Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-04-2010, 16:59:58

Witam, to moja pierwsza wizyta w "szyjkach". Pozdrawiam wszystkich, których już zdołałam poznac poprzez Wasze wypisanki (bo przecież nie wypowiedzi). Czekam na operację kręgosłupa i biję się jak wszyscy. Ale zaufałam lekarzowi, zdecydowałam się i nie zamierzam już swojej decyzji zmieniać lub się nad nią zastanawiać. Interesuje mnie natomiast, czy wykonując pracę biurową mam szanse wrócić do niej? Widzę tu wiele wątków osób, które się starają o rentę, świadczenie rehabilitacyjne, a ja chciałabym wrócić do zawodu. Oczywiście zakładam, że zabieg się uda. Czy Wy wracacie do pracy w większości, czy jednak nie?
Pinia
gość
28-04-2010, 09:07:46

Witam jestem tu nowa jestem z Płocka i proszę was opomoc w interpretacji mojego wyniku rezonansu magnetycznego .Badanie tomografii rezonansu magnetycznego kręgosłupa szyjnego wykonane na odcinku C1-Th4,w sekwencjiTSE,CISS,w obrazachT1iT2-zależnych częsciowe zatarcie szpar międzykręgowych C4-C5-C6,z następowym zaburzeniem fizjologicznej krzywizny kręgosłupa szyjnego,modelowaniem przedniej powierzchni worka oponowego i redukcja jego rezerwy płynowej-powyższy obraz może przemawiać za zmianami pooperacyjnymi zz powikłaniem w postaci procesu zapalnego odległego -spondylodiscitis?Stan po discektomii i wszczepieniu protez krązków międzykręgowychC4/C5/C6.Wymiar strzałkowy kanału kręgowego na operowanych poziomach wynosi 13,2-13,7mm-brak danych dla istotnej stenozy.Niewielka plaska centralno-prawostronna przepuklina krążka międzykręgowegoC3/C4 o wymiarach 5,3x3,2x2mm nieznacznie uciskająca worek oponowy i powodująca zmniejszenie szerokosci kanalu kręgowego w projekcji strzałkowej na tym poziomie do około 11,6mm(względna wtorna stenoza).Nie stwierdzono uchwytnych zmian strukturalnych w rdzeniu kręgowym w obszarze ujętym w zakresie badania . Byłabym wdzięczna za pomoc wyjasnieniu mojego badania .Pozdrawiam wszystkich Ewelina z płocka
gość
28-04-2010, 09:34:02

Droga Aleksandro, powiem wyłącznie za siebie ale myślę, że większość z nas zgodzi się ze mną. Ja, podobnie jak Ty, myślałam że operacja rozwiąże problem i będę jak nowa i... rozwiązał, jestem z niej bardzo zadowolona, nie cierpię, nie wyję itd, aczkolwiek wtedy nie miałam pojęcia jak bardzo zmieni się moje życie, a właściwie to jak ja muszę się zmienić w stosunku do niego. Nie, wcale nie narzekam, wiem tylko że do pracy nie wrócę tak szybko i to nie dlatego że mi nie pozwolą, sama wiem że nie jestem w stanie, w pracy zawsze znajdzie się ktoś kto nas zastąpi. Przepraszam jeśli zanadto ostudziłam Twój zapał.

irena
gość
28-04-2010, 13:54:24

JA DO EWY Z OLSZTYNA
JAK MOŻESZ NAPISZ DO MNIE lila2@autograf.pl
za 5 tygodni mnie czeka taka sama operacja i chyba u tego samego doktora pozdrawiam lilla
gość
28-04-2010, 13:54:45

JA DO EWY Z OLSZTYNA
JAK MOŻESZ NAPISZ DO MNIE lila2@autograf.pl
za 5 tygodni mnie czeka taka sama operacja i chyba u tego samego doktora pozdrawiam lilla
Wtajemniczona
28-04-2010, 14:38:07

Witam wszystkich jestem już w Świeradowie Zdroju, od jutra 6 zabiegów.............zobaczymy co i jak się będzie działo.........na tą chwilę to mam dobry pokój i pogodę. Okolica pełna uroku i spokojna chyba tego było mi trzeba
Ada
gość
28-04-2010, 15:02:44

Bardzo dziękuję Irenko za szybką odpowiedź. Napisz mi jednak, jeśli możesz, co oznacza stwierdzenie, że bardzo zmieniło się Twoje życie po operacji.
gość
28-04-2010, 15:53:09

Aleksandro, ja po pierwszym zabiegu miałam zamiar wrócić do pracy w przedszkolu-fizycznej!- tak dobrze to wyglądało. Moje wątpliwości rozwiał szybko lekarz przy wizycie kontrolnej. Dalej myślałam,że to straszenie. Niestety czas i każdy kolejny zabieg szybko mnie zmieniał i zmuszał do innego myślenia. Nie mówię, że Tobie nie wyjdzie dobrze zabieg i nie wrócisz do pracy-życzę Ci tego.Ja byłam w stanie wysiedzieć przy biurku góra trzy godziny / robiłam sobie na czarno/. Teraz juz przestaję marzyć o jakiejkolwiek pracy i tylko modlę się aby objawy nie wróciły. Każdy z nas jest inny i być może Tobie się uda i bez problemu wrócisz do dawnej kondycji.
Trzeba się przystosować do nowej sytuacji a już tak sprawna nie będziesz nigdy.
Jeszcze w sprawie kołnierza-Gdańsk też go nie stosuje, a wręcz nie zaleca. Ja dopiero teraz, po płytowaniu,mam zalecenie noszenia gąbkowego ale tylko na wyjście z domu.
U mnie minął miesiąc od zabiegu i czuję się wspaniale- jestem dalej bardzo grzeczna, odpoczywam, nie dźwigam i nawet brudne okna mnie nie denerwują.Po sześciu latach zmądrzałam!
Pozdrawiam Vika
gość
28-04-2010, 16:11:35

Witam jestem tu nowa jestem z Płocka i proszę was opomoc w interpretacji mojego wyniku rezonansu magnetycznego .Badanie tomografii rezonansu magnetycznego kręgosłupa szyjnego wykonane na odcinku C1-Th4,w sekwencjiTSE,CISS,w obrazachT1iT2-zależnych częsciowe zatarcie szpar międzykręgowych C4-C5-C6,z następowym zaburzeniem fizjologicznej krzywizny kręgosłupa szyjnego,modelowaniem przedniej powierzchni worka oponowego i redukcja jego rezerwy płynowej-powyższy obraz może przemawiać za zmianami pooperacyjnymi zz powikłaniem w postaci procesu zapalnego odległego -spondylodiscitis?Stan po discektomii i wszczepieniu protez krązków międzykręgowychC4/C5/C6.Wymiar strzał*** kanału kręgowego na operowanych poziomach wynosi 13,2-13,7mm-brak danych dla istotnej stenozy.Niewielka plaska centralno-prawostronna przepuklina krążka międzykręgowegoC3/C4 o wymiarach 5,3x3,2x2mm nieznacznie uciskająca worek oponowy i powodująca zmniejszenie szerokosci kanalu kręgowego w projekcji strzałkowej na tym poziomie do około 11,6mm(względna wtorna stenoza).Nie stwierdzono uchwytnych zmian strukturalnych w rdzeniu kręgowym w obszarze ujętym w zakresie badania . Byłabym wdzięczna za pomoc wyjasnieniu mojego badania .Pozdrawiam wszystkich Ewelina z płocka. bardzo proszę moze ktos z was mi pomoże
gość
28-04-2010, 17:48:12

Aleksandro . trudno odpowidziec na pytanie czy wiekszosc wraca do aktywnego zycia zawodowego czy nie, po zabiegu. teoretycznie czytajac wypowiedzi na tym forum ,to wyglada ze wiekszosc ma z tym problem , ale osoby kture czynie juz po zabiegu pracuja i sie dobrze czuja raczej ..ani na forum nie wchodza ani juz go nie czytaja zapominaja o sprawie jak to w zyciu ..
bolek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: