No i po rezonansie.
Poziomy operowane wg radiologa bz. poziom c4-c5 "wypuklina może byc większa w porownania do badania poprzedniego" - cytat z opisu. Generalnie to co jest na c4-c5 uciska worek oponowy i modeluje powierzchnie rdzenia.
Z rtg - zniesienie
lordozy (to juz było poprzednio) i objaw strunowy (nowe coś).
Szukam po internecie co to jest ten objaw strunowy, co powoduje i czy mozna cos z nim zrobić i znalazłam tylko tyle :
objaw strunowy
• •na zdjęciu RTG wyprostowanie fizjologicznych krzywizn kręgosłupa danego odcinka
• •radiologiczny dowód istnienia bolesności danego odcinka kręgosłupa
Czy ktos z Was ma jakąś wiedzę na ten temat?
Bedę wdzięczna za info.
Co do spania na poduszkach ortopedycznych na plecach zwłaszcza. Podzielę sie radą którą dostalam od mojego cudowne ręce mającego rehabilitanta.
Polecił mi spanioe na plecach ze zwiniętym wałeczkiem pod szyję o średnicy takiej, aby nie uciskal na szyję, ale żeby tylko podtrzymywal ja podczas leżenia na plecach. Ja do tego celu zaadoptowalam cudownie miękki szalik z kaszmiru (rozpusta

) i działa. Co nie znaczy że nie śpie na poduszce ort. Zawsze jej uzywam do spania na boku. Na plecach czasem tez bo czasem moja szyja mówi mi, że tego potrzebuje. Wtedy odstawiam szaliczek i przytulam sie do poduszki. Po paru dniach "nudzi" sie ona mojej szyjce i wraca do łask szaliczek
Prawdą jest, że należy słuchac wlasnego ciała. Bo ono nami rządzi niestety w naszej chorobie i trzeba je troche głaskać
Ale mnie wzięło - to skutek spadku napięcia sprzed rezonansu
Pozdrawiam ciepło wszystkich
Emila