Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
02-01-2010, 23:38:45

Wiesz co Jolu, stwierdzenie, że ilość poziomów zależy od wieku, wydaje się być bardzo dziwne
Ja ma 39 lat i w sierpniu 2009 miałam operowane dwa poziomy, był ucisk na rdzeń kręgowy i na operację (w złym stanie) czekałam ....10 m-cy
Dyskopaci, to zazwyczaj osoby dotychczas energiczne, których wszędzie było pełno...mam to samo...
przyzwyczaisz się do trochę innego trybu życia. Teraz łatwo mi mówić...a ile sama namęczyłam się, żeby zmienić tempo życia
Do dziś jestem na zwolnieniu, ponieważ nastąpiły komplikacje (niewielka mielopatia, a teraz coś zaczyna dziać mi się z lewą nogą...).
Jestem po rehabilitacji, po prewencji rentowej ZUS-u i czekam na kolejną rehabilitację.
Czas pokaże co dalej...
Trzymaj się ciepło

Niżej przypominam "przykazania SZYJEK", których również powinnaś przestrzegać.

Lista czynności zakazanych lub mocno przeciwwskazanych po operacji kręgosłupa szyjnego:

1. Nie dźwigać a ewentualny ciężar nie przekraczający 2-3 kg rozkładać równomiernie na obie ręce
2. Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia rąk (mycie okien , wieszanie prania , firan)
3. Spanie na profilowanej poduszce albo z bardzo dobrym
podparciem szyi
4. Unikanie biegania , jazdy na rowerze po nierównym terenie - brak amortyzacji
5. Jeśli rower to z dobrze ustawioną kierownicą względem siodełka tak żeby nie trzeba było nadmiernie odchylać głowy
6. Zwróć uwagę czy praca z mikserem w ręku albo rozbijanie kotletów tłuczkiem nie powoduje pogorszenia samopoczucia - takie mikro wstrząsy też nie służą uszkodzonym dyskom.
7. Silne naciskanie na rączkę odkurzacza połączone z pochyloną pozycją, długie prasowanie z pochylona głową-rób przerwy
8. Ja od jakiegoś czasu za radą doświadczonej osoby i zleceniem neurologa do pisania na komputerze zakładam kołnierz - trochę pomaga gdyż nie pozwala na pochyloną pozycję głowy podczas pisania
9. Przy oglądaniu tv, czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, jeśli uniesiona głowa to razem z podparciem tułowia
10. Zmywanie naczyń i gotowanie, obie czynności w wychylonej do przodu pozycji.
11. Mycie kafelek na ścianach w łazience i kuchni.
12. Mycie zakamarków na podłogach wymagających skręcania ciała w pochylonej lub kucającej pozycji
13. Otwieranie okien wymagające podniesionych rak (lepiej stanąć na podeście)
14. Podnoszenie czegoś z podłogi w pochylonej pozycji (należy kucnąć i podnosić z prostymi plecami)
15. Spanie na zbyt miękkim materacu
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]
Forumowiczka
03-01-2010, 09:01:27

Renata, pani doktor na komisji w sprawie świadczenia rehabilitacyjnego poddała mnie badaniu neurologicznemu na kozetce, kazała zdjąć kołnierz i sprawdzała ruchomość szyjki i barku. Obejrzała klisze i przejrzała opisy. Generalnie było dokładniej niż na kontroli zwolnienia lekarskiego.
Kiedy Ty masz komisję?

Kolejna Jola do nas dołączyła? Cześć, ja też jestem w Twoim wieku I tak, też z natury jestem "kobieta-huragan" ...

ADA, wysłałam do Ciebie e-mail.
Wtajemniczona
03-01-2010, 10:13:16

Nie wiem kiedy komisja, bo dopiero w tygodniu złożę wniosek ))
Spinka, poszłaś na komisję w kołnierzu???? To chyba tak dla fasonu, bo kto nosi kołnierz tyle czasu po operacji??? Wilk mnie delikatnie upomniał, że kołnierz czas zdjąć na zawsze
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]
Forumowiczka
03-01-2010, 10:23:56

Na komisję musiałam dojechać - pociągiem i autobusem. Mam daleko - mieszkam poza Warszawą, na zachód - komisja była na Pradze... zawsze na drogę zakładam kołnierz (Floridę). Boję się szarpnięcia, popchnięcia, upadku (zwłaszcza teraz, kiedy jest ślisko). Na komisję nie chciało mi się zdejmować... .

Pozdrawiam od Zosi. W Zakopcu nareszcie zaczął padać śnieg. Zosia ma widok z okna na ośnieżoną skocznię i korki do Warszawy.
gość
03-01-2010, 12:04:45

Gość 2010-01-02 19:37:39 Witam i życzę dużo zdrowia w Nowym Roku!

Jestem po operacki kręgosłupa szyjnego na poziomia C4C5 a dokładny opis MR brzmi:wielopoziomowe zmiany zwyrodnieniowe,przepuklina krążka na C4 C5 uciskająca worek oponowy i mniejszą na poziomie C3 C4.

Dwa tygodnie temu zrobiono mi operację odcinka C4 C5 bóle ręki , barku głowy,łopatki i drętwienia mineły !!
Doczekałam normalnie przespanej nocy w co nie wierzyłam! Mam tylko dziwne pieczenie w obrebie cięcia na szyji
Wiem że to jeszcze nie koniec bo ten kolejny poziom jest też zły.

Na karcie informacyjnej mam napisane że;zrobiono mi Discektomia C4 C5 ze stabilizacją cornerstone PEEK nr 6

Nie bardzo wiem co to jest?
Proszę o pomoc .
Ja nie pracuję czy mi też należą się jakieś świadczenia?
Pozdrawiam Jola J.

Witaj Jola na naszym forum właśnie obawiam się aby ta euforia związana z zbawiennym odbarczeniem nerwów nie skłoniła Ciebie do zbyt intensywnej pracy lub wysiłku pamiętaj że pełen zrost implantu z trzonami następuje po ok trzech miesiącach i teraz szczególnie w tym okresie nie możesz nic robić za radą naszej Spineczki leżeć i pachnieć a palec wskazujący jak u dyrygenta ty zrobisz to a kto inny to jak coś spadnie nich leży aż ktoś to podniesie to na tyle ogólnikowych rad z mojej strony .

Jeśli poczytasz poprzednie wypowiedzi, to dowiesz się (rady Zosi i Janusza - naszych dobrych duchów), na co masz uważać, żeby dalej było tak dobrze smile ))(cytat)

Renatko no nie ja anioł jasne że tak czyż nie piękny właśnie tak samo jak i wy wszyscy uczę się wciąż pokory wobec tej choroby i nie zbyt mi to wychodzi ale wierzę że w końcu się tego nauczę .

Teraz i ja znowu muszę się wam wyspowiadać mojego cholernego nałogu nie zwalczyłem walczę ale efekty są mierne moja wina moja wina moja bardzo wielka wina nadal będę się starał
gość
03-01-2010, 12:24:01

1. PIRANIA1 - Olsztyn
2. JANUSZ - Toruń - janusz-kur2@wp.pl - Skype: skromniak2 - gg: 7435779
3. ZOSIA - Warszawa - zocha_59@o2.pl
4. GOSIEŃKA - Szczecin - gosienka44@op.pl - Skype: gosienka4444 - gg11465861
5. SPINKA - Ożarów Mazowiecki / Warszawa - myspine@gazeta.pl - Skype: sun.on.line
6. ANNA - Goleniw - aniasz14@vp.pl - gg: 9324368
7. JANO (Janeczek) - Krakw
8. RENBAZ (Renata) - Warszawa renbaz@tlen.pl - gg: 12835246
9. ELŻBIETA - Legionowo - elaka0@wp.pl
10. MARTTKA - Białystok
11. AIRWOMAN (Agnieszka) - Warszawa
12. BOŻENA - Wrocław - ixodida@neostrada.pl
13. FURION30 (Marcin) - Zabrze m_semenowicz@onet.eu Skype:grekoo30 - gg:10867934
14. DOROTA - Ostrołęka e.d.g@wp.pl - Skype: dorka1130 gg: 10208155
15. Ania - Białystok - andrzej97@autograf.pl
16. Amadobo (Ania) - Wrocław - gg: 3348670
17. Piesmaxik (Ewa) - Ostrda - eb125@wp.pl
18. Tamara - Białystok-Duchowaprzygoda@onet.eu
19. Emila -Wrocław - emila1967@wp.pl
20.ADA(Dorota) - Wyszkw -dorakami@op.pl - gg 3996241
21. krak62 (Irek) - Krakw - ir62@o2.pl
22. Staszek - Poznań - Staszekwol@poczta.onet.pl
23. Bartuzi - Konstancin-Jeziorna - mail: bartosz_olszewski@o2.pl
24. Osia (Małgorzata) – Warszawa – 1431wima@gmail.com
25.Maciej N.- Grodzisk Mazowiecki- bremnes@onet.eu gg 1492276
26.Paweł -Płock- numajanko@wp.pl - gg 7000709
27.Goja 35-Warszawa - gosiajaw74@o2.pl -skype : gosiaczek681, - gg 10417374
28. Piotr - Mielec, slapio@poczta.onet.pl, gg 488200
29.Vika Z.Gdańsk -vika45@wp.pl
30.Katarzyna M. -Warszawa -sinhaya@onet.eu - GG : 5826700
gość
03-01-2010, 17:29:20

Witam i POZDRAWIAM Wszystkich serdecznie w Nowym Roku!
Przeczytałam całe forum szyjek w trzy dni- bolą oczy, dusza no i szyja......
Ja z tym samym kłopotem-czeka mnie operacja-implantacja C5/C6 -jądro miażdżyste wchodzi do kanału na 4mm, a wymiar tego kanału jest 9mm.(drętwienie ręki-dłoni,bóle wybudzające w nocy ,słaba siła mięśniowa i jakieś inne ubytki neurologiczne)
Niestety do rozważenia jest też poziom C4/C5, a o innych "cudach" nie pisze.
Mam mieć przeprowadzoną operację w Gdańsku w AM.
Czekam w kolejce.
I tu moja prośba -pytanie -czy robić od razu 2 poziomy ,czy czekać z tym drugim...
I prośba do Bożeny z Wrocławia o operatora w AM .
A może Dorota lub Grażyna się odezwą, bo jak dobrze się doczytałam też były operowane w Gdańsku...
Hania
gość
03-01-2010, 18:06:32

Zosiu! Januszu! dziękuję za skarbnicę wiedzy.
Ale mimo to mam pustkę w głowie - co robić....
Hania
gość
03-01-2010, 18:58:25

Witaj Haniu skarbnica wiedzy i fachowiec to Zosia. ja jedynie dzielę się swoim doświadczeniem jednego czegoś nie pojmuje to co lekarz nie potrafi określić czy będzie operował jeden czy dwa poziomy czy pozostawił to w twoich rękach jakoś to dziwnie brzmi przecież on na podstawie badań i obrazowania mówi co trzeba zrobić bo lekarz jest fachowcem i powinien wiedzieć jaki zakres operacja będzie miała a chociażby z tego względu do planowania operacji i zajmowania sali operacyjnej bo zawsze jest znany przypuszczalny czas danej operacji ale gdy jest operowany jeden czy dwa poziomy czas tych zabiegów jest inny chyba ze lekarz ma nieograniczony czas do danej sali operacyjnej . Pozdrawiam Janusz
gość
03-01-2010, 19:13:33

Jolu, kto Cie operował? Pytam dlatego, że szukam dla siebie lekarza, po tym co się stało z "moim" doktorem.

Spinko i Doroto, nie narzekajcie na 30 dniowe turnusy, to bardzo dobrze, że są takie długie. W niektórych ośrodkach to norma i dobrze, bo lepiej się regeneruje.
Czemu Wam przepustek brakuje? Ja jezdzę na rehabilitację kilka razy w roku i czasem jestem blisko domu ale nigdy nie korzystam z przepustek, nawet jeśli to możliwe. Po tygodniu zabiegów przyjeżdzacie do domu i rzucacie się w domowy wir - to cała rehabilitacja traci sens.
Zresztą czasem dobrze jest pobyć sobie poza domkiem, będa za nami tęskinić i docenią, gdy sie pojawimy

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: