Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
03-01-2020, 17:36:37

Gość 2020-01-03 16:57:05
Witam. Chciałam zapytać, czy ktoś z państwa miał przy dyskopatia szyjnej objawy parestezji całej połowy ciała? Od połowy głowy po stopę z tej samej strony. Pytam, bo mam niewielką podobno dyskopatię na trzech poziomach szyjnego i osteofity po lewej stronie, ale lekarz mówi że nie może dawać objawów aż na nogę
Miałam podobnie, cała lewa strona mi drętwiała, noga była słabsza, potykałam się z jej powodu.
Byłam u kilku neurochirurgów i pamiętam, jak pierwszy ponad 2 lata temu, zbagatelizował moje objawy i twierdził, że to nie przez dyskopatię szyjną. Natomiast ostatni specjalista, mój operator stwierdził, że to przez silny ucisk rdzenia.
Widocznie, co lekarz to inne podejście.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
gość
03-01-2020, 18:08:54

To prawda. Lekarze ucza sie z ksiazek I dopiera setny przypadek moze odbiegac od "standardu". Ja tez doswiadczylam dretwienia az do nog... tak moze byc😰
Początkująca
03-01-2020, 19:01:37

A więc przed chwilą jako gość, a teraz zarejestrowałam się. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Od 4 lat szukam przyczyny moich dolegliwości i po serii badań, w tym rezonansie głowy, stwierdzono u mnie tężyczkę. Natomiast ja czuję że to wszystko zaczyna się właśnie w szyi. Rezonans odcinka szyjnego miałam 4 lata temu, wtedy bolał mnie kark i mrowiła mnie połowa głowy. Obecnie mrowi mnie cała lewa strona ciała A zdarzają się bóle ręki i nogi, i jakby osłabienie.
Początkująca
03-01-2020, 19:02:48

Coś mi się tu pomieszalo
Forumowiczka
03-01-2020, 19:14:01

gosza76 2020-01-03 20:01:37
A więc przed chwilą jako gość, a teraz zarejestrowałam się. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Od 4 lat szukam przyczyny moich dolegliwości i po serii badań, w tym rezonansie głowy, stwierdzono u mnie tężyczkę. Natomiast ja czuję że to wszystko zaczyna się właśnie w szyi. Rezonans odcinka szyjnego miałam 4 lata temu, wtedy bolał mnie kark i mrowiła mnie połowa głowy. Obecnie mrowi mnie cała lewa strona ciała A zdarzają się bóle ręki i nogi, i jakby osłabienie.
Witam Cię gosza76,
A czy ostatnio powtarzalas rezonans odcinka szyjnego ? Bo wspominałaś że jest dyskopatia na trzech poziomach...bo jeśli ta dyskopatia wyszła już 4 lata temu, to przecież to mogło się na tyle pogłębić, że teraz cała połowa ciała Ci drętwieje...
Pisz, pytaj, doradzimy z własnego doświadczenia - po to jest to forum u nawet osoby zarejestrowane tutaj z 10 lat temu zaglądają i doradzają, opisują własne doświadczenia - jak nasza Zosia - nasza GURU i encyklopedia wiedzy i doświadczenia
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Forumowiczka
03-01-2020, 19:18:03

A tężyczka z powodu czego ? Na tle nerwowym, czy niedoboru wapnia, czy witaminy D3, czy B12 ? Tężyczka zdiagnozowana podczas próby tężyczkowej EMG ? Leczysz to jakoś ? Bo faktycznie, wtedy są też mrowienia, drętwienia wręcz z wykrecaniem kończyn z tego co kojarzę...ale mrowienia to tak naprawdę objaw wielu chorób czy niedoborów...Ty już sporo badań zrobiłaś więc jestem ciekawa
Forumowiczka
03-01-2020, 19:20:36

Gosza76,
A czy konsultowalas rezonans z jakimś neurochirurgiem ? Miałaś jakieś zalecenia - rehabilitację czy wskazania do operacji ?
Napisz nam coś więcej
Początkująca
03-01-2020, 19:31:49

Właśnie zamierzam powtórzyć rezonans, tylko cały czas mi w głowie krąży myśl, że od szyjnego nogi nie bolą. Tak mi mówił neurolog i rehabilitant. Tężyczkę mam z powodu niskiego poziomu wit d3 i doszły nerwy, hiperwentylacja. Miałam próbę tężyczkową wybitnie dodatnią. Uwierzyłabym, że to tężyczkę, ale czemu nie przechodzi po lekach i dlaczego jest tylko z lewej strony?
Początkująca
03-01-2020, 19:33:59

Wyniki rezonansu:
Zachowana lordoza szyjna. Dyskretne obniżenie i niewielkie zmniejszenie uwodnienia krążków m-k C4/C5 oraz C3/C4 i C5/C6. Drobne zaostrzenia zwyrodnieniowe na krawędziach trzonów kręgów w ich otoczeniu. Pozostałe krążki m-k odcinka szyjnego kręgosłupa bez zmian w obrazie MR. Trzony kręgów o zachowanej wysokości. Sygnał szpiku kostnego objętych badaniem kości prawidłowy. C3/C4 C4/C5 C5/C6 krążki m-k z tendencją do uwypuklania, modelują więzadło podłużne tylne. C6/C7 - drobna tylna centralna wypuklina krążka m-k w niewielkim stopniu przewęża przednią rezerwę płynową i dyskretnie modeluje worek oponowy, bez cech ucisku struktur nerwowych. Niewielki przerost wyrostków stawowych w stawach m-k C4/C5 i C5/C6 po stronie lewej. Poza tym kanał kręgowy w odcinku szyjnym kręgosłupa prawidłowego kształtu i szerokości światła. Worek oponowy nieprzemieszczony, bez cech kompresji. Rezerwa płynowa podpajęczynówkowa zachowana. Rdzeń szyjny o prawidłowym sygnale, bez zmian ogniskowych.
Neurolog powiedział, że to początki dyskopatii i nigdzie nie kierował
Forumowiczka
03-01-2020, 19:47:20

Hmmmm...ja nie bardzo znam się na rezonansie wiem tylko, że u mnie dehydratacja wszystkich krążków protruzja, ekstruzja z uciskiem na worek oponowy...
Twój rezonans chyba nie wygląda źle...rozumiem, że badanie neurologiczne było i wszystko ok ?
A dostałaś coś na nerwy ? Bo nerwica też może nieźle namieszać - denerwujesz się bo Ci drętwieje coś i zaczyna drętwieć bardziej wskutek nerwów, i takie błędne koło się robi...a podobno leki takie na nerwicę lękową potrafią wyciszać objawy - oczywiście jeśli mają podłoże psychosomatyczne

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Reklama: