Witam wszystkich cieplutko
mam wyniki MR
przepraszam, że wam głowę zawracam. Lektura opisu nie jest obowiązkowa
, ale gdzie mam się "pochwalić" i kto inny mnie tak zrozumie jak Wy.
szyjny - rozbawiło mnie lenistwo opisującego
W porównaniu z badaniami MR z 02 i 09 2008r widoczne nieznacznie większego stopnia kyfotyczne ustawienie odcinka C3-C5 kręgosłupa, poza tym odcinek szyjny kręgosłupa jak poprzednio.
Do rozważenia wykonanie zdjęć rtg czynnościowych odcinka szyjnego kręgosłupa ( jego niestabilność)
no to z 02-2008
Nieznaczne wyprostowanie fizjologicznej
lordozy szyjnej z tendencją do kyfotycznego ustawienia w odcinku C4-C6, z modelowaniem worka oponowego, niewielką redukcją przedniej przestrzeni płynowej kanału kręgowego w tym odcinku. Niewielkie uwupuklenie tarczy międzykregowej C4/C5 przebiega z modelowaniem brzusznej części worka oponowego.
Nie uwidoczniono nieprawidłowych ognisk w obrębie odcinka szyjnego rdzenia kręgowego, rdzeń bez cech ucisku. Otwory międzykręgowe prawidłowej szerokości. Niewielkie zaostrzenia przednich krawędzi trzonów kręgów C5 i C6.
W obrębie tarczycy widoczne są zmiany ogniskowe o dobrym odgraniczeniu hiperintensywne w obrazach T2 zależnych , izointensywne z miąższem gruczołu w obrazach Tl zależnych (średnica zmiany w płacie lewym 25 mm , w płacie prawym 10 mm) - do dalszej diagnostyki.
i z 09-2008 - też się napisali:
Wyprostowanie fizjologicznej lordozy szyjnej.
Dyskretna tylna wypuklina tarczy międzykręgowej C4-C5
Rdzeń kręgowy bez zmian ogniskowych, bez cech ucisku.
Zmiany ogniskowe do 30 mm w tarczycy.
ALE CIĄGLE NAJWAŻNIEJSZE - OPERACJA NIE JEST KONIECZNA
UCIEKŁAM SPOD SKALPELA. Wprawdzie wycięli mi tarczycę w maju br. ale to już inna para kaloszy
piszę do Was jako fuksiara, bo miałam już ucisk na rdzeń (czytaj: operacja) i mi się cofnęło. Nie dotyka rdzenia(ortopeda: jak się nie pogorszy nie ma porzeby operować)
o kręgosłupie lędźwiowym napiszę oddzielnie, bo i tak wyszło strasznie długo
mam nadzieję, że mnie zaraz nie wywali
pozdrawiam