdzie nawet chodzenie sprawia mi bol, mimo ze to odcinek szyjny. Jest to dla mnie trauma sama w sobie ze z osoby aktywnej pelnej zycia stalam sie osoba lezaca (nawet mycie zebow jest nie lada wyzwaniem).
4 tyg. temu trafilam na SOR z powodu silnego bolu lopatki, barku i reki. Zrobiono mi TK - wynik: paracentralna, skierowana w lewo, migrujaca w dol przepuklina krazka miedzykregowego C5/C6. Przepuklina wypelnia lewy boczny zachylek kanalu kregowego, modeluje worek oponowy, wypuklina krazka miedzykregowego C3/C4, wypuklina krazka miedzykregowego C4/C5, obnizenie krazka miedzykregowego C6/C7, wypuklina krazka miedzykregowego C6/C7". Biore leki Rantudil, Sirdulad, Pragiola i witaminy z gr. B i leze w lozku. Budze sie w nocy z powodu rwacego bolu reki i ramienia. Nie wiem co robic. Boje sie operacji bo to jednak szyja a jestem przed 40stka i chce jeszcze zyc normalnie a nie w bolach. Czytam na temat roznych metod operacji, dyskow ruchomych i nie ruchomych.
Rezonans mam za 2tyg.
Napiszcie prosze ktorego lekarza neurochirurga polecacie i czy lepiej robic na NFZ czy prywatnie?
Tlterster o co chodzi z ta utrata naturalnej lordozy? To tak sie dzieje po kazdej operacji szyjnej? Czyli juz czlowiek jest skazany na operacje poziom po poziomie?
Forumowiczka
25-02-2020, 13:31:04

Witaj EwelaSS,
Ostatnio nas tu dużo przed 40-tką
W kraju pełno dobrych neurochirurgów - zależy gdzie mieszkasz, pełno tu popularnych nazwisk z różnych stron Polski XD
Większość z nas tu na forum jest po operacji na NFZ, chociaż ostatnio odzywał się chłopak po operacji prywatnej
Forumowicz
25-02-2020, 13:44:29

tltester 2020-02-25 11:28:04
Ja wpadam w depresję. Każdego dnia budzę się i nie mam siły wstać.
Na pocieszenie - nie tylko Ty.
Retoryka:
Np. mamy złamaną nogę, rękę, operację przepukliny, ...... leczymy się . Boli konkretna część ciała. Normalność.
Teraz mamy zepsuty kręgosłup szyny ........ boimy się jak diabeł święconej, ból wszystkiego, w całym ciele coś szwankuje, pojawiają się lęki, być może i depresje.
O co tu chodzi , ? co jest grane ?
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczony
25-02-2020, 14:12:00

EwelaSS, ja skończę niedługo 39 lat i też dopadło mnie to cholerstwo. Niestety, dawno temu miałem wypadek, po którym nawet kołnierza nie nosiłem. Jak masz taką rwę, że nie możesz chodzić to chyba dobrze nie jest. Twoje wyniki MRI musi zobaczyć neurochirurg - idź prywatnie, nie czekaj. Każdy boi się operacji, nawet największy twardziel wymięknie bo każdy kocha życie, pomimo, że niejednokrotnie daje w kość. Mnie wczoraj uspokoiła pewna przesympatyczna Pani neurochirurg z Wrocławia. Nawet najprostszy zabieg niesie ryzyko (np. lewatywa). Mnie martwi to czy po operacji będę mógł dalej pracować i robić to do czego kupiłem sobie sporo narzędzi. Starzenie się to straszna kicha, ale i młodzi mają nieraz gorzej niż my. EwelaSS znajdź dobrego neurochirurga a jak u Ciebie takowych nie ma to uderzaj w miejsca gdzie tacy są. Z tego co obserwuję to chyba nie ma sensu przeciągać struny. Już zauważam, że ręka coraz słabsza.
Kawo czy u Ciebie się pogorszyło, że się podlamałeś?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: