Volvova dziękuję za odpowiedź. Czyli coś jakby bomba zegarowa w szyi? W poniedziałek mam neurologa, wiec zobaczę co powie. Bez nowego rezonansu pewnie nic. Życzę Ci powrotu do szybkiego zdrówka. Obolała
Gość 2018-02-08 18:22:28
Witam 1,5 roku temu miałem zdiagnozowaną dyskopatię c3-c4 Po kilku konsultacjach z lekarzami zacząłem odsuwać decyzję o operowaniu się .Moje dolegliwości bólowe były do wytrzymania ,nie przyjmowałem żadnych leków oprócz nasennych. Dzisiaj otrzymałem opis nowego mri i widzę że chyba sobie zaszkodziłem bo posypał się drugi poziom Może ktoś rzuci okiem na ten opis czy wizja operacji przybliża się do mnie
Badanie MRI kręgosłupa szyjnego wykonane w płaszczyznach ax., cor., sag., w sekwencjach echa
spinowego , STIR , w obrazach T1 i T2 zależnych
Odcinkowe zniesienie lordozy szyjnej na poziomach C3-4.
Na poziomie C3/4 przepuklina krazka międzykręgowego tylna, zbaczajaca na stronę lewą , wpuklająca
się dokanalowo na glebokość 5mm.
Odczyny osteofytarne krawędzi tylnych trzonów kręgów , wpuklające się dokanałowo .Dysko- i
osteogenna bezwzględna stenoza kanału kręgowego , zachyłka bocznego .Zwężenie otworu
międzykręgowego lewego.cechy ucisku na rdzeń z modelowaniem jego brzusznej powierzchni obraz
nieznacznie hyperintensywna strefą obrzęku/mielopatii .
Na poziomie C4/5 wypuklina tylna, zbaczająca na stronę prawą , na głębokość 3,6 mm.Redukcja
przestrzeni plynowej przedrdzeniowej , modelowanie przedniej powierzchni rdzenia .
Wysokość krążków C2/3 ; C5/6 ;C6/7 , intensywnośc sygnału prawidłowe.Na tych poziomach kanal
kręgowy, zachyłki boczne , otwory międzykręgowe bez cech stenozy.Rdzeń kręgowy prawidłowej
grubości , o trypowej intensywności sygnału , bez zmian ogniskowych .
Pozdrawiam Sławek
Treść zablokowana przez moderatora
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.