Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
16-08-2010, 10:25:50

Witam i ponownie i proszę o odpowiedź:)
Po operacji rehabilitacja w ramach prewencji ZUS, czy rehabilitacja NFZ?
Czy po rehabilitacji ZUS od razu do pracy, czy nadal może być L-4?

Operację miałam 26 lipca. Wstawianie implantu C5/C6.
Rehabilitantka stwierdzila, że na rehabilitację jest zdecydowanie za wcześnie. Neurochirug proponuje rehabillitację w ramach prewencji ZUS. Szybciej kierują niż w NFZ.
Nie wiem czy po takim turnusie z ZUS od razu do pracy?
Mam obawy, czy powrót nie będzie zbyt wcześnie. Mam pracę przy komputerze.

Po operacji czułam się fantastycznie przez pierwsze dni. Niestety ból powrócił. Najlepsza pozycja dla mnie - to leżenie i spanie w łóżku. Przynajmniej wtedy na chwilę odpinam przdnią część nieszczęsnego kołnierza:)

Pozdrawiam,
Wiesia
gość
16-08-2010, 10:47:16

Witam Szyjki bardzo serdecznie.Mam wynik MR i prosze powiedziec co dalej .Po swoich dolegliwościach i ciągłym bólu na operacje zgodziłabym sie nawet dziś.
WYNIK MR>
Badanie MR odcinka szyjnego kręgosłupa wykonano w sekwencjach FSE,FRFSE,MERGE w obrazach T1, T2 -zależnych,w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych.Zniesienie lordozy szyjnej.
Masywna ,dokanałowa przepuklina krążka międzykręgowegoC6-C7 centralno-prawoboczna.Jej wierzchołek zwrócony jest w kierunku prawego zachyłka bocznego,w którym uciska korzeń nerwowy,nieco zsuwa się w dół za tylną krawędzią trzonu C7.Uciska worek oponowy i rdzeń kręgowy na prawo od linii pośrodkowej.Na poziomie operowanego krążka C5-C6 trzony kręgowe są zniekształcone ,ich blaszki graniczne od strony tarczy pozałamywane,zwyrodnieniowo przebudowane z dużymi osteofitami na tylnich i przednich krawędziach.Wraz z nimi centralna ,szerokopodstawna wypuklina krążka równomiernie modeluje przednią krawędż worka oponowego i nieco obustronnie spłyca zachyłki boczne (bardziej prawy ).Częściowo redukowana jest przednia rezerwa płynowa bez ucisku na rdzeń.Na poziomie C3-C4 wypuklinie prawobocznej towarzysza osteofity na tylno-prawobocznych krawędziach obu trzonów kręgowych .Zmiany te spłycaja zachyłek boczny i zwężają otwór międzykręgowy po stronie prawej modelując biegnący w nich korzeń nerwowy.Przednią krawędż worka oponowego jest nieznacznie modelowana na prawo od linii pośrodkowej,rdzeń nieuciśnięty.Rdzeń kręgowy do poziomu Th 3 bez zmian ogniskowych.
Drogie Szyjki MOZE jakaś dobra rehabilitacja w Lądku Zdroju np. by cos poskutkowała czy tylko brac po uwage kolejny zabieg co myślicie o tym?????
Pozdrawiam Grażyna.
gość
16-08-2010, 15:23:04

Januszu, kurcze grali na Twoich plecach, w kółko i krzyżyk.

Wiesiu, rehabilitacja z ZUS-u to jest wielka loteria. NFZ zależy gdzie Ciebie skierują, czyli loteria. ZUS i NFZ posiada też, oddziały szpitalne lub oddziały dzienne ( jeżeli blisko twojego miejsca zamieszkania znajduje się sanatorium to, możesz sobie dojeżdżać na zabiegi w każdy dzień).
Ale od tego, masz lekarza prowadzącego, który jak sama nazwa wskazuje, powinien Ciebie poprowadzić.

==================================

- Panie doktorze, mój mąż strasznie mnie obraził.
- I dlatego musi mnie pani budzić w środku nocy?
- Tak, bo teraz trzeba go będzie pozszywać.

=================================

Irek
gość
16-08-2010, 16:09:33

Witajcie drogie Szyjki!

Wróciłam z wakacyjnych wojaży. Sama się sobie dziwię,że tak dobrze zniosłam tę podróż, cztery miesiące po zabiegu. Przejechałam autkiem ponad 2000 km, w upale, bez klimy, czasami wpółleżąc. Czuję się rewelacyjnie i chyba warto było znieść te cztery zabiegi. Największą zmorą były nasze drogi-zwłaszcza wschód-no i schodzenie po wszelkich zamkowych schodach.
Janusz cały czas myślałam o Tobie i podczytywałam forum, bo bez lapka się nie ruszam a internet zawsze gdzieś wyhaczyłam.Tylko już zakończ operację i nie próbuj mnie przeganiać w pobytach na stole!
Czytałam Wasze wpisy i czasami mnie dziwiło, że pytacie się jaki implant wstawiać. Mnie się nikt nie pytał a typie dowiadywałam się z wypisu.
Jestem mało czepialskim pacjentem, który zdaje się na lekarza i całkowicie jemu ufam.
Nowym, pooperacyjnym szyjkom życzę cierpliwości i błogiego, pooperacyjnego lenistwa a oczekującym nadziei, że będzie dobrze.
Teraz przestrajam się na nowy dział- najprawdopodobniej onkologia- na razie bywam całymi dniami u mamy po operacji onkologicznej. Tu właśnie zaczynam odczuwać swoją szyjkę ale to nerwy i cały dzień biegiem, na nogach i w sojuszu z transportem publicznym.
Trzymajcie się dzielnie Vika
gość
16-08-2010, 17:08:59

Zabieram jutro Wasz optymizm i dobre slowa i jade do szpitala. Dodaliscie mi odwagi, lecz mimo to chodze i "becze"jak dziecko. Czy Wy drogie szyjki, szczególnie te piekne tez tak mialyscie?
Mam nadzieje do...
Ala.
gość
16-08-2010, 17:42:38

Alu, będzie dobrze Wspieram Cię dobrymi myślami. Czekam na relację, bo moje odliczanie jeszcze potrwa. A łzy kręcą mi się ciągle pod powiekami, to chyba normalne. Wracaj szybko, z wyremontowaną pięknie szyjką - Ela
gość
16-08-2010, 18:52:18

Alu, przy dziesiątym wybieraniu się na zabieg miałam trochę pietra- bałam się czy moje ciałko przyjmie kolejną narkozę. Zazwyczaj miałam rewoltę żołądkową.Czytałam,że którejś z pań przełożyli zabieg z racji babskich dni- i dobrze! w moim szpitalu to nie było przeszkodą ale nie życzę nikomu "miłych doświadczeń" w te dni po zabiegu. Trzymam kciuk
Vika
Forumowiczka
16-08-2010, 19:01:03

Wiesiu droga, a czy ty się gdzieś spieszysz? Czy może lekarzom spieszno cię uzdrowić?
Fakty są takie - operację miałaś pod koniec lipca, jesteś jeszcze w kołnierzu, nie czujesz sie dobrze.
Zastanów się chwilkę i wyobraź sobie, że jedziesz na turnus rehabilitacyjny (wszystko jedno ZUS czy NFZ). Zapewne kilkaset kilometrów podróży (albo - jeśli opcja bez wyjazdu - codzienne dojazdy). Jesteś poddawana badaniu przez lekarza niewiadomej specjalności (orzecznika ZUS lub sanatoryjnego), który zleca ci zabiegi (na przykład gimnastykę czy masaz, która po operacji może przynieść wiecej szkody niz pozytku.)
Spieszno ci do tego?
Jeżeli chodzi o powrót do pracy biurowej to minimalny czas odpoczynku od wymuszonej przy komputerze pozycji to 3-4 miesiące L-4.
Teraz pare słów o tym czym różni się prewencja ZUS od sanatorium NFZ. Na prewencję możesz być skierowana w czasie L-4 albo w czasie świadczenia rehabilitacyjnego (to czas maksymalnie do roku kalendarzowego, o który możesz wnioskować w ZUSie po wykorzystaniu 182 dni zwolnienia lekarskiego). Po prewencji możesz być nadal na L4 (w takiej sytuacji zdaje się była Renata z tego forum, ZUS skierował ją na prewencję podczas kontroli zwolnienia lekarskiego). Możesz także wrócić do pracy, decydując sie nie brać więcej zwolnienia. Tak, to prawda, że na prewencję czeka się krótko (u mnie to był miesiąc) - ale - raz jeszcze spytam - spieszysz się?
Wniosek do sanatorium NFZ może wypełnić lekarz prowadzący albo po prostu lekarz rodzinny (powinien zaznaczyć, że kieruje cie do szpitala uzdrowiskowego bo jesteś po pobycie w szpitalu). Standardowy czas oczekiwania to 6-8 miesięcy ale może się zdarzyć, że dostaniesz skierowanie już po 3 miesiącach.
W sanatorium NFZ przysługują 3 zabiegi dziennie, na prewencji ZUS - 5 zabiegów.
Dodatkowo ZUS raczy pogadankami z psychologiem i dietetykiem, zajęciami relaksacyjnymi (mi trafiły się pseudorelaksacyjne, na starych, śmierdzących karimatach). Sam miód .
Chciałabyś wiedzieć coś więcej?
Alu, tak, też tak miałam, zapewniam cię. Zrobiłam nawet porządek z moją polisą na życie i poinstruowałam rodzinę co i jak w razie czego . To narmalne, element strachu.
Ale zobacz - ilu nas tu jest . Niektórzy po wielu zabiegach, dasz radę! Już wkrótce napiszesz - "Witajcie, jestem po!" I będziesz się czuła lżejsza, jak teraz Piotr i Janusz.
gość
16-08-2010, 19:03:05

Ireneuszu,
bardzo dziękuję za odpowiedź

Alu,
miałam zabieg w lipcu. Przed 3 razy pytano, czy się nie rozmyśliłam. Od początku byłam nastawiona pozytywnie i to chyba jest najważniejsze. Nie wiem gdzie masz zabieg. Ja miałam w Jastrzębiu Zdroju. Super prowadzący neurochirurg, do którego od początku miałam zaufanie. Sam zabieg nie jest straszny. Powodzenia. Będzie dobrze
Wiesia
gość
16-08-2010, 19:18:35

Spinka,
pięknie Ci dziękuję.
Nie wiem, czy we wniosku do ZUS lekarz może wskazać miejsce rehabilitacji. Zależy mi na Ustroniu. Tu mam najbliżej.
Pozdrawiam,
Wiesia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: