Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
15-10-2012, 16:45:47

Witam wszystkich .
Ja mam termin na 12 listopada i tez bardzo sie boje .Czekam od czerwca i tak jak sie dowiedzialam ze tylko operacja podlamalam sie bardzo -teraz im blizej terminu tez juz siada mi psychika-bez tabsow wyciszajacych chyba nie dalabym rady. Wczesniej pisalam ze nie mam takich dolegliwosci bolwych jak Wy -teraz to sie niestety zmienia w szybkim tempie. Ostatnio tez kilka razy zlapal mnie niedowlad rak i nog -co prawda trwalo to tylko ok. 2-3 min. ale sie naprawde przestraszylam -zwolnilam
troche i wiecej odpoczywam .Bylam tez na weryfikacji zwolnienia -siedzialam cichutko , grzecznie odpowiadalam na pytania itd... i prosze sie leczyc i rehabilitowac-to slowa pani przecznik .po poprzedniej weryfikacji bylam mile zaskoczona gdzie lekarz mnie postraszyl....No rozpisalam sie ale jest mi lzej bo sie troche wyzalilam .Dzieki za to forum .Pozdrawiam Wszystkich . ewa
ewaparz2
Początkująca
15-10-2012, 16:46:12

Witam wszystkich .
Ja mam termin na 12 listopada i tez bardzo sie boje .Czekam od czerwca i tak jak sie dowiedzialam ze tylko operacja podlamalam sie bardzo -teraz im blizej terminu tez juz siada mi psychika-bez tabsow wyciszajacych chyba nie dalabym rady. Wczesniej pisalam ze nie mam takich dolegliwosci bolwych jak Wy -teraz to sie niestety zmienia w szybkim tempie. Ostatnio tez kilka razy zlapal mnie niedowlad rak i nog -co prawda trwalo to tylko ok. 2-3 min. ale sie naprawde przestraszylam -zwolnilam
troche i wiecej odpoczywam .Bylam tez na weryfikacji zwolnienia -siedzialam cichutko , grzecznie odpowiadalam na pytania itd... i prosze sie leczyc i rehabilitowac-to slowa pani przecznik .po poprzedniej weryfikacji bylam mile zaskoczona gdzie lekarz mnie postraszyl....No rozpisalam sie ale jest mi lzej bo sie troche wyzalilam .Dzieki za to forum .Pozdrawiam Wszystkich . ewa
ewaparz2
Początkująca
15-10-2012, 16:51:40

Przepraszam bardzo ale chyba mam chochlika w komputerze i poszlo dwa razy . Sory
ewaparz2
Początkująca
15-10-2012, 17:08:14

ewaparz 2
Z tego co piszesz wynika, że jedziemy na tym samym wózku.
Moje problemy, tzn. objawy, po których zostałam zdiagnozowana wystąpiły również w czerwcu i od tamtej pory ból mnie nie opuszcza. Mamy bardzo zbliżony termin operacji. Napisz proszę gdzie się ma odbyć. Ja dzisiaj się dowiedziałam, kiedy będzie zabieg i muszę Ci powiedzieć, że ulżyło mi. Niech się dzieje wola niebios. Wiem, że będzie kupa
cierpienia, ale mam nadzieję, że po przejściu okresu pooperacyjnego może być tylko lepiej. I tego się obie trzymajmy. Pozdrawiam.
Iwa
Forumowicz
15-10-2012, 17:24:06

Piotrze opis zdjęcia RTG nie daje zbyt wiele gdyż nie ma w nim ujętych ocen przestrzeni międzykręgowych oraz oceny rdzenia owszem rotacja kręgosłupa i osteofitoza nie są jeszcze wskazaniem na zabieg operacyjny klinowate trzony kręgowe mogą też świadczyć o chorobie Scheuermanna ujawnia się ona głównie w odcinku piersiowym i występuje u znacznej populacji chłopców w wieku dojrzewania , większości przypadków bezobjawowo dopiero gdy wykona się zdjęcia Rtg jest zauważona .
Jeśli będziesz miał wykonane inne badani można coś bardziej konkretnego powiedzieć.
Witam nowe szyjki
Pozdrawiam
ks Janusz
Początkująca
15-10-2012, 17:58:45

Iwa
Ja z moimi lapkami walcze juz od ubieglego roku.Byc moze ze mialam zabieg na ciesn nadgarstka niepotrzebnie -tak twierdzi neurochirurg . Od czerwca faktycznie wszystko sie u mnie posypalo .Co wizyta to przyspieszenie operacji -gdyby byla kasa to byloby juz po wszystkim. Zabieg mam w Kaliszu-(wielkopolskie )
Ja mam to szczescie ze mam do szpitala blisko -20km.
Tak jak piszesz -niech sie dzieje wola nieba-z nia sie zawsze zgadzac trzeba .Zycie mnie nie oszczedzalo -troche przeszlam ,ale tak jak mowisz trzeba miec nadzieje ze bedzie lepiej chociaz nie zawsze sie to udaje .Pozdrawiam rowniez . ewa
ewaparz2
gość
15-10-2012, 18:39:14

Witam wieczornie
Janusz jak się masz? Irek działa i super, że ma możliwość skorzystania z profesjonalnych metod rehabilitacji.
Zosia na posterunku - czujna i zawsze otwarta na wspieranie innych wiedzą oraz doświadczeniem. A ja zakręcona jak słoik z ogórkami.
Nowe Szyjki przed zabiegiem w strachu...no cóż, nie idą na zabieg do SPA ale przy dobrych wirach efekt podobny. Nie będzie bolało to i promienny uśmiech się pojawi na Waszych pięknych buźkach. Strach ma wielkie oczy. Będzie dobrze. Z pozycji szyjki po od prawie 6 miesięcy powiem tak - warto było. Zero tabsów, fajnie się śpi, budzisz się rano cała sprawne, masz rączki, nóżki i paluszki własne. Blizna poszła precz ( są fajne kremy, które polecam, działają rewelacyjnie) Z czasem się zapomina, że było kiedyś takie coś...dobrze jest przestrzegać kodeks szyjek i dbać o siebie.
Janusz mnie dzisiaj "przetrzepali" na bramce. Dzwoniłam jak złodziej. Pani sprawdziła torebkę, torbę z laptopem, wysypałam klucze z kieszeni, telefon...ja przez bramkę kolejny raz - dzwonię. Pani w szoku - więc ja informuję, że w sobie mam kilka urządzeń wmontowanych i nie pozwolę na ich usunięcie. Wreszcie mnie wypuścili...nadmienię, że byłam w zakładzie w którym produkują telewizory...Ciekawie to wszytko wyglądało.
Pozdrawiam serdecznie całe Szyjkowe towarzystwo wspierania wzajemnego.
Bogna
gość
15-10-2012, 18:43:41

się powtórzę z postem z południa mam nadzieje że wybaczycie ale na opinie liczę wasze
witam
no i mam wynik rezonansu....
na poziomach C1-C7 sygnał z tarcz międzytrzonowych obniżony co świadczy o dehydrytacji i zwyrodnieniu
na poz C5-C6-C7 wyrośla ze strony stawów międzykręgowych z uciskiem przestrzeni podpajęczej
C4-C5 centralne uwypuklenie grubości ok 4mm z uciskiem worka oponowego i z uciskiem rdzenia kręgowego
C5-C6 oraz C6-C7 zwłaszcza na poz c5-C6 centralno prawoboczne uwypuklenie tarcz. miedzytrz. grubości ok 3mm z uciskiem worka oponowego
na c6-c7 wypuklina 2mm z uciskiem j/w
i jak wam to wygląda???
gość
15-10-2012, 19:42:30

co znaczy ten ucisk przestrzeni podpajęczynówkowej..... znów mnie coś zaskoczyło z terminologii a już mnioe tak dobrze Zosieńka i reszta podszkoliła :(
Forumowicz
15-10-2012, 20:15:44

Kasiafo cytat Mózg i rdzeń kręgowy pokryte są cienką oponą miękką, ściśle z nimi związaną. Ponad oponą miękką znajduje się przestrzeń wypełniona płynem mózgowo-rdzeniowym. Przestrzeń tę zamyka opona pajęcza, która luźno przylega do opony twardej. Ta ostatnia w obrębie czaszki stanowi grubą łącznotkankową błonę ściśle zrośniętą z wewnętrzną powierzchnią kości.
W kanale kręgowym budowa opony twardej jest odmienna. Rozdziela się ona na dwie blaszki, z których zewnętrzna zrasta się z wewnętrzną powierzchnią kręgów, a wewnętrzna stanowi wiszący aż do kanału krzyżowego worek.

Pomiędzy workiem oponowym a ścianami kanału kręgowego znajduje się tkanka tłuszczowa będąca dodatkową ochroną dla rdzenia kręgowego. W wielu miejscach opony twardej przestrzeń podpajęczynówkowa wypełniona płynem mózgowo-rdzeniowym przenika przez nią, tworząc tak zwane ziarnistości pajęczynówki. W ziarnistościach pajęczynówki dochodzi do przenikania płynu mózgowo-rdzeniowego do układu krwionośnego. Według wielu badań i obserwacji ziarnistości pajęczynówki są miejscami, w których dochodzi do powstawania oponiaków.
ks Janusz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: