Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
24-09-2013, 15:35:52

Ela ja tez dostałam gwiazdki!!!!!
ale jaja :)
Wtajemniczona
25-09-2013, 18:26:05

Asiu
zatem *** się w siebie
gość
26-09-2013, 07:47:45

Witam Wszystkich!
Odnośnie badania EMG,
ono jak najbardziej wskazuje czy jest uszkodzenie korzeni rdzeniowych czy nie (przy uszkodzeniu korzeni zmniejsza się frekwencja fali)
odnośnie mielopatii,
nawet przy miernych objawach ze strony układu nerwowego można z dnia na dzień zostać sparaliżowanym, a operacja może nie przywrócić dawnej sprawności.
Podjęcie decyzji o operacji przy mielopatii nie powinno budzić wątpliwości.
A ja już trochę wiem w swojej sprawie. Po 3 wizytach u neurochirurgów, 2 opowiedziało się za operacją przepukliny, trzeci za operacją odbarczenia rdzenia w związku z zespołem Chiari.
Teraz przede mną badania na neurologii i wizyta u dr Andrychowskiego.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę duuużo zdrowia i optymizmu.
Ania
Początkująca
26-09-2013, 09:49:15

Witam wszystkich i pozdrawiam z Buska Zdroju.Tak jak się spodziewałam bardzo dobra rehabilitacja ,warunki,wyżywienie.
Jestem na turnusie rehabilitacyjnym 28 dniowym,w szptalu wojskowym Całym sercem potwierdzam,że dobra opinia jaką cieszy się ta placówka jest uzasdniona.Po powrocie przeczytam zaległości,bo tutaj dorwać się do jedynego komputera jest dość trudno.
gość
26-09-2013, 10:06:20

Wtam Was serdecznie.
chciałabym prosić o pomoc w rozszyfrowaniu i przełożeniu na normalny język polski wyników TK kręgosłupa szyjnego (wizytę u lekarza mam dopiero za dwa tygodnie, a to, co napisali w wyniku, trochę mnie niepokoi).
Do rzeczy:
- zniesiona lordoza szyjna
- przepuklina krążka międzykręgowego C5/C6 uciskająca brzuszną powierzchnię rdzenia kręgowego i zwężająca lewy otwór międzykręgowy
- mniejsza przepuklina na poziomie C6/C7 uciska worek oponowy i jest położona stycznie do rdzenia kręgowego
- pozostałe krążki bez wypuklin
- wysokość trzonów kręgowych zachowana.
Dodam, że w lipcu prawdopodobnie wypadł mi dysk, choc była święcie przekonana, że to naciągnięty mięsień.
Po RTG okazało sie, że dyskopatia. Poza tym zdarzają mi się awroty głowy i cierpną mi palce rąk.
Gdyby ktoś mógł zinterpretować wyniki TK, byłaby bardzo wdzieczna
Początkująca
26-09-2013, 12:10:57

Witam mam pytanie, czy ktoś po operacji starał się o stopień niepełnosprawności, jak tak to jak to przebiega i czy jest szansa dostać, kiedy się składa dokumenty.
Pozdrawiam wszystkich
Wtajemniczona
26-09-2013, 18:06:50

Witam
Gap się w siebie .Mi nie wykropkowało .Czy o to słowo chodziło ?
Karolina
Wtajemniczona
26-09-2013, 18:21:06

Witam
Co tak cicho na forum ? Mało piszecie .Chyba tylko mnie boli i ciało i dusza. To drugie chyba bardziej .Znów przeżywam bunt z powodu wyrzeczeń i ograniczeń.Przecież jeśli nawet pójdę na operacje to i tak wyrzeczenia .Nie pasuje mi oszczędnościowy tryb życia. Chcę żyć pełnią życia .
Pozdrawiam Karolina
gość
26-09-2013, 18:26:12

Witam serdecznie wszystkich :) Jestem tu nowa chociaż zaglądam tu od wielu miesięcy. Forum dało mi dużo informacji, i tych pozytywnych, dających nadzieję że będzie dobrze, ale i tych co wzbudzają obawy.Dyskopatie odcinka szyjnego kręgosłupa mam od czerwca 2011, dwupoziomową z przepukliną.Po leczeniu farmakologicznym i fizjo miałam dwa lata spokój, w maju w tym roku wszystkie bóle wróciły, i tak to trzyma do dzisiaj.Konsultacja u neurochirurga pozbawiła mnie złudzeń, jest ucisk na rdzeń kręgowy i powinnam się poddać operacji.Odwlekam ten moment chociaż wiem że strach jest złym doradcą, a co ma być to i tak będzie.Liczę na wasze wsparcie i słowa otuchy Pozdrawiam
gość
26-09-2013, 18:30:21

Karolina, jestem Twoją bratnią duszą, mam podobne odczucia i czuje bunt przeciwko ograniczeniom jakie mam teraz i jakie będę miała po, a jestem osobą energiczną i baaaardzo samodzielną, i tak ma zostać !!! Lidka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: