Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
06-02-2015, 00:52:02

Nie podpisuje się papierów... przynajmniej ja nie podpisywałam. kręgarze to znachorzy. osteopata np.to człowiek z wykształceniem fizjo lub reh i po 5letniej szkole osteopatii.
1. Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. 2. Zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone) 3. Zabieg 30.05.2014 (odbarczenie pośrednie ze spondylodezą międzystawową na c5/c6 Providence Dtrax)
Początkująca
06-02-2015, 07:05:12

Witam znów wszystkich(dziękuję Pawikowi i Buraczkowi)ach ta moja pamięć nie zrobiłam tego wcześniej lepiej późno niż wcale .Złożyłam papiery na rentę bo przyplątał się zespół bolącego barku na razie mam opis rtg ale nie będę dużo narzekać(wow)tylko znów mam pytanie czy materac Enabio spełnia swoje zadanie czy to chwyt reklamowy właśnie w ramach akcji Na Zdrowie miałam 3 zabiegi w sumie jest sześc ale nic nie odczuwam żadnej ulgi ,ale na swoją dyskopatię pracowałam kupę lat a chcę efektów w ciągu 3 godzin przyznaję że fajnie wibruje czy ktoś go stosował stosuje dłużej - pomaga? Wiecie przecież że jak boli stale to człowiek by g...zjadł byle pomogło ,a ja jestem podatna na reklamę tego typu( dawno temu kosmodisk) moja była P.doktor rodzinna o specjalizacji reumatolog śmiała się wówczas bo przepisała i kołnierz szyjny i gorset lędźwiowy w latach 1992-1996 .Szperam w necie i z opóźnionym zapłonem weszłam na stretching no i próbuję ćwiczyć długa droga przede mną .Ale napiszcie coś o materacu enabio .Pozdrawiam obolała ale dzięki forum
Wtajemniczona
06-02-2015, 12:35:13

Roberto
Zanim pójdziesz do rehabilitanta to pokaż swoją płytę neurologowi bądż neurochirurgowi. Najprawdopodobniej wystarczy Ci rehabiltacja, ale objawy które opisujesz mogą również wskazywać na ucisk rdzenia. Na tym zdjęciu które nam zaprezentowałeś przepuklina i osteofity dotykają do brzusznej części rdzenia, ucisku raczej nie ma nie ma, choć zniesiona jest przednia rezerwa płynowa rdzenia. W tylnej części kanał jest szeroki, także rdzeń ma się gdzie usunąć przy zwiększającym się nacisku. Nie pokazałeś zdjęć z otworów międzykręgowych, więc nie możemy zobaczyć co dzieje się np przy prawym korzeniu nerwowym ( jak duży jest ucisk)
Pamiętaj wszelkie rady na tym forum udzielane są przez dyskopatów a nie lekarzy, po fachowe rady udaj się do specjalistów.
Pozdrawiam
Ania
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Forumowiczka
06-02-2015, 12:43:21

Roberto – dyskopatia to nie jest angina. Jak na razie, nie jest to schorzenie, które można całkiem wyleczyć – można trochę zahamować postęp tej choroby i nauczyć się jak z nią żyć. Większość osób, które po raz pierwszy się z nią styka spodziewa się jakichś cudownych rehabilitacji, jak łyknięcia pigułki – tego nie znajdziesz. Nie wrócisz już do stanu kręgosłupa sprzed 10 lat, tego się po prostu nie da uczynić. Nawet rehabilitant za dużo ci nie pomoże, jak sam też nie zaczniesz działać w tym kierunku. Praktycznie to od nas zależy w 90%, na ile ta przypadłość będzie uciążliwa w codziennym życiu, bo trzeba to życie po prostu do niej dostosować.
Tak więc moja rada - przede wszystkim zmień myślenie – ani same 10 zabiegów, ani sama paczka tabletek, to nie jest metoda na uzdrowienie – dyskopatia wymaga dużego zaangażowania przede wszystkim pacjenta i to cały czas i praktycznie już do końca życia.
A takie prądy i drętwienia też miałam przed operacją. Można je wytrzymać. I faktycznie ciężko było mi jechać samochodem, bo zagłówki wyginają głowę trochę do przodu – u mnie też od razu powodowało to drażnienie nerwu z ręki. A już absolutnie nie mogłam mieć w samochodzie na głowie żadnej gumki, klamry czy czegoś podobnego, bo to był dodatkowy centymetr przesuwania jej do przodu, ale myślę, że ty chyba gumek nie nosisz :) :) chociaż… dzisiaj długie włosy i panów są też popularne, więc może jednak :).
Tyle, że ja nie poszłam na operację z powodu tych prądów w ręce, tylko ja już miałam przesunięty rdzeń kręgowy do kąta kanału kręgowego i już mi chodziły mrówki i po nogach. Ty tego NIE MASZ.
Tak więc, przed tobą jeszcze mnóstwo lat życia, nie można ich przeżyć leżąc dalej w łóżku – musisz wziąć się w garść, zaakceptować to co się stało i zacząć dostosowywać codzienne czynności do kręgosłupa – a przede wszystkim myśleć o prawidłowej postawie. Cały dzień! Nie w ten sposób, ze odbębnisz 10 minut ćwiczeń, a potem z wysuniętym podbródkiem i nieprawidłowo pochyloną głową przeglądać będziesz na kompie pocztę i czytać wiadomości – jak tak będziesz robić, to te ćwiczenia nic nie pomogą.
To prawda, że rehabilitanci czy specjaliści od terapii manualnej mogą ci pomóc, ale oprócz tych kilku wizyt u nich cała reszta jest naprawdę w twoich rekach.
trzymam kciuki - powodzenia
Asia
Początkujący
06-02-2015, 14:29:10

dziękuję za wszystkie porady.. jeszcze kilka zdjęć :
- czasem drętwieje mi lewa noga od kolana w dół ale to może od przepukliny L5/S1, bo mam prawostronną pjm i kompresje na korzonek i okresowe bóle w krzyżu.. wtedy nogi też są trochę słabsze
Początkujący
06-02-2015, 14:39:29

jeszcze RTG z kwietnia 2014r. :
Początkujący
06-02-2015, 14:39:49

jeszcze RTG z kwietnia 2014r. :
Początkujący
06-02-2015, 14:42:08

jeszcze RTG z kwietnia 2014r
Początkujący
06-02-2015, 14:42:28

jeszcze RTG z kwietnia 2014r
Wtajemniczona
06-02-2015, 19:23:21

No Robert, na pozostałych zdjęciach widać już że to nie ucisk na rdzeń (na moje oko), osteofity i przepuklina na C56 uciskają na worek oponowy. Dla swojego spokoju idź do neurologa i zaczynaj się rehabilitować póki się da. Operacja to ostateczność, a tak jak Ci piszą Buraczek, czy Szyjka dobry rehabilitant potrafi zdziałać cuda z kręgosłupem. Siedząc na zwolnieniu, mając duuużo czasu, niepotrzebnie się nakręcasz, to też niestety pogarsza stan kręgosłupa, bo wpływa na układ nerwowo - mięśniowy. Zajmij czymś ręce i głowę to Ci się poprawi ZOBACZYSZ, trzymaj się Chłopie, młody jesteś całe życie przed Tobą.
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: