Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
13-08-2019, 15:01:00

Dzieńdoberek Kochane Szyjki 😘
Komisja się odbyła ,Pani doktor przesympatyczna osoba ,oczywiście co dolega jak długo ,czy dzwigam , wzrost ,waga i inne ***.Dokumenty przejżane ,w inne dokumenty wpisane wszystko o co Pani doktor pytała .Powiedziała tylko że 7 godzin pracy ,pół godziny przerwy ,10 dni urlopu więcej (czyli umiarkowany )oby się nie przemęczać w pracy i nie dźwigać.
Zaprosiła mnie z dokumentami do drugiego pokoju w którym była inna Pani ,a to Pani orzecznik która pytała o
-z kim mieszkam ,czy mam dzieci
-czy sama sobię radzę z prowadzeniem domu czy ktoś mi pomaga
-Jak z ubieraniem ,z nastrojem ,i sto innych pytań ????????
Pani wszystko wpisywałam do dokumentacji i po 15 minutach powiedziała że to wszystko i proszę zadzwonić za tydzień do sekretariatu w sprawie dokumentacji z komisji .
Więc podziękowałam i w poniedziałek będzie wszystko wiadomo.Oczywiście że Wam napiszę !!!!!
Wtajemniczona
13-08-2019, 20:08:40

Renatko cieszę się ,ze poszło wszystko po Twojej myśli
Pamiętaj, że z takim orzeczeniem możesz się starać o dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego, a jak dostaniesz to zakład pracy musi udzielić Ci urlopu-w tym celu przysługuje nam te dodatkowe 10 dni urlopu.
Jeżeli jesteś właścicielem lub współwłaścicielem samochodu możesz w rocznym PIT-cie odliczyć kwotę 2 280zł od dochodu co daje ponad 4 stówki zwrotu.( U Ciebie będzie to chyba proporcjonalnie do miesięcy z orzeczeniem o niepełnosprawności-do sprawdzenia. Nie potrzeba dokumentować wydatków.
Prawdopodobnie zakład pracy też zwróci się do PFRONU o dofinansowanie kosztów Twojego zatrudnienia od umiarkowanego to jest 1100 zł m-c raczej nie zmarnuja takiej okazji.
pozdrowionka.
Wtajemniczona
13-08-2019, 21:19:03

Do Ivone 75
Ja też mam " zagwozdkę" 27.10. wyjazd na rehabilitację a chorobowe moge mieć do 02-11 i co potem? Na rehabilitacyjny nie chcę iść, urlopu też chyba wziąć nie mogę, bo to jest skierowanie do szpitala na rehabilitację, no więc jak w szpitalu to znaczy że jestem chora, a jak chora to nie urlop. Chyba zadzwonię do ZUS-u może coś się dowiem. A tak na marginesie to jak do tej pory ZUS nie wzywał mnie na żadną kontrolę a już czwarty miesiąc zwolnienia się zaczął.
Pozdrawiam wszystkie szyjki-dobrej nocy życzę
:
Początkująca
13-08-2019, 21:50:01

Lucy mamy problem 🤔
Jeżeli chodzi o kontrolę, miałam dwie. Chyba dlatego, że zwolnienia wypisywał lekarz rodzinny. W końcu na drugiej kontroli lekarz orzecznik lekko się zdenerwowała, że mnie tak wzywają po operacji i coś tam opisała dokładniej. Od tej pory spokój. A może dlatego, że kolejne zwolnienia były już od neurochirurga?
Nawet decyzja o przyznaniu sanatorium została wydana zaocznie, bez badań. Można? Można.
Dziś byłam u mojego operatora, nie powinnam mieć takich niepokojących objawów; jutro pilny rentgen, żeby zobaczyć dokładnie umiejscowienie implantu przed ewentualnym wyjazdem do sanatorium. Potem rezonans. Dostałam rozpiskę, co jest wskazane w sanatorium a co zakazane.
Dodzwonić się do zus-u to sukces. Dzisiaj dzwoniłam cały dzień i nic... koszmar.
Pozdrawiam 😆
gość
13-08-2019, 23:50:30

Lucy0402
Dziękuję bardzo za to co napisałaś .
Człowiek całe życie się czegoś uczy , ale jeszcze szybciej przyswaja to co inni doradzą.
No kochana faktycznie masz mały problem.
Ja byłam 182 dni na zwolnieniu i akurat zamieściło mi się w tych dniach zwolnienie ze szpitala .Po tym wszystkim złożyłam dokumenty do ZUS na zasiłek rehabilitacyjny ,dostałam 4 miesiące i w tym czasie załapałam się na 3 tygodnie w uzdrowisku .
Po powrocie zaczęłam się starać o powrót do pracy czyli wszystkiego razem wyszło 10 miesięcy. Na komisję z ZUS byłam wzywania tylko 1 raz celem przyznania zasiłku rehabilitacyjnego ,wcześniej mnie nie wzywali .Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję .
gość
13-08-2019, 23:59:08

Ivonne75
Witaj serdecznie
Napisz co się dzieje ,jakie masz objawy że dostałaś na prześwietlenia i rezonans .
Ja też miałam teraz kontrolę w poradni neurochirurgicznej i dostałam skierowanie na rezonans i tomografię .Strasznie drętwieje mi lewa ręka i bolą ramiona .Badania mają pokazać czy implanty są na swoim miejscu i czy wszystko się dobrze zrosło .Wynik tomografi powinnam mieć już w czwartek a na rezonans idę dopiero we wrześniu .
Pozdrawiam i życzę dużo zdrówka i oby wszystko było dobrze
Początkująca
14-08-2019, 07:28:04

Renata071173
Hej, w moim przypadku również badania mają wykazać, czy implant jest na swoim miejscu, no i jak wygląda zrośnięcie tego wszystkiego. A objawy były, i wciąż są, dość niepokojące. Najgorszy okres to był początek czwartego miesiąca licząc od dnia operacji. Trwało to około półtora miesiąca, i nadal boli, ale trraz już zdecydowanie mniej. Zaczęło się w czerwcu. Trzy noce z kolei budziło mnie drętwienie prawej ręki, przy czym dotychczas zdarzało się to już rzadko i jedynie pojedyncze epizody. Teraz było to naprawdę jakieś intensywniejsze, i bardzo ciągnęło od łokcia do dłoni. Kolejne noce było coraz gorzej, trzy palce dosłownie rwało, a palec wskazujący najbardziej. Nie zginałam go praktycznie bez bólu. A już odwodzenie na boki graniczyło z cudem. Po kilku dniach skóra na przedramieniu po zewnętrznej stronie zrobiła się taka napięta, i przez kilka kolejnych dni bardzo bolesna. Miałam wrażenie, jakbym się poparzyła. Odczuwałam nawet lekkie muśnięcie jako pieczenie. Czasami, kiedy coś dłużej lub bardziej precyzyjnie robiłam prawą dłonią, robiła się taka dziwna rynienka po wewnętrznej stronie przedramienia, jakby mi coś wciągało skórę do środka. I tak jest do dzisiaj. Obieranie ziemniaków albo dłuższe pisanie na telefonie powoduje bóle palców i napięcie skóry. Ale już przynajmniej nie jest taka przeczulona.
Wciąż też nie mogę swobodnie odwracać głową w lewą stronę, lewa strona karku ciągnie i nie pozwala na taki obrót, jaki jest możliwy po prawej.
No i prawa łopatka... jednostajne, kilkuminutowe czynności wciąż powodują pieczenie, które wywołuje największy strach, bo głównie z powodu rwy barkowej zdecydowałam się na operację. Nieprzemyślany, nagły ruch prawą dłonią, jakis skręt barkiem, też nie kończy sie dobrze. Gdyby nie te uciążliwe objawy z ostatnich prawie dwóch miesięcy, wrocilabym na dniach do pracy. A tak... musiałam złożyć wniosek o świadczenie i czekam, co dalej. Dziś robię rentgen i w piątek wynik. Mam spore obawy.
Na chwilę obecną pomaga mi jeden mydocalm dziennie, rozluźnia, czasem biorę febrofen na noc. Bez tego mnie spina i chodzę poddenerwowana. Ale przez ten ciężki miesiąc praktycznie brałam codziennie rano i wieczór mydocalm i koniecznie febrofen.
A czy Ty tomografię miałaś na nfz? Rezonans też?
Bo prywatnie to niezły wydatek, ale na pewno szybko. A na nfz niestety kolejki. Eh 🤔
gość
14-08-2019, 07:43:29

Witam serdecznie. Szukam osób które miały zrobione od 3 i w górę poziomów kregoslupa szyjnego. Jak się czujecie jaki jest zakres ruchomości itp. Jestem po operacji jednego poziomu a czeka mnie jeszcze co najmniej 3 poziomów. Osoby z mniejsza ilością proszę nie pisać i nie zaśmiecać forum. Dziękuje
gość
14-08-2019, 07:55:29

nie zaśmiecać...? omg:)
gość
14-08-2019, 08:42:27

Gość 2019-08-14 09:55:29
nie zaśmiecać...? omg:)
czlowieku naprawdę nie rozumiesz po polsku ? Nie potrafisz się dostosować ??? Serio to takie trudne ???

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: