Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
09-01-2009, 08:42:00

Droga Creepek!
Ja również miewałam (i czasami jeszcze miewam) takie napadowe zawroty głowy z oczopląsem. To jest naprawdę okropne. I szczerze Ci wspólczuję, bo kilka razy mi sie zdarzyło, że byłam poza miejscem zamieszkania a mnie to coś dopadło gdy jednoczesnie musiałam pilnie dojechać do pracy...
Ale nigdy lekarz nie kojarzył tych napadów z kręgosłupem. Byłam jako tako (czyt. byle jak) zdiagnozowana i ustalono ze to najprawdopodobniej napady Menierowskie. Choroba związana z błędnikiem i uchem wewnętrzynym. Faktycznie mam ubytki słuchu i ustalona częściową głuchotę. Ale nie mialam stwoerdzonego żadnego wodniaka. Przynajmniej na tamtym etapie badań. Brałam leki p-w zawrotom głowy (zwykła cinarizina) i nic wiecej. I mimo to czasem mnie dopada to paskudztwo, nie wiadamo dlaczego, na jak długo...? A teraz jakos rzadziej niż "parę" lat temu . Pierwsze takie napady miałam w 1989 r. Teraz dwa-trzy razy w roku trafia mi sie taka dolegliwość.
Tu sobie poczytaj skrótowo na temat "tego zjawiska":

http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroba_M%C3%A9ni%C3%A8re%27a

"Gościu"- musisz skonsultować ćwiczenia z lekarzem - najlepiej ortopedą ze specjalnością rehabilitanta, lub neurologiem (bądź neuroichir.). Sam(a) nie podejmuj rutynowych/gazetowych ćwiczeń polecanych przez nie wiadomo kogo...
I najfajniej, by ktoś dokładniej zdiagnozował Twoje przepukliny.

Zdrówka, zdrówka i zdróweczka!

Pozdrawiam - Dakarda
Początkująca
09-01-2009, 09:21:00

Dakardo ale mnie z tym okiem dzieje sie prawie cały czas coś. Moze 2-3 dni przerwy i z niewiadomej przyczyny pogarsza sie i polepsza. Ja biorę betaserc od listopada i jest nieźle, tzn. nawet jak mi coś dokucza to w nie takim stopniu żeby miec wymioty tylko bardziej mnie drażni to oko bo jakby nie miało zdolności ruszać sie normalnie, jakby coś mnie cisło w tym oku od srodka. Czasem jest ok jak naprzykład dzis. Tylko nie wiem jak długo mam brać ten betaserc bo ja go biore codziennie a słyszałam że trzeba długo żeby był efekt(on przytłumia troszkę błednik i tak nie wariuję). Ja chciałabym mieć jeszcze 1 dziecko a w czasie ciąży nie mozna go brać.Tym sie martwie no i oczywiscie żołądkiem. Nie jest najgorzej dziś. Zobaczymy co powiedzą wPolsce.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko.
gość
09-01-2009, 12:43:00

Dakardo, może to głupio zabrzmi, ale zazdroszczę ci tak bliskiego terminu operacji. Ja w trybie przyspieszonym( normalny to ponoć rok czekania) mam termin na marca. Operację będę miała w Elblągu , na konsultacje chodzę do dr. Siwieckiego, to bardzo konkretny i zdecydowany lekarz, co ułatwiło mi decyzję! No, ale to czekanie nie jest moją "przyjaciółką" a obawiam się, że z czasem stanie się moim wrogiem z powodu narastającego strachu i jedynie przed "ucieczką" broni mnie pogarszający się z tygodnia na tydzień stan zdrowia. A więc byle do wiosny czyli marca Za ciebie to już trzymam kciuki i daj znać co dalej się z tobą dzieje.Kokobis
gość
10-01-2009, 15:19:00

Witam wszystkich. W lipcu ubiegłego roku mialam operację kregosłupa szyjnego, mam zrobiona stabilizację oraz dwa kręgi usuniete i wstawione implabty. Na poczatku bylo troche cierpienia ale ogolnie nie jest zle. Po dwóch i poł miesięcznym zwolnieniu pracuje, gdy ptracuje zbyt intensywnie to idczuwam bole kregosłupa i głowy ale jelsi sie oszczędzam to nie jest źle.
Operację miałam w Szczecinie na ul. Arkońskiej, operowął mnie młody neurochorurg dr. Kheder. Polecam. Halina
gość
10-01-2009, 21:33:00

Halinko, dobre wieści . Pamiętaj jednak,że pojawiajacy się ból daje Ci ostrzeżenie. Nie lekceważ tego i wprowadź w życie kilka niezbędnych zdrowych zasad dla kręgosłupa po operacji ,żebyś nie podzieliła mojego losu.
Gwoli ścislości-podczas operacji dyskopatii usuwane są krążki międzykręgowe (dyski ) nie kręgi a implanty są wstawiane w miejsce dysków.
Dakarda , po operacji będzie już tylko lepiej. Trzymam kciuki na nadchodzący dla Ciebie trudny czas . Dasz radę .
Pozdrawiam Wszystkich Z.
gość
11-01-2009, 14:16:00

Czy ktoś z Panstwa słyszał o tej metodzie bądź ją stosował?

http://www.ravopt.phg.pl/mckenzie.htm
gość
11-01-2009, 18:55:00

Emilko napisałam Ci maila. Pozdrawiam Wszystkich, Bożena
Bożena
gość
12-01-2009, 18:50:00

28-11-2008 o 20:03, gość :
BOŻENKO, wróciłam do Twoich poprzednich postów z marca i wtedy nie było jeszcze mowy o poziomie c 2-3 . Ależ galopuja te zmiany . A co z uciskiem na rdzeń operowanych poziomach?
Bożenko , przetrwasz dzielnie operację i rekonwalescencję wedle zasady co nas nie zabije to nas wzmocni . Nie pora teraz na trucie -oszczędzaj się , czego jak pamiętam nie czyniłaś poprzednio.
Za jakiś czas staraj się o dobre wyjazdowe ośrodki rehabiliatcyjne tak ,żebyś mogła odrwać się od wszelkiego obciążenia.
Pozdrawiam Cię serdecznie w tym trudnym czasie.
Do następnęgo kontaktu po ,,remoncie''

KAMA
Większość z nas początkowo również sama przecierała szlaki diagnostyczne.
Zwężenie c5-6 świadczy o dyskopatii ale szczegółowy obraz ewentualnych ucisków można uzyskać jedynie na podstawie MRI.
Jesli do tego czujesz niepokój z powodu objawów to warto wykonac to badanie.
Zosia

Zosiu czy mozesz mi podać swojego email , abym mogła napisać do Ciebie?
gość
12-01-2009, 21:49:00

Bardzo proszę
zocha_59@o2.pl
Pozdrawiam Z.
gość
13-01-2009, 09:29:00

BOŻENKO,

mail nie dotarł. Podaje jeszcze raz swój adres:

emila1967@wp.pl

Spróbuj jeszcze raz go wysłać.

Pozdrawiam
Emila

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: