Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
08-02-2018, 07:23:19

Volvova dziękuję za odpowiedź. Czyli coś jakby bomba zegarowa w szyi? W poniedziałek mam neurologa, wiec zobaczę co powie. Bez nowego rezonansu pewnie nic. Życzę Ci powrotu do szybkiego zdrówka. Obolała
gość
08-02-2018, 17:22:28

Witam 1,5 roku temu miałem zdiagnozowaną dyskopatię c3-c4 Po kilku konsultacjach z lekarzami zacząłem odsuwać decyzję o operowaniu się .Moje dolegliwości bólowe były do wytrzymania ,nie przyjmowałem żadnych leków oprócz nasennych. Dzisiaj otrzymałem opis nowego mri i widzę że chyba sobie zaszkodziłem bo posypał się drugi poziom Może ktoś rzuci okiem na ten opis czy wizja operacji przybliża się do mnie
Badanie MRI kręgosłupa szyjnego wykonane w płaszczyznach ax., cor., sag., w sekwencjach echa
spinowego , STIR , w obrazach T1 i T2 zależnych
Odcinkowe zniesienie lordozy szyjnej na poziomach C3-4.
Na poziomie C3/4 przepuklina krazka międzykręgowego tylna, zbaczajaca na stronę lewą , wpuklająca
się dokanalowo na glebokość 5mm.
Odczyny osteofytarne krawędzi tylnych trzonów kręgów , wpuklające się dokanałowo .Dysko- i
osteogenna bezwzględna stenoza kanału kręgowego , zachyłka bocznego .Zwężenie otworu
międzykręgowego lewego.cechy ucisku na rdzeń z modelowaniem jego brzusznej powierzchni obraz
nieznacznie hyperintensywna strefą obrzęku/mielopatii .
Na poziomie C4/5 wypuklina tylna, zbaczająca na stronę prawą , na głębokość 3,6 mm.Redukcja
przestrzeni plynowej przedrdzeniowej , modelowanie przedniej powierzchni rdzenia .
Wysokość krążków C2/3 ; C5/6 ;C6/7 , intensywnośc sygnału prawidłowe.Na tych poziomach kanal
kręgowy, zachyłki boczne , otwory międzykręgowe bez cech stenozy.Rdzeń kręgowy prawidłowej
grubości , o trypowej intensywności sygnału , bez zmian ogniskowych .
Pozdrawiam Sławek
gość
08-02-2018, 18:56:38

O rany, Sławek, ale opis. Nie znam się ale ja-Obolała mam ucisk na korzeń i modelowanie rdzenia i ból, ze lezec nie da,to u Ciebie to pewnie objawy jeszcze gorsze?
gość
08-02-2018, 19:15:49

Ja bym najbardziej martwiła się tym ogniskiem mielopatii to jest skutek zbyt długiego ucisku na rdzeń , proponuje jak najszybciej do lekaza - neurochirurga
gość
08-02-2018, 20:19:22

W opisie rtg mam napisane osteofity na stawach luschki ale jak tu nic nie widzę może ktoś mi pokazać na zdjęciu gdzie znajdują sie te stawy
Kaśka 35
Początkująca
09-02-2018, 11:46:14

Gość 2018-02-08 18:22:28
Witam 1,5 roku temu miałem zdiagnozowaną dyskopatię c3-c4 Po kilku konsultacjach z lekarzami zacząłem odsuwać decyzję o operowaniu się .Moje dolegliwości bólowe były do wytrzymania ,nie przyjmowałem żadnych leków oprócz nasennych. Dzisiaj otrzymałem opis nowego mri i widzę że chyba sobie zaszkodziłem bo posypał się drugi poziom Może ktoś rzuci okiem na ten opis czy wizja operacji przybliża się do mnie
Badanie MRI kręgosłupa szyjnego wykonane w płaszczyznach ax., cor., sag., w sekwencjach echa
spinowego , STIR , w obrazach T1 i T2 zależnych
Odcinkowe zniesienie lordozy szyjnej na poziomach C3-4.
Na poziomie C3/4 przepuklina krazka międzykręgowego tylna, zbaczajaca na stronę lewą , wpuklająca
się dokanalowo na glebokość 5mm.
Odczyny osteofytarne krawędzi tylnych trzonów kręgów , wpuklające się dokanałowo .Dysko- i
osteogenna bezwzględna stenoza kanału kręgowego , zachyłka bocznego .Zwężenie otworu
międzykręgowego lewego.cechy ucisku na rdzeń z modelowaniem jego brzusznej powierzchni obraz
nieznacznie hyperintensywna strefą obrzęku/mielopatii .
Na poziomie C4/5 wypuklina tylna, zbaczająca na stronę prawą , na głębokość 3,6 mm.Redukcja
przestrzeni plynowej przedrdzeniowej , modelowanie przedniej powierzchni rdzenia .
Wysokość krążków C2/3 ; C5/6 ;C6/7 , intensywnośc sygnału prawidłowe.Na tych poziomach kanal
kręgowy, zachyłki boczne , otwory międzykręgowe bez cech stenozy.Rdzeń kręgowy prawidłowej
grubości , o trypowej intensywności sygnału , bez zmian ogniskowych .
Pozdrawiam Sławek
Początkująca
09-02-2018, 11:52:38

Witam Sławku
Według mnie nie stety nie jest za wesoło .sama borykam się z mielopatia szyjna na c5c6 i oby tylko choroba ta nie skomplikaala ci życia jak mi
Niedowlad czterokonczynowy I niestety konieczność kolejnych oprac 28 lutego będę miała już piąta operacje mam już trzy implanty i stabilizację od c4 do c6 teraz będę miała wymieniane pręty od c3 do th1
Ciekawa jestem jakie masz na chwile obecną objawy
Trzymam kciuki
Powidzenia zdrówka
Początkująca
09-02-2018, 14:20:42

ElzbietaSZAL witam.Ja również z mielopatią szyjną na szczęście bardzo szybko zorganizowaną.Po operacji osłabiona prawa ręka i całkowity zanik czucia w kciuku. Noga całe szczęście się cofnęła.Mam nadzieję że po operacji jest lepiej.Pozdrawiam Monika
Wtajemniczona
09-02-2018, 14:55:35

A są sceptycy co mówią nie operować że świetnie się czują bez operacji i co powiecie tym co doszli już do mielooati ,nie operować stać się rośliną .Mielopatia od razu nie powstaje tylko od długiego ucisku na rdzeń .Dlatego jak są wskazania do operacji to lepiej usunąć przyczynę bólu i ucisku a potem uważać i się rehabilitować .
gość
09-02-2018, 17:56:29

Treść zablokowana przez moderatora

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: