Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
12-04-2010, 18:43:33

Pawle, z tego co tam widziałam to chyba każdy z tych lekarzy jest dobry. Ja byłam operowana przez doktora Furtaka, on jest ordynatorem oddziału neurochirurgii, człowiek bardzo konkretny, dokładny i godny zaufania(przynajmniej mojego). Oczywiście, tak jak sam mówisz, konsultacja u neurochirurga u którego miałbyś być operowany jest jak najbardziej wskazana, ja też tak zrobiłam, po prostu, musisz być "czyjś". Bardzo dobrą opinią cieszy się tam również dr Charat, kierownik oddziału. Naprawdę jest tam w kim wybierać ale wybór należy do Ciebie.

Krzysztofie, ja Tetraratio brałam tylko jeden raz dziennie na noc ale dlatego że dostawałam jeszcze profenid i sterydy, a te ostatnie w dość dużych dawkach ale poczytaj ulotkę, jest możliwe stosowanie większych dawek.

irena
gość
13-04-2010, 09:02:19

krzysztofie .. jak masz termin na ledzwiowy to idz. zdarzysz dojsc do siebie po oeracj . na c67 zajmie sporo czasu .jezeli bedziesz chcial sie dostac do tych bardziej popularnych neurochirugow .. terminy do nich sa dlugie
Początkująca
14-04-2010, 09:48:33

Witam ponownie...z Wrocławia w 5 dobie po discectomiii
C5-C6,C6-C7.Miałam miec ja pod koniec marca jak pisalam ale ze wzgledu na swieta zrobili mi teraz w piatek:)
Mozna powiedziec że mam się dobrze.najgorszy kryzys mialam w drugiej dobie kiedy dostalam goraczki i nie moglam lykac nawe wody...widac nie wszystko doczytalam jak trzeba ,wiedzialam ze raczej raczyc sie zimnymi napojami itp. i to robilam ,ale nie wykluczylam swojej ukochanej kawy(oczywiscie cieplej)no i mialam za swoje,ale dostalam odpowiednie kroploweczki-na drugi dzien poprawa...
Miałam miec tylko jeden inplant wstawiany ale lekarz na stole widac zmienil zdanie -mam 2.jak na to ze minelo tylko te pare dni czuje sie calkiem niezle,poza problemami z ulozeniem sie do spania niekiedy,bole przedoperacyjne minely i mam nadzieje ze tak zostanie...
niestety lapie sie na tym ze ciagle chce zginac glowe do przodu -nie zdawalam sobie sprawy ze tyle czynnosci codziennych wymaga sklonow szyji,pilnuje sie bardzo ale ....hm.W szpitalu rehabilitantka(super babka )ciagle ganiala mnie za skrzywiona sylwetkepowiedziala ze mam patologicznie skrzywiony odcinek szyjny ,tym bardziej musze sie starac o moje nowe "nabytki"
Jedno wam powiem -jak jest konieczna operacja kregoslupa u kogos kto ma blisko moje miasto niech decyduje sie na Szpital wojskowy-gwarantuje dobra opieke i fachowosc .Wiem bo to moj drugi raz ,jak juz pisalam 7 lat temu robiono mi tam ledzwiowy i nie bylo jak dotad problemow...teraz maja jeszcze lepsze metody .serdecznie wszystkich pozdrawiam ,acha i prosze o odnosnik do 10 przykazan NIE po operacji
martek
gość
14-04-2010, 11:14:40

Witaj Marto, główką to już wiele nie pokręcisz, zwłaszcza jak Ci zrobili dwa poziomy. Na pewno nie popatrzysz już na gwiazdy a i w dół będzie ciężko spojrzeć. Powoli trzeba się oswajać z osobowością Robokopa- obracamy się całym ciałkiem. Tak przynajmniej jest u mnie. No i oczywiście wiele rzeczy będziesz robić już inaczej. Można z tym żyć i potem to przychodzi już automatycznie.
Dziwi mnie,że nie piłaś gorącego.Ja w dniu operacji nic nie mogłam pić ale następnego dnia rano łyknęłam kawkę bez problemu.
Pilnuj się i nie kręć szyjką zbytnio- Vika
Początkująca
14-04-2010, 15:50:04

Marto wklejam "przykazania"

Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:

1. Nie dżwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien , wieszanie prania , firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4. Unikanie biegania , jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (nalezy kucnac i podnosic z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miekkim materacu

Pozdrawiam serdecznie wszystkie Szyjki
Dorota
gość
14-04-2010, 16:06:31

O rany, strach mnie ogarnia. To ja też się zamienię w robocopa? Teraz normalnie ruszam szyjka i wlasciwie nic mi nie dolega, to co będzie potem?
Marto, kto Cie operował?
Vika, cieszę się ze Ci lepiej
Początkująca
14-04-2010, 16:24:27

Aniu mam twój nowy numer już sobie zapisałam ja niestety zaraz po operacji nie wiedziałam o tym forum ani nie znałam tych przykazań a dzisiaj cierpię i żałuję że tak się rwałam do wszystkiego nie warto warto za to trzymać się tych przykazań i dać się wyręczyć chociaż coś może być nie zrobione po naszej myśli bo nam się wydaje że my wszystko lepiej zrobimy
Początkująca
14-04-2010, 16:27:26

Dziękuję za wsparcie i wszystkie mozliwe informacje pomocne po operacji..postaram sie spamietac albo wydrukuje i powiesze nad lozkiem.Zeczywiscie czytajac Wasze wypowiedzi boje sie tych kolejnych dni...
Droga Aniu operowal mnie dr.Tomasiewicz-swietny specjalista(7 lat temuto tez on mnie na nogi postawil z ledzwiowka)poza tym przede wszystkim super człowiek a dopiero potem lekarz,sama zyczliwosc i dobroc ,pelen wspolczucia i wogole -brak mi slowwierze ,ze bedzie dobrze -wtedy tez bylo i jest.Pozdrawiam wszystkich
gość
14-04-2010, 17:15:58

Marto, też się zastanawiałam czy do tego doktora się nie udać, jednak jedna z operowanych dziewczyn /nie z tego forum/ poleciła mi innego lekarza, nie umniejszając nic dr Tomasiewiczowi - tamten ja operował po wypadku i dzięki temu chodzi. Jestem w stanie zawirowania, boje sie każdej decyzji. Czekam już w sumie ponad rok po zawirowaniach z operatorem, nie wiem ile poczekam - na Borowską. xzekanie jest straszne. A widze, że i Ty lędżwiówka jesteś, to sobie łapki podajmy Ja tez siedem lat temu miałam operację.
gość
14-04-2010, 18:07:31

Witam ponownie Wszystkich
Czytałem Wasze wypowiedzi.I trochę mam stracha...Mam poważnie uszkodzony lędzwiowy a teraz szyjny mi już tak dokucza że powoli staje się to nie do wytrzymania.
Czy Wy Kobietki też czekając na operacje musiałyście tyle przeciwbólowych i rozluźniających tabletek brać?
Czy ja też się zamienię w metalową puszkę?W lędzwiowym chcą mi wstawić min 2 dyski tytanowe dwie płytki i 8 śrub...Na samą myśl robi mi się nie swojo.
A potem jak dożyję to szyjny?
Krzysztof

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: