Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
02-09-2012, 06:06:05

Dzień dobry wszystkim Szyjkom. Dobrego dnia dla Was.
To co napisał Irek ma sens. Każdy z nas ma niby podobnie a jednak małe niuanse różnią nasze dyskopatie od siebie. To co dobre w ćwiczeniach dla Józia, Marysi, Krysi może zwyczajnie dokuczać Kasi czy Mieciowi. Tak więc pierwsze kroki do dobrego fachowca a później kodeks szyjek i dobrany indywidualnie zestaw ćwiczeń. Operacja to chyba ostateczność. Decyzja o tym powinna zapaść po wnikliwej konsultacji i to nie do końca u jednego specjalisty.
Asia ( buraczek) też mnie męczą mokre dni. Każdy reaguje inaczej ale generalnie jak mokro to czuję dyskomfort. Tyle, że ja już stara się zrobiłam a podobno po 40stce jak człowiek się obudzi i nic go nie boli to dobrze nie jest
Pozdrawiam cieplutko.
U mnie niebo błękitne i słoneczko, jeszcze nie śmiało ale już świeci. To może być dobry dzień dla wielu i niech taki będzie.
Bogna
gość
02-09-2012, 06:40:24

witajcie w piękny słoneczny poranek...
poduszka z pianki termoplastycznej jest super, całe noce przesypiam i rano wstaję z lekką głową ...
pytałam wcześniej ale zapytam raz jeszcze - a gdzie jest ten kodeks szyjek,żeby się z nim zapoznać.
Irek,nie wymagam żeby ktoś mi pisał co mam robić...czytam i wiem od Was,że najpierw rehabilitant i swoje ćwiczenia:):)
pytałam tylko czy lepiej zacząc od mcKenziego czy od zabiegów....bo mam do wykorzystania z ubezpieczenia 20 spotkań..
Forumowicz
02-09-2012, 07:29:04

Irek tam nasz Bóg gdzie myśli nasze i nie ważne jak jego miano brzmi byle wiara pozwoliła nam egzystować i pchać ten wózek o nazwie życie . Mądrość Twoich słów jest bezcenna dla tego warto abyś pisał na forum i wspierał nas wszystkich .
tesska tak jak pisze Irek dobrze jest trafić na dobrego rehabilitanta który wskaże Tobie odpowiednie ćwiczenia a czy to będzie metoda mackenzie czy inna to on powinien je dobrać aby przyniosły ulgę w bólu .
Bogna rozumiem że kajak dał popalić bo Wisła z natury wilgotną jest
ks Janusz
gość
02-09-2012, 08:54:15

Tesska
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,44978,10470,dyskopatia-kregoslupa#p638975
Kodeks szyjek (skopiowałam od Asi (buraczka) która całkiem niedawno podawała linki w swojej wypowiedzi.
Wielebny Wisła(rzeka) ma wiele uroków ale natury nie oczarowała. Z wilgocią kruchutko....ale nic to, pora deszczowa nadciągnie i wyrówna poziom wód a czasem nawet przekroczy.
Bogna
Wtajemniczona
02-09-2012, 09:30:28

witam i ja w piękny słoneczny wrześniowy poranek
i jak zwykle mam serie głupich pytań
po pierwsze - czy do podusi z pamiecią to trzeba się przyzwyczaić, bo kupiłam w piątek poduszke francuskiej jakiejś tam firmy z pamięcią wysokość 10 cm i wczorajszą noc miałam przerwaną, bo wszystko mnie strasznie bolało i świecił łysy a dzisiaj odczuwałam dźgania w szyje jakby ktoś robił mi zastrzyk i obudziłam się z obolała szyjką, musiałam ją spokojnie pomasować i rozmasowac i jakoś tam ustawić bo mnie bolała i dźgała, i mam pytanie czekać czy kupić nową niższą
a drugie pytanie dot. operacji - i jest bardzo prozaiczne...czy do szpitala to potrzebna jest piżama rozpinana, i ubranka na wyjście też rozpinane żeby nie wkładać przez głowe
a 3 pytanie - to czy na operacje jedzie się na golasa...?
dzionek piękny, tylko żeby nie te dźgnięcia i ból głowy
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Forumowicz
02-09-2012, 09:40:51

Stokrotko poduszka powinna być dostosowana do do anatomii Twojej najlepiej jest ja dobrać z rehabilitantem lub w dobrym sklepie medycznym.
W zależności w jakim ośrodku będziesz operowana w jednych jedzie się na sale w stroju Adama Lub Ewy w innych dają koszulinkę i w zależności od Damskiej natury i nie chcę być tu źle zrozumiany może lecz nie musi być pozwolenie na operacje w majtkach
Pozdrawiam
ks Janusz
gość
02-09-2012, 10:02:58

Stokrotko
ja mam poduszkę wys 10 cm ale bez profilowania,fizjo mi ją polecił ,(po profilownej bolała mnie szyja bo wysokość profilowania trzeba odpowiednio dobrać) -pierwsza noc była dziwna ale następne są ok, rano wstaję głowa jakby lżejsza i kark lużniejszy.
Pianka termoplastyczna dostosowuje się do twojego ciała.
Kupiłam w jysku po przecenie wellpur comfort- cena 150 zł/
gość
02-09-2012, 11:09:09

Tesska do tarłaś do kodeksu szyjek??
Marzenko - Stokrotko Do szpitala zabrałam pidżamkę rozpinaną, pojechałam jeden dzień wcześniej przed operacją, 18 kwietnia 2012, operacja 19 kwietnia 2012. Podstawowe badania wykonano na miejscu i raz jeszcze MRI tuż przed operacją. Rozmowa z lekarzem anestezjologiem, wywiad co gdzie kiedy i dlaczego wieczorem wykąpana z myciem włosów na głowie , rano, przed operacją, mycie mydełkiem otrzymanym od pielęgniarki ( bakteriobójcze) tabletka na spokój i koszulka bardzo seksowna hmm ale była. Zmywasz lakier z paznokci i zero makijażu. Oczywiście na czczo , na blok pojechała łóżkiem zawieziona przez panie pielęgniarki, odebrała mnie pielęgniarka blokowa i przywitał zespół, bez lekarze operującego, ten przychodzi jak już smacznie śpisz. Na bloku idzie bardzo szybko. Wkucie wenflonu (ten z oddziału ma zakaz wjazdu na blok operacyjny, tak przynajmniej jest w Klinice AM w Olsztynie) i coś tam mówią i...odjazd do świata snu. Po tym jak zaśniesz intubują i układają do operacji. Pierwsze wybudzenie miałam na bloku, mój operator prosił o nabranie śliny i przełknięcie....ma szczęście, że byłam praktycznie bezwładna...uczucie takie jak byś połykała mielone szkło lub jeża... i zasnęłam ponownie. Pojechałam na SIN (sala intensywnego nadzoru) każdy po zabiegu tam trafia, przynajmniej w Olsztynie. Siusiu w basenik, zero jedzonka, picia...dostawałam kroplówki, wieczorem odwiedził mnie mój operator i powiedział, że jest OK. Rano mycie na SINie , wizyta i ogólny wywiad jak się czujesz, czy nie gorączkujesz, boli nie boli i odjazd jak wszystko ok na normalną salę. Przyszła pani rehabilitantka i mnie postawiła na nogi i tak właściwie to już koniec jak wszystko dobrze. Nie miałam kołnierza, poduszka ortopedyczna (zabrałam swoją, dobrana przez fizjo zgodnie z tym co napisał Janusz, długość szyjki jest ważna, bark itd, wzrost) Do domu pojechałam 21 kwietnia i to był ostatni dzień w którym przyjmowałam środek przeciwbólowy. od 22 kwietnia 2012 nie połknęłam ani jednej tabletki przeciwbólowej. A potem żyła długo i szczęśliwie kręcąc szyjką na prawo i na lewo....a co pomarzyć nie można???
Bogna
Forumowicz
02-09-2012, 12:00:51

Ja za to opowiem wam trochę śmieszną sytuacje z mojej ostatniej operacji moje poprzednie były w tej samej klinice gdzie na stół jechało się w stroju adasia przykrytym zielonym prześcieradłem . W październiku stawiłem sie na umówiony termin następnego dnia rano dostałem koszulkę koloru białego i zadowolony zostałem odtransportowany na blok podczas układania się na na stole siostrzyczki poprosiły abym ją zdjął no cóż pomyślałem sobie chcą sobie kobitki popatrzeć(ee co tam będę wam żałował) no i rozebrany do rosołu przystąpił do pracy anestezjolog i tu dopiero zabawa na całego dostałem już jakieś środki a ten ostro do intubacji moje myśli (dziadu jak się obudzę to Ty dopiero dostaniesz co ja myślę ) po za intubowaniu jeszcze na niego jednym okiem patrzyłem a ten bezczelnie palcem zamyka mi powiekę i dopiero potem odjechałem do krainy snów oczywiście po wybudzeniu zapomniałem go zjechać no ale czasami i tak się zdarza.
pozdrawiam
ks Janusz
gość
02-09-2012, 13:03:03

co do tych golizn na operayjnych....okropne po prostu.
o przykazaniach szyjek poczytałam- dzięki wielkie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama:
Reklama:
Reklama: