Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
25-08-2012, 22:04:50

Każdego dnia w Polsce na blokach operacyjnych lekarze dokonują zabiegów operacyjnych w tym operowane są kręgosłupy niezależnie od odcinka. Zoperowani pacjenci w dużej większości na szczęście wrócą do normalnego życia. Oczywiście nie dokonają tego w ciągu kilku tygodni. Ja do pracy wróciłam po 4 miesiącach po operacji C4- C5/ C5 - C6. stąd moja wiedza, że można. Dlatego napisałam we wcześniejszej wypowiedzi, że należy przede wszystkim słuchać swojego lekarza a później wsłuchać się we własny organizm, powtarzam własny a nie koleżanki czy kolegi z forum. Należy pamiętać, że dolegliwości o których ktoś napisał, są li tylko tej osoby dolegliwościami a nie ogółu forumowiczów po operacji kręgosłupa.
Wtajemniczona
26-08-2012, 03:07:04

witam
mam pytanie które mnie nurtuje, każdy prawie lekarz, neurochirurg, rehabilitant ,zaleca odwlekać operacje jak najdłużej się da, i stąd moje pytanie? ile się da....?
rok, 5 lat, wiadomo, że trzeba się ćwiczyć, brać zabiegi ale czy tylko to, nie zmiejsza bólu i nie poprawia jedynie naszego "komfortu", przecież zmiany jakie już zaszły nie cofną się pod wpływem fizjoterapii, i jak długo faktycznie zwlekać ,a może za 5 lat usłysze że już jestem za stra na nowoczesne implanty. jak widać po godzinie umieszczania postu, znowu nie śpie bo boli, teraz w sumie bardziej dokucza mi lędźwiowy i ani leżeć ani spać nie mogę i tak prawie noc w noc, po 2-3 godziny łaże po domu, albo siedze na kompie i sie co chwile poruszam żeby nie bolało gorzej, czy wg was lędźwiowy boli bo są zmiany takie same jak w szyjnym ,czy może też szyjny wpływa na dolny odcinek..?ostatnio usłyszałam, że bardziej mi kręgosłup dokucza bo przeczytałam wynik MRI - no tak, myślałam że jest akurat odwrotnie, że dlatego robi się badania bo boli, a nie boli bo się zna wynik...
byłam na 3 masażach całego kręgosłupa(ale prywatnie bo terminy na fundusz to luty) oczywiście w ośrodku rehabilitacji , parę godzin po, ból znacznie mniejszy, ale....trzeba byłoby nic nie robić, wystarczy minimalna praca, zrobienie zakupów i zaczynają się schody, a na wygląd nic mi nie jest i pewnie niektórzy myślą, że zmyślam, ze tak mnie boli - przecież wyglądam normalnie ,chodze normalnie, rękami też normalnie poruszam, (a że mi drętwiej zewnętrzna część dłoni i nie mam czucia w małym palcu to przecież tego nie widac)poza tym mówie że boli a tabsów nie biorę, a nie biorę ,bo szkoda mi już wątroby i nerek i dopóki całkiem nie padne to nie biorę ileż można, 6 lat bólów głowy i 3 lata bólów kręgosłupa w róznych jego miejscach, bo u mnie ten ból w ciągu dnia jest albo w szyjce albo w lędźwiach, i ostatnio tam najbardziej bo non stopa do pracy chodzić musze, i starać się żyć normanie, żeby nie popaść w hipohondrie, a może ja już mam te objawy?
jak chcesz zobaczyć tęczę musisz znieść deszcz
Forumowicz
26-08-2012, 07:24:50

Karolina nie mam się czym chwalić bo to nie jest istotą tego forum . Ja jestem po 6-ciu operacjach kręgosłupa 4x szyjny 2xlędźwiowy =? (to dla wiedzących)
Karolina nikt nikogo nie straszy bo nie w tym rzecz każdy jest kowalem swojego szczęścia i zdrowia każdy z nas ma wolny wybór . Jazda rowerem jazda samochodem w okresie krótko pooperacyjnym jest nie wskazane z tym pytaniem możesz zwrócić się do każdego z lekarzy balneologów rehabilitantów i terapeutów większość z nich na pewno nie poleca jazdy na rowerze w tak krótkim czasie, poczytaj sobie o mechanice zrostu implantu z trzonami to wiedza dostępna i znana . Z własnego doświadczenia znam efekty brawury wobec siebie i nie frasobliwości wobec swojego organizmu Ciężko byś się zdziwiła Gdybyś mnie znała od początku na ten temat może wypowiedzieć się moja terapeutka Pani KASIA w jakim stanie do niej trafiłem( TU POZDROWIENIA DLA PANI KASI WRAZ Z NADZIEJA SZYBKIEGO POWROTU DO ZDROWIA ) dzięki niej i jej wielkiemu sercu w zeszłym roku mogłem zaliczać Tatrzańskie szczyty i kilkunastu godzinne spacerowanie po górach gdyż robiłem to od wielu wielu lat i kocham góry nad życie . Każdy ruch jest wskazany w okresie paru godzin po operacji można zacząć stosować ćwiczenie izometryczne zwieszając stopniowo ilości powtórzeń oraz robienie tego systematycznie jak spanie lub jedzenie .
Karolina widać że wpadłaś na to forum jak burza próbujesz je rozruszać lub wzburzyć spienione fale radził bym na sam początek przeczytać to formowe opasłe tomisko i myślę że w tedy możemy trochę podyskutować jest tam wiele moich wypowiedzi może po przeczytaniu tego co jest tam napisane będziemy mogli porozmawiać i nie chodzi tu o złośliwość ani przepychanki bo nie w tym jest istota .
Pozdrawiam
ks Janusz
Początkująca
26-08-2012, 08:42:48

zanzibar a Ty jesteś doradcą zawodowo? Nie radź mi, jestem dorosłą i dojrzałą kobietą.
Nie mam zamiaru burzyć czy też rozruszać forum.Moją intencją było pomóc tym, którzy nie mają doświadczenia. Nie przeszli operacji, rehabilitacji - są dopiero z bagażem potwornego bólu w tzw. drodze do celu. Tyle, że cele są dwa. Jeden to operować, drugi rehabilitować. I ja rozumiem wypowiedzi tych którzy się dzielą swoimi powtarzam swoimi odczuciami czy operować czy rehabilitować i jak długo. Rehabilitacja daje ogromne sukcesy, tyle że mocno ogranicza życie. Trzeba o tym wiedzieć, że po każdym zabiegu w gabinecie pacjent powinien zachowywać się jak po zejściu ze stołu operacyjnego. Zabieg rehabilitacyjny to też jest interwencja w struktury kręgosłupa, mięśni oraz ucisku na nerwy. Mikroskopijna ale jednak interwencja.
Tak więc dzielenie się wiedzą jest jak najbardziej wskazane ale podawanie w formie informacji a nie w formie grożenia paluszkiem bo ja tak miałem. Każdy organizm jest inny, zrost implantów z trzonami u każdego przebiega inaczej i w innym czasie, dlatego się podaje pacjentowi informacje od - do i tu też czasem są wyjątki gdyż to do znaczenie się przesuwa. Pacjent w okresie pooperacyjnym nie może i nie powinien być unieruchomiony. To tak jakbyśmy zakazali wychodzić z domu bo na ulicy może na nas cegła spaść lub dojść do wypadku bo tak dużo jest tych zdarzeń. A ludzie jednak próbuję i jest OK. Dlatego medycyna poszła z postępem i pacjent otrzymuje takie implanty, które posiadają dokładnie budową usuniętego dysku. Oczywiście takie implanty są dostępne w naprawdę nowoczesnych klinikach XXI wieku w których manager nie ma na stanie w magazynie implantów archaicznych a i tak się dzieje w większości tradycyjnych szpitali. Wiem o czym napisałam. Sami piszecie na forum o tym, że jedni po operacji muszą posiłkować rehabilitację kołnierzem ortopedycznym a inni nie. itd. itd.
Dobrego dnia dla Państwa.
Karolina
Początkująca
26-08-2012, 09:42:50

Witam.
Czy jest ktoś, kto był operowany w Elblągu?
Interesuje mnie średni czas oczekiwania na zabieg w tym szpitalu.
Lidio.
Napisz proszę, gdzie ostatecznie byłaś operowana i jak długo czekałaś na termin.
Pozdrawiam serdecznie.
Iwa
Forumowicz
26-08-2012, 09:49:22

Karolina proszę podać mi te nowoczesne polskie kliniki !!!!!!!!!
Chyba że jesteś kasiastą i stać Ciebie na zakup implantów nowej generacji tu na forum rozmawiasz z zwykłymi ludźmi a nie z osobami które z racji swojej sytuacji zarabiają Bóg wie ile . Ja Tobie nie doradzam bo ty nie zadałaś pytania a jedynie szukasz zaczepki co do mojej osoby więc chyba nie mamy o czym dyskutować i lepiej skończmy ten temat bo wydaje mi się że tylko po to tu wstąpiłaś ? To o czym piszesz to nie posiłkowanie się a zalecenia lekarskie czytaj prawidłowo i w tedy zajmij się dyskusja merytoryczną.
pozdrawiam
ks Janusz
Początkująca
26-08-2012, 10:44:06

zanzibar - nie jestem kasiasta. Czasem tego żałuję Wracając do wątku - nie pisz, bardzo proszę nie pisz niesprawdzonych prawd. Nie jest tak jak napisałeś, że tylko ludzie za pieniądze mogą mieć dostęp do nowoczesnych implantów oraz najnowszych urządzeń dzięki którym operacje są mniej inwazyjne z jak najmniejszą ingerencją w struktury organizmu człowieka. Takie rozwiązania są stosowane w najczęściej w Klinikach Akademii Medycznych czy też specjalistycznych Klinikach którymi zarządzają dobrzy managerowie. Jest oczywiście jeden problem i nie są to pieniądza a....kolejka oczekujących. Ja osobiście czekałam kilka miesięcy ale jeśli jest zagrożenie to oczekiwanie nie jest tak długotrwałe.
Co do dyskusji merytorycznej - nie jestem fachowcem, osobą wykształconą w tej dziedzinie, więc każda dyskusja z mojej strony będzie na bazie moich doznań oraz odczuć a nie na bazie merytorycznej dyskusji popartej wiedzą fachową. Nie obieraj mnie aż tak osobiście. Zareagowałam jedynie poruszona tym, jak bardzo można przestraszyć ludzi czymś co tak naprawdę nie jest ani wyrokiem śmierci ani też skazaniem na dożywocie. Uśmiechnij się zanzibar i mniej negatywnych emocji - one są złym doradcą i ograniczają racjonalne podejście do oceny sytuacji która nie jest patowa.
Pozdrawiam Karolina
Forumowicz
26-08-2012, 11:53:48

Karolina ja jestem pogodny i zawsze uśmiechnięty na ten temat mogą się wypowiedzieć osoby znające mnie osobiście z tego forum tu nie chodzi o straszenie ale przestrzeganie jest to ogromna różnica jeśli chodzi o moje doświadczenia kliniczne gdzie byłem operowany to w rankingu 4 klinika w Polsce i jedyna w kraju Natowska więc wiem jak wyglądają nowoczesne kliniki i sale operacyjne .
Karolina czy nie jest lepiej czasem dmuchać na zimne niż poparzyć się i ponosić surowe konsekwencje ?
Większość ludzi piszących na tym forum prosi o radę lub opis tego co sami odczuwamy i co nas trapi, takiej pomocy i ja tu szukałem i znalazłem to dzięki takim ludziom jak Zosia Irek Spinka Małgosie i wielu wielu innym (którym serdecznie dziękuje za wspieranie telefony @ ) . Jak widzisz czasem warto mimo tej wielkiej nowoczesności i nowym technikom zwolnić tempa i podejść do tego z roztropnościom i rozwagą bo jak sama piszesz każdy z nas to inna para kaloszy to fakt nikt z nas nie widzi tego procesu który po operacji następuje czyli zrosty i dalsza degeneracja innych poziomów lub jej zastój wiec moim zdaniem lepiej jest przestrzegać i ostrzegać aby mieć tego świadomość .
Wiec tak jak już wiele razy pisałem wejście na to forum nie oznacza tego że ktoś do czegoś człowieka przymusza a jest to jedynie wiedza poparta doświadczeniem wielu wielu wizyt u rożnych specjalistów i wsłuchiwania się w ich wiedzę i talent , potencjalny człowiek chory na dyskopatię może przyjąć tą wiedzę lub nie to zawsze jest świadomy wybór człowieka .
Pozdrawiam
ks Janusz
Forumowiczka
26-08-2012, 12:12:10

Nie mam wiedzy jak wygląda dostępność nowoczesnych implantów więc się wypowiadać nie będę. Być może w dobie dostępności, operowana na cito, w klinice na Szaserów, dostałam implant sztywny. Czyli mam pecha.
Karolina, ja też wróciłam po operacji po 4 miesiącach do pracy. I muszę przyznać, że byłam podobnego zdania co ty. Miałam się za całkowicie wyleczoną, obawy się mnie nie trzymały.
Jednak po drugiej operacji, 3 lata po pierwszej, zmieniłam zdanie i nabrałam pokory przed dyskopatią.
Takie są fakty, ze wielu operowanych, w ciągu 5 lat od zabiegu, wraca na stół. I to nie są groźby.
A skoro już u nas jesteś, to może napiszesz więcej po prostu o sobie? Jak się czułaś przed, jak po, gdzie byłaś operowana... to bardziej ciekawe niż ogólne opisywanie, że coś jest lub nie jest indywidualne.
Spinka
Początkująca
26-08-2012, 12:25:09

To zrozumiałam w końcu Dzięki!
A teraz kolejne głupie pytania Wybaczcie, ale słownictwo typu zwolnienie do ZUS, rehabilitacje i takie inne, to dla mnie nowość.
Skoro okres 182 dni skończy mi się jakoś koło 10-12 grudnia (nie chciało mi się liczyć w tej chwili) to z początkiem listopada powinnam to zgłosić do księgowej i potem z dokumentami zgłosić się do ZUS? Dobrze rozumiem?
A co potem, jeśli zanim ZUS rozpatrzy moje świadczenie, to skończy mi się L4 a ja dalej będę niezdolna do pracy? Jak to jest wtedy?
niunqa Nie na początku listopada idziesz do ZUS-u po wniosek na zasiłek rehabilitacyjny idziesz z nim do lekarza on opisuje i składasz ten wniosek z powrotem w ZUS-ie i czekasz cierpliwie na komisję nie widzę potrzeby aby zgłaszać to księgowej bo i po co?
Ty jak otrzymasz decyzje czy przyznano Tobie zasiłek w tedy idziesz do zakładu i zgłaszasz ten fakt jeśli zaś go nie otrzymasz musisz załatwić zdolność do pracy i powrócić do niej chociaż na 2 tyg aby od początku można było by iść na kolejne chorobowe które jest naliczane ponownie do 182 dni
ks Janusz
Niunqa, Nie wiem czym zajmuje się ks Janusz zawodowo, ale jego wyjaśnienia są co najmniej zagmatwane i nie do końca prawidłowe. Ja wypłacam w moim zakładzie zasiłki chorobowe i świadczenia rehabilitacyjne więc wiem co mówię, jeśli radzę Ci zwrócić się do Kadr czy też Księgowej (różnie to mają zakłady zorganizowane). Ważne jest tylko, czy Twój zakład pracy zatrudnia co najmniej 20 osób, czyli: Czy jest uprawniony do wypłaty zasiłków chorobowych czy nie. Jeśli tak, to Twój przypadek jest typowy i prosty. Jeśli dasz odpowiedź to jeszcze raz mogę napisać Ci dokładnie co możesz zrobić, aby chorować jak najdłużej i zachować pracę.
Pozdrawiam, Wiktoria

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: