Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
27-02-2020, 19:52:36

EwelaSS 2020-02-27 19:30:58
Bidusia81, kawo, AgaZielona, Lucy...
Napiszcie jak bylo z wami po operacji, czego nie mogliscie robic po operacji, a czego nie mozecie robic do tej pory. Jakie sa ograniczenia jesli chodzi o ruch i dzwiganie?
Pozdrawoam Was
Odpowiadam za siebie.
Nie mam gospodarstwa rolnego, nie hoduję zwierząt, nie mam pracy fizycznej .... jednym słowem - nudy.
Robię to co zawsze, niczego nie unikam. Mam dyskomfort gdy skręcam szyją ale przecież ten skręt to jest tylko chwila. Np. cofanie samochodem i skręt szyi mocno w prawo/ lewo., wymiana syfonu pod zlewozmywakiem , zbyt długie klepanie w klawiaturę, itp.
Takie "ograniczenia" to może mieć każdy z byle jakiego powodu.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczony
27-02-2020, 19:56:07

Zgodnie z radą tutef kieruję pytanie do ogółu - czy jest na tym forum osoba, która poszła na operację po 6 tygodniach od ataku ostrej rwy barkowej uniemożliwiającej chodzenie? Dodam, że to nie jest moja pierwsza rwa, było ich parę ale pierwsza, która dała mi tak do wiwatu
Wtajemniczony
27-02-2020, 20:01:18

KAWO, chodzi o książkę "Niestabilność stawu szyjnego", którą napisał dr Bodo Kukliński.
Wtajemniczona
27-02-2020, 20:03:53

tltester 2020-02-27 20:56:07
Zgodnie z radą tutef kieruję pytanie do ogółu - czy jest na tym forum osoba, która poszła na operację po 6 tygodniach od ataku ostrej rwy barkowej uniemożliwiającej chodzenie? Dodam, że to nie jest moja pierwsza rwa, było ich parę ale pierwsza, która dała mi tak do wiwatu
Chodziłam z rwą od 21.09.19, operację miałam 29.10.19. Więc chodziłam 6 tyg z rwą. Ale nie rozumiem celu pytania...to była pierwsza rwa. Przypominam, że lekarze bali się, że będę sparaliżowana. I rwa miała u mnie mniejsze znaczenie, ważniejszy był rezonans.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Początkująca
27-02-2020, 20:06:52

Powiem Ci Kawo wielki szacunek za podejscie że kazdy moze mieć takie ograniczenia z byle powodu-trzy poziomy w szyji na sztywno....szyja to najbardziej ruchomy element naszego ciala co bedzie za kilka lat gdy mięśnie szyji,obręczy barkowej, podpotyliczne będą caly czas sztywne i nieruchome a juz i ch nie rozcwiczy...
Początkująca
27-02-2020, 20:10:13

No wlasnie u Agi to były ubytki a one raczej nie pojawily się 6 tyg wcześniej
Forumowicz
27-02-2020, 20:14:55

tutef 2020-02-27 21:06:52
..... co bedzie za kilka lat gdy mięśnie szyji,obręczy barkowej, podpotyliczne będą caly czas sztywne i nieruchome a juz i ch nie rozcwiczy...
...................... hmmmm, ,,,,,,,,, o tym nie myślę. Może coś znajdą, może ja coś wykombinuję ,.......... może tak a morze (!) nie. Nikt nie wie.
Wiem tylko, że zawsze byłem 'nerwus" i zawsze jakieś wyjście z sytuacji powinienem znaleźć. Tak myślę.
Wtajemniczony
27-02-2020, 20:15:51

U mnie neurochirurg nie stwierdził ubytków (jeszcze raz przeczytałem dokument po konsultacji). Ale zastanawiam się co będzie jak odpuszczę? Czy ten wylany dysk czymś się wypełni? Co zrobi organizm?
Wtajemniczona
27-02-2020, 20:20:10

Jak było u mnie po operacji?
Zgadzam się z Bidusia81, dosłownie tak samo. Tylko ja długo zmagalam się z bólem, bardzo długo. Dopiero po terapii czaszkowo-krzyżowej ból zaczął ustępować. Tylko zrobiłam błąd, tak bardzo chciałam szybko wrócić do pracy, że po 10 dniach byłam u fizjo. Błąd, bo powodowało ból. Lekarze twierdzą, że za szybko nie wolno podjąć rehabilitacji, najlepiej nie dotykać szyji. Zrobiło się u mnie błędne koło i to z mojej nadgorliwosci. A dzisiaj jak funkcjonuje? Na pewno inaczej, jak kiedyś. Gotuje, wycieram kurze, ale nie odkurzac, nie myje podłogi, raczej nie dżwigam. Zdarzy się, że niose zakupy, ale lekkie. Zawsze przy jakimś ciezarze boli bardziej szyja, kark. Ale tu wyrecza mnie mąż. Głowę myje na siedząco, golę się już sama, ale zajmuje mi to dłużej czasu. Chodzę na studia, tylko weekendy, ale już jestem w stanie dłużej siedzieć. Problem mam z pisaniem na komputerze, szybko mnie to męczy, dretwieja ręce. 3 dni po operacji nie wyobrażałam sobie mojego życia, byłam sztywna, musiałam nauczyć się sama funkcjonować. Dzisiaj stwierdzam, że jest super! Boli, są różne dolegliwości, ale z dnia na dzień jest coraz lepiej! Ja mam trochę inne priorytety, zmieniła mnie operacja. Nie muszę biegać, być fit,....ja cieszę się, że moje dzieci mają mnie! I myślę, że Ci, którzy są po zabiegu wiedza, co mam na myśli. Pewne rzeczy przestaja mieć znaczenie....
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Forumowicz
27-02-2020, 20:23:22

tutef 2020-02-27 21:06:52
..... co bedzie za kilka lat gdy mięśnie szyji,obręczy barkowej, podpotyliczne będą caly czas sztywne i nieruchome a juz i ch nie rozcwiczy...
yyyyyyyyy, hmmm. o tym nie myślę.
Całe życie byłem energiczny to i tym razem może coś odpowiedniego wymyślę.
Może ktoś inny jakieś panaceum znajdzie, może albo morze (!). Przecież jakoś musi być.
A jakoś nie będzie to ...... to jakoś tam będzie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: