Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
06-03-2023, 17:10:34

andzia1989andzia 2023-03-06 17:56:55
Odnośnie ruszania głową ja po zdjęciu kolnieza (3 tygodnie) miałam minimalny zakres teraz zakładam kołnierz tylko na dwór zakres jest dużo większy ale tylko na tzn NIE góra dół jest ciężko nie widzę prawie nic na dole odchylanie do tyłu nawet nie próbuję boli okropnie przez całe plecy bol przechodzi u mnie z tego co mówili po 6 tygodniach wytwarza się kostnina a między 3-12 miesięcy dopiero zrost implantów z trzonami
Czekam teraz na lędźwia umówili mnie na 2024
krawędziowe zaostrzenia
przylegających blaszek granicznych trzonów, szerokopodstawne tylno-prawoboczne uwypuklenie krążka międzykręgowego z
cechami uszkodzenia pierścienia włóknistego - zwęża prawy otwór międzykręgowy i prawy zachyłek boczny zmiany przeciążeniowe w stawach miedzywyrostkowych i do tego w odcinku piersiowym też na poziomie th3/4 uwypukla mi sie dokanalowo modelując worek oponowy na całym obwodzie zmiany zwyrodnieniowe th10
Wtajemniczona
06-03-2023, 17:43:49

Wróciłam właśnie od dr. Ruslana, nic się nie zmieniło, nie ozdrowiałam, 21.03 WAM, operował będzie dr. Ruslan, dwa poziomy na pewno a trzeci jak otworzymy. Ale teraz najlepsze, zapytałam czy 4.06 mogę lecieć do Turcji na wakacje, a Ruslan na to "oczywiście, tylko proszę na główkę nie skakać" 🤣
Podsumowując udana wizyta 😁
Forumowiczka
06-03-2023, 20:06:32

Halina1967 2023-03-06 02:58:20
Mojra, nie doczytałam albo nie pisałaś masz kołnierz, co to jest korektor postawy ? Podpowiedzieli ci na oddziale ? Sama doczytałaś ? Cieszę się i dziękuje ze dzielisz się z nami informacjami na gorąco, odpoczywaj bo to ciężki czas. Najważniejsze, ze wszystko się udało, ja to ogólnie się zastanawiam jak nic nie podnosić czy będę umiała się opanować.
Mam kołnierz półtwardy do jazdy autem i komunikacją.
Ja jak podnosiłam się to najpierw przeturlalam się na poduszce na bok potem podkładałam rękę pod głowę i z ręką pod głową na zasadzie podtrzymywania unosilam tułowie do pozycja siedzącej a potem to już luzik.
O korektorze postawy rozmawiałam z fizjoterapeutą ponieważ samemu utrzymać nową postawę jest ciężko a to trochę napewno pomorze.
Mojra
Forumowiczka
06-03-2023, 20:12:34

hamer 2023-03-06 02:58:40
Mojra44 2023-03-05 20:44:27
Witam ponownie - mam pytanko czy przy operacji odcinka lędźwiowego też jest stosowana intubacją przy znieczuleniu ogólnym czy tylko jest znieczulenie ogolne ale dożylne nie dotchawiczne?
Mojra, przebieg znieczulenia podczas operacji lędźwiowego jest identyczny. Rurka intubacyjna służy do:
-zachowania drożności dróg oddechowych
- prowadzenia sztucznej wentylacji po zwiotczeniu mięśni, co jest niezbędne w tego typu operacjach
Znieczulenie dożylne stosowane jest do krótkotrwałych zabiegów nie wymagających zwiotczenia mięśni
Dziękuję Zosiu za odpowiedź, pytałam bo czeka mnie jeszcze ledzwiowy i miałam nadzieję 😔
Mojra
Forumowiczka
06-03-2023, 20:33:30

Florentynka 2023-03-06 15:57:22
Mojra,
czyli podsumowując to właśnie ta rurka intubacyjna była najgorszym co Cię spotkało 😔 niestety po tej mojej tarczycy też ją źle kojarzę 😔
Aż się jej boję 😔
A "stawiali" Cię od razu, czy na drugi dzień jak wróciłaś na swoją salę?
Sprawdzali krew na CRP? Czy cokolwiek?
Bardzo dużo badań- pobierali kilka fiołek a CRPnapewno sprawdzą!
Na drugi dzień ponieważ byłam druga w kolejce na bloku.
Dam Ci przykład przesympatycznej starszej pani,która w piątek miała operację, na blok trafiła jako druga ok godz.13.20, w sobotę chodziła już pisałem korytarzu a w niedzielę ok.14.wyszla do dom. Zakładając jeśli będziesz pierwsza to na blok trafisz ok.8.20 to myślę, że masz szansę tego samego dnia. Ale najlepiej zapytaj fizjoterapeutę (dwie kobitki) one Ci najlepiej określą.
Mojra
Forumowiczka
06-03-2023, 20:37:26

andzia1989andzia 2023-03-06 17:52:35
Mojra44 2023-03-05 20:28:58
andzia1989andzia 2023-03-05 11:50:03
Majora twoja szyjka wygląda chyba jak moja chwilkę tylko widziałam zdjęcie nie dali mi go przy wypisie już powoli zaczynam jeździć samochodem będę musiała podjechać do szpitala i poprosić o kopię zdjęcia na płytce jak będę już miała wstawię zdjęcie co do gardła napisz jak u Ciebie ja po 5 tygodniach nadal odczuwam dyskomfort dużo mniejszy niż na początku ale jest nadal
Myślę, że dyskomfort dotyczący gardła nie licząc już Twojego przebytego czasu- to jeszcze długo, długo.......
Niestety też mi się tak wydaje kiedyś przejdzie
Nadzieja umiera ostatnia 🤔
Mojra
Forumowiczka
06-03-2023, 20:56:08

Florentynka 2023-03-06 18:43:49
Wróciłam właśnie od dr. Ruslana, nic się nie zmieniło, nie ozdrowiałam, 21.03 WAM, operował będzie dr. Ruslan, dwa poziomy na pewno a trzeci jak otworzymy. Ale teraz najlepsze, zapytałam czy 4.06 mogę lecieć do Turcji na wakacje, a Ruslan na to "oczywiście, tylko proszę na główkę nie skakać" 🤣
Florentynka pamiętaj o tym a zwłaszcza neurochirurg R.Jekimov jak zapytałam po jakim czasie można myśleć o powrocie do pracy to odpowiedział mi, że po m-cu już można na co zobaczył mój wytrzeszcz i skorygował swoją odpowiedź, że niektórzy z naciskiem na to słowo wracają po miesiącu a ja wiem, że już teraz to jest mało prawdopodobne abym wróciła po takim okresie.Pamietaj również, że Oni utrzymują się z takich osób jak my i pamiętaj również, że pewne rzeczy chcemy usłyszeć, które nam pasują a lekarz jest zazwyczaj bystryą osobą jeśli pytasz o to co pytałaś-nie jego rolą jest podejmowanie dobrych decyzji dlatego odpowiedział Ci jak odpowiedział.
Mojra
Wtajemniczona
06-03-2023, 21:46:40

Mojra44 2023-03-06 21:56:08
Florentynka pamiętaj o tym a zwłaszcza neurochirurg R.Jekimov jak zapytałam po jakim czasie można myśleć o powrocie do pracy to odpowiedział mi, że po m-cu już można na co zobaczył mój wytrzeszcz i skorygował swoją odpowiedź, że niektórzy z naciskiem na to słowo wracają po miesiącu a ja wiem, że już teraz to jest mało prawdopodobne abym wróciła po takim okresie.Pamietaj również, że Oni utrzymują się z takich osób jak my i pamiętaj również, że pewne rzeczy chcemy usłyszeć, które nam pasują a lekarz jest zazwyczaj bystryą osobą jeśli pytasz o to co pytałaś-nie jego rolą jest podejmowanie dobrych decyzji dlatego odpowiedział Ci jak odpowiedział.
Wiem Mojra, wiem..., Ale dla nas lekarz czasami jest "jak wyrocznia" i to co on mówi jest święte 😉 przynajmniej tak się czuję u niego na wizytach.
Wcześniej też mi powiedział, że miesiąc góra dwa mące to powrót do pracy.
Zdrowie zweryfikuje zobaczymy 😁
Odstawiłaś przeciwbólowe już, dajesz radę bez?
Wtajemniczona
06-03-2023, 21:49:27

andzia1989andzia 2023-03-06 17:47:03
Gość 2023-03-05 15:39:35
Andzia przypomnij kiedy ty miałaś ta operacje -Halina nie zalogowałam się
Halinko 24.01
Andzia a ogólnie jak Ty się czujesz po prawie 2 m-acach?
Forumowiczka
06-03-2023, 22:49:51

Florentynka 2023-03-06 22:46:40
Mojra44 2023-03-06 21:56:08
Wiem Mojra, wiem..., Ale dla nas lekarz czasami jest "jak wyrocznia" i to co on mówi jest święte 😉 przynajmniej tak się czuję u niego na wizytach.
Wcześniej też mi powiedział, że miesiąc góra dwa mące to powrót do pracy.
Zdrowie zweryfikuje zobaczymy 😁
Odstawiłaś przeciwbólowe już, dajesz radę bez?
Jest różnie czasami zasypiam beż a budzi mnie ból i na odwrót. W dzień nie biorę ale każdy może mieć inny próg bólu.
Usłyszałam od osoby, który miał 2 m-ce temu też operację na szyjny, że rehabilitantka powiedziała mu, że powinno się zażyć tabletkę przy poziomie bólu 3 aby niepotegować go. To ciekawe możesz zapytać lekarza i zarówno fizjoterapeutę.
Mojra

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: