Wiesz co Jolu, stwierdzenie, że ilość poziomów zależy od wieku, wydaje się być bardzo dziwne
Ja ma 39 lat i w sierpniu 2009 miałam operowane dwa poziomy, był ucisk na rdzeń kręgowy i na operację (w złym stanie) czekałam ....10 m-cy
Dyskopaci, to zazwyczaj osoby dotychczas energiczne, których wszędzie było pełno...mam to samo...
przyzwyczaisz się do trochę innego trybu życia. Teraz łatwo mi mówić...a ile sama namęczyłam się, żeby zmienić tempo życia
Do dziś jestem na zwolnieniu, ponieważ nastąpiły komplikacje (niewielka mielopatia, a teraz coś zaczyna dziać mi się z lewą nogą...).
Jestem po rehabilitacji, po prewencji rentowej ZUS-u i czekam na kolejną rehabilitację.
Czas pokaże co dalej...
Trzymaj się ciepło
Niżej przypominam "przykazania SZYJEK", których również powinnaś przestrzegać.
Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:
1. Nie dźwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien , wieszanie prania , firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4. Unikanie biegania , jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (należy kucnąć i podnosić z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miękkim materacu