Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
15-05-2012, 22:39:52

Tak jak wygadana jestem,tak mi słów zabrakło.
Wzruszyłam się życzeniami,ich treścią,życzliwością
Odwzajemniam podarowane ciepło.
Bardzo, bardzo dziękuję
A kota nie zmienię
Pozdrawiam wszystkie Szyjki cieplutko Zosia
Początkująca
16-05-2012, 10:12:08

A Marcin, to się normalnie zgubił!
Joa
Wtajemniczony
16-05-2012, 13:23:38

Mam nadzieję że to nie ja się zgubiłem;) mam akurat "okienko" między pacjentami więc mogę coś napisać;) Na wstępie wszystiego największego dla jubilatki Zosi:) (trochę spóźnone za co serdecznie przepraszam!).
Widzałem, że wcześniej pojawiła się tematyka trakcji (wyciągów).
Jej skuteczność często jest mała, ponieważ pacjenta trzeba bardzo dokładnie zakwalifikować... pacjenci młodzi, którzy nie mają uszkodzonego pierścienia, najlepiej żeby był to pierwszy incydent bólowy pacjenta. Można to wykonać zrówno przez ręce terapeuty (na odc. szyjnym) , lub przy pomocy aparatury do trakcji (szyja lub lędźwiowy). Czas ok. kilkanaście minut, powoli zwieksza sie trakcje , potem utzymuje i powoli ja zmniejsza. Stale kontroluje sie objawy.
Pozdrawiam Marcin S.
gość
16-05-2012, 21:41:25

Cześć Jestem "nowa" 4 tygodnie temu operowana...C5 C6 C6 C7 Myślę, że się rozkręcę wraz z moimi nowymi implantami...Fajnie, że jesteście...już mi lepiej po przeczytaniu kilku stron. Pozdrawiam
Wtajemniczony
16-05-2012, 22:07:59

Witaj, czytaj, ucz się, pisz i korzystaj;) bo jest tu naprawde sporo osób które chętnie udzielą Ci cennych wskazówek a i Twoje doświadczenia napewno nie jednej osobię przydadzą się w życiu:)
Pozdrawiam
Marcin S.
Forumowicz
17-05-2012, 05:56:38

bognaj 2012-05-16 23:41:25 Cześć Jestem "nowa" 4 tygodnie temu operowana...C5 C6 C6 C7 Myślę, że się rozkręcę wraz z moimi nowymi implantami...Fajnie, że jesteście...już mi lepiej po przeczytaniu kilku stron. Pozdrawiam
tzn zamierzasz się jeszcze operować czy być bardziej aktywna na forum ???

tak tak to ja ten sam RAF
gość
17-05-2012, 07:28:28

Dziękuję za bardzo miłe powitanie. Odpowiadając na pytanie - nie, nie zamierzam się już operować. Postaram się żyć zgodnie z udzielonymi wskazówkami i nie uszkodzić naprawionego kręgosłupa...aczkolwiek z moim ADHD może być to trudne do wykonania.... Co do mojej aktywności na forum - chętnie się uaktywnię. Pozdrawiam
Forumowicz
17-05-2012, 07:38:22

bognaj 2012-05-17 09:28:28 ...aczkolwiek z moim ADHD może być to trudne do wykonania....Pozdrawiam
To ADHD to może Ci ten kręgosłup uratować
gość
17-05-2012, 07:43:37

Myślę sobie, że przez moje ADHD rozpadł się mój kręgosłup. Ale nic to - dam radę. Już "zebrałam" od mojego neurochirurga za przyspieszoną aktywność....ale skoro mnie nic nie boli to dlaczego mam żyć w ascezie fizycznej? Rehabilitacja za 6 m-cy ... a ja się nie mogę nacieszyć brakiem bólu, niedowład fajnie ustąpił i generalnie żyję od 3 tygodni bez środków przeciwbólowych
gość
17-05-2012, 08:23:46

Zosiu, Aniele nasz,
Zawsze jakąś radę dasz.
Rano, wieczór, o północy,
Swoim postem nas zaskoczysz.
Dobro bije z Twej osoby
Niejedne pokonałaś kłody.
Żyj nam długo, i szczęśliwie
Nasze forum nie zaginie
( szczere, troszkę spóźnione )
Marcin, podbijam temat. Co sądzisz o manipulacji na kręgosłupie szyjnym, który był w stanie:
Spłycenie fizjologiczne lordozy.
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci przewężenia i odwodnienia tarczy międzykręgowych w segmentach
C5/C6 i C6/C7 oraz wyciągnięć kostnych na krawędziach kręgów i w stawach Luschki. Osteofity z tylnych krawędzi kręgów C5 i C6 wpuklają się w światło kanału. Zmniejszenie przedniej i tylnej rezerwy płynowej rdzenia na poziomach C5-C6.
Na poziomie C4/C5 uwypuklenie krążka o typie bulging w przednią część kanału na głębokość ok 2mm, z niewielkim uciskiem na worek oponowy i przewężeniem prawego otworu międzykręgowego, bez kolizji z korzeniem nerwów rdzeniowych.
Na poziomie C5/C6 w przednią cześć kanału wpukla się grzbietowa cześć tarczy ( bulging ) oraz zmiany zwyrodnieniowo - wytwórcze z tylnych krawędzi kręgów na głębokość ok 5 mm, z uciskiem na worek oponowy i rdzeń oraz w przyleganiu do obu korzeni nerwów rdzeniowych C6. Zmiany zwyrodnieniowe ze stawów Luschki przewężają otwory międzykręgowe, bardziej po stronie prawej. Wymiar strzałkowy światła kanału w najwęższym miejscu wynosi ok. 8-9 mm- stenoza zwyrodnieniowa.
Na poziomie C6/C7 tylno - pośrodkowa , z lewoboczną lateralizacją, protruzja krążka w obrębie kanału kręgowego na głębokości ok 3 mm, z uciskiem na worek oponowy i w przyleganiu do lewego nerwu rdzeniowego C7. Zmiany zwyrodnieniowe przewężają prawy otwór międzykręgowy. Wymiar strzałkowy światła kanału wynosi ok. 10 mm ( względna stenoza ).
Rdzeń szyjny o niezupełnie jednorodnym sygnale na poziomie C5, bez wyodrębnienia się zmian ogniskowych.
Wymiar strzałkowy ograniczeń kostnych kanału kręgowego wynosi ok14-16 mm.
MRI, ma trzy lata, wskazanie natychmiastowa operacja C5/C6, następnie C6/C7.
A ja rehabilitacja. Pewnie nie ma super, mrowienie dłoni jakieś tam bóle głowy, ramion itp.Ale mnie nie kroili : )
================================
Przychodzi baba do lekarza i nura pod biurko a lekarz na to:
- I tak pani długo nie pociągnie
=================================
Miłego, Irek

krak62

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: