Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
02-01-2020, 19:19:26

Stawiam wniosek:
Święta i Nowy Rok powinny być co tydzień.
Uzasadnienie wniosku jest banalne - ten okres bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie ludzi.
Nikt nie choruje, nikt się nie uskarża na ból szyi ani insze choróbska.
Niech żyją święta i nowy rok.
PS
Serwer tego forum chyba po balach nie doszedł do siebie. Pracuje jak mu się chce.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Forumowiczka
02-01-2020, 21:27:03

Tak...święta wpływają pozytywnie na psychikę a to przecież najważniejsze w naszej rekonwalescencji ehhhh....tak mi się marzą już jakieś balety... normalnie przebieram już nóżkami a tu jeszcze tyle czasu nie będzie można
Za tydzień jadę do kontroli...chyba za tydzień.. jeszcze się zastanawiam...bo we wtorek mam niby kontrolę u operatora wyznaczoną - bo jednak Skrzyński robił szyjne a Podgórski lędźwiowe wtedy - tak się dzielą między sobą. Ale znów w przyszły czwartek Podgórski będzie bliżej mojego miejsca zamieszkania i dojazd mam tam lepszy - w sensie nie ma takich wertepów po drodze jak na Szaserów bym jechała przez Zakręt I niby już po operacji pytałam profesora czy na kontrol mogę przyjechać do niego bo mam bliżej.. powiedział, że jak najbardziej tylko RTG mam zrobić...no i teraz się miotam gdzie jechać - logiczne byłoby do operatora, ale wygodniej i "zdrowiej" bliżej, bo jednak jak jadę samochodem to kurde każdy wertep i każdy kilometr źle na mnie wpływa
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Wtajemniczona
03-01-2020, 10:41:31

kawo 2020-01-02 20:19:26
Stawiam wniosek:
Święta i Nowy Rok powinny być co tydzień.
Uzasadnienie wniosku jest banalne - ten okres bardzo pozytywnie wpływa na zdrowie ludzi.
Nikt nie choruje, nikt się nie uskarża na ból szyi ani insze choróbska.
Niech żyją święta i nowy rok.
PS
Serwer tego forum chyba po balach nie doszedł do siebie. Pracuje jak mu się chce.
Chyba bym oszalała, gdyby święta były co tydzień 😱 z obecnym stanem zdrowia dla mnie to był duży wysiłek! Nie ukrywam, że trochę odchorowałam. A trzeba było leżeć i pachnieć zamiast robić krokiety, piec ciasta itp.
Minęły dwa miesiące po operacji i zdecydowanie czuję się lepiej. Aczkolwiek nie mogę się przyzwyczaić do sztywności szyji i ograniczonych ruchów. Występują jeszcze drobne dolegliwości, jak drętwienia rąk, mimowolne odruchy palców u rąk...ale przestałam zwracać na to uwagę. Zaczynam poszerzać codzienne czynności, trochę się zapominam czasami i zdarzy się, że zrobię nieodpowiedni ruch głową. I tutaj muszę być rozsądniejsza i pamiętać o zaleceniach. Tylko lepiej mi się funkcjonuje nie myśląc o tym. Właśnie dlatego lepiej żyje na co dzień, bo przestałam się rozczulać nad swoją szyją i sobą. A tu powstaje paradoks, bo należy pamiętać o przeciwwskazaniach.
Reasumując, cieszę się, że czas świąteczny dobiegł końca i mam nadzieję, że ten rok będzie dla mnie łaskawszy 🙃
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Wtajemniczona
03-01-2020, 11:10:53

Mam do Was pytanie, macie doświadczenia z terapią czaszkowo-krzyżową? Zastanawiam się nad skorzystaniem z niej, zauważam u siebie dużo napięć i w ciele i w głowie. Czytałam, że takie oddziaływania manualne z pogranicza osteopatii przywracają równowagę organizmowi. Na razie rozmyślam tylko o tym, ale z chęcią poczytam opinie. Może ktoś z Was korzystał z takiej terapii i podzieli się doświadczeniami?!
Forumowiczka
03-01-2020, 12:11:00

Ja myślę, że ogólnie osteopatia i techniki manualne są rewelacyjne jeśli chodzi o jakiekolwiek napięcia itp...moja fizjo to u mnie głównie w tym kierunku działa - chyba tzn. często leżę a ona mi uciska/trzyma od spodu głowę ileś minut...albo coś tam wymaca (mięsień ? nerw ?) i też to jakoś naciąga i trzyma ileś minut...to chyba właśnie takie techniki rozluźniające napięcie itp...no u mnie w każdym razie działa
Wtajemniczona
03-01-2020, 12:36:08

Ja korzystałam tylko z takich dosadnych technik manualnych, dociski czy uciski, takie mocne, że płakać mi się chciało 😉 niby ta terapia czaszkowo-krzyżowa to też uciski i dotyk, tylko delikatny i całego ciała. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować 😊
gość
03-01-2020, 12:39:32

AgaZielona, polecam techniki osteopatyczne. Przed laty opisywałam swój przypadek, kiedy to po wielu różnych mniej i bardziej inwazyjnych formach leczenia dopiero osteopata pomógł mi skutecznie i trwale.
Bidusia, neurochorurdzy operują w duecie i tu gdzie jeden jest operatorem, drugi jest asystą. Kontrola pooperacyjna to pytanie o samopoczucie i luknięcie na rtg czy implant w miejscu właściwym siedzi. Jeżeli mogę radzić, to jeśli masz jechać na kontrolę do dr. S. na Szaserów to raczej bezpieczniej jechać do prof.P na prywatę. Na Szaserów czekasz aż dr.pojawi się w gabinecie między operacjami i łapiesz go na chwilę. Bywa to nieraz oczekiwanie kilkugodzine. Dr.S jest powiedzmy specyficzny i możesz być rozczarowana a może i nieprzyjęta. Być może coś się zmieniło albo Twój sposób umawiania był jakiś bardziej doprecyzowany to się nie wtrącam. W przypadku luźnej informacji bezpieczniej u prof.a efekt kontroli taki sam albo i lepszy, zważywszy dodatkowo na Twoje dobre samopoczucie.Z.
Forumowiczka
03-01-2020, 13:19:45

Dzięki Zosiu
Tylko utwierdzilas mnie w mojej decyzji, że dobrze zdecydowałam...jadę do Radomia w czwartek i tyle. Bo jeszcze jak faktycznie mam czekać na Szaserów niewiadomo ile...ja mam po prostu na wypisie adnotację - kontrola po operacji jest wyznaczona w Klinice Neurochirurgii 7 stycznia g.13:00 V piętro i tyle...i faktycznie może być tak jak piszesz - wszyscy przyjadą z tego dnia na kontrolę i będą czekać a tak to pojadę na prywatną wizytę którą rozlicze sobie potem na Luxmed i z bani
Fajnie Zosiu, że się odzywasz co tam u Ciebie ? Wszystko ok? Szyjka Twoja ok ? Mam nadzieję, że tak jest i się nie nadwyrezasz
gość
03-01-2020, 15:57:05

Witam. Chciałam zapytać, czy ktoś z państwa miał przy dyskopatia szyjnej objawy parestezji całej połowy ciała? Od połowy głowy po stopę z tej samej strony. Pytam, bo mam niewielką podobno dyskopatię na trzech poziomach szyjnego i osteofity po lewej stronie, ale lekarz mówi że nie może dawać objawów aż na nogę
Forumowiczka
03-01-2020, 16:47:35

Gość 2020-01-03 16:57:05
Witam. Chciałam zapytać, czy ktoś z państwa miał przy dyskopatia szyjnej objawy parestezji całej połowy ciała? Od połowy głowy po stopę z tej samej strony. Pytam, bo mam niewielką podobno dyskopatię na trzech poziomach szyjnego i osteofity po lewej stronie, ale lekarz mówi że nie może dawać objawów aż na nogę
Witaj,
Z tego co pamiętam, to wiele osób (ja również) miało objawy w postaci mrowienia jeden strony ciała - mi mrowila lewa dłoń i stopa, i stąd zaczęła się cała moja diagnostyka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: