Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
26-02-2020, 21:09:35

Czytam te wpisy i się zastanawiam....ja nie miałam czasu na decyzję, trafiłam pod nóż bardzo szybko. Pamiętam, jak lekarz powiedział wprost, ma Pani obrzęk szpiku, ucisk na rdzeń, przepuklina masywna. Prawdopodobnie długo chodziłam z tym obrzękiem, objawy były, tylko ja ich nie odczuwałam. Bagatelizowalam to, że wiele razy się wywracalam, bo lewa noga była słabsza, wiele szklanek potuklam. Dopiero poczułam ból, jak nie mogłam się podnieść z łóżka. Wiem, że dobrze zrobiłam. Gdybym się nie zdecydowała, być może dzisiaj nie ruszalabym ani rękami ani nogami. I wcale nie jest łatwo po operacji, ale mogło być o wiele gorzej. 3 lata temu miałam wypadek, chodziłam na rehabilitację, do fizjoterapeuty, także byłam "nastawiana". Dzisiaj sceptycznie patrzę na rehabilitację. Mi nie pomogła. A po zabiegu tylko nasilala dolegliwości. Wiem, że słuszną podjęłam decyzję. Moje rodzina nie musi się mną opiekować, jeszcze jestem sprawna. Operacja nie naprawiła mojego kręgosłupa, tylko jeden problem, jedna przepukline. I co będzie dalej to zależy od wielu czynników, jak będę żyć, czy będę w stresie, czy będę dbała o siebie....na stan naszego kregoslupa ma wiele czynników, każdy jest inny. Poza tym neurochirurdzy operują ostatecznie, niechętnie podejmuja się zabiegu, muszą mieć naprawdę wiarygodne przesłanki. Kiedyś bylam przeciwna operacjom kregoslupa, dzisiaj wiem, że ratują życie. Mój kolega był operowany 2 lata temu, młoda osoba przed 30-tka. Miał komplikacje i była potrzebna reoperacja. Dzisiaj pracuje w kopalni i ma się dobrze, a nawet bardzo dobrze. Pamiętajcie, każdy jest odrębnym przypadkiem, można konsultować się u kilku specjalistów, ale każdy decyzję podejmuje sam. Dzisiaj to już inne operacje, nowoczesne, mniej powikłań. Niejednemu uratowaly życie.
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
gość
26-02-2020, 21:21:32

Operacja nie jest dla kazdego ja bym probowal do konca ale czasami dolegliwosci sa rozne zawroty glowy omdlenia bak czucia dretwienia jezyka afazja wiec sie nie dziwie ze niektorzy maja dosc i decyduja operacje bo to stany zagrazajace zyciu zalezy od organizmu czlowieka
Forumowiczka
26-02-2020, 21:40:01

Czasem takie czekanie do końca to faktycznie początek końca...im więcej ubytków neurologicznych, "pielęgnowanych" przez dłuższy czas - tym większe ryzyko, że one wcale po operacji się nie cofną Myślę, że neurochirurdzy i tak mają pełne ręce roboty z powodu guzów, tętniaków itp...nie muszą lecieć na każdą sztukę i łapać na siłę szyjki do zoperowania
7.12.2019 C5/C6 stabilizacja międzytrzonowa Signus Rabea Peek
Wtajemniczona
27-02-2020, 06:48:36

Gość 2020-02-26 22:21:32
Operacja nie jest dla kazdego ja bym probowal do konca ale czasami dolegliwosci sa rozne zawroty glowy omdlenia bak czucia dretwienia jezyka afazja wiec sie nie dziwie ze niektorzy maja dosc i decyduja operacje bo to stany zagrazajace zyciu zalezy od organizmu czlowieka
Czekałam do końca i nie wyszło mi to na dobre. Obecnie mam porażenie nóg nieokreslone, są po prostu niezborne, jedna słabsza, jakby cięższa, podobnie z rękami. Długo dochodziłam do siebie. Gdybym wiedziała wcześniej, że mój kręgosłup jest do operacji, zgodzilabym się na zabieg szybciej. Wcale mi nie posłużyło "na ostatnią chwilę ".
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC
Forumowicz
27-02-2020, 08:19:54

tltester 2020-02-26 21:35:28
No i mam kabałę w głowie. Byłem przed godziną u osteopatki, która zasugerowała terapię powieziową. .
A co miała zrobić. Puścić pacjenta/klienta o tak sobie. Tworzyć opinię, że "słaby fachowiec". Pozbyć się forsy ?
Ja byłem, ale trafiłem na osteopatę w miarę uczciwego, po 3 zabiegu powiedział, że nie da rady.
Terapia powięziowa działa na mięśnie, moim zdaniem nic nie pomoże.
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Forumowicz
27-02-2020, 08:29:05

Bidusia81 2020-02-26 22:40:01
... Myślę, że neurochirurdzy i tak mają pełne ręce roboty z powodu guzów, tętniaków itp...nie muszą lecieć na każdą sztukę i łapać na siłę szyjki do zoperowania
Kilka tygodni temu pytałem tutaj na forum, czy ktoś ma "doświadczenie" z kręgozmykiem. Później pytałem o zastrzyk w kręgosłup. ----- Otóż, neurochirurg odradził operację.------- Jeszcze czas, jeszcze nie teraz. Najpierw blokada zastrzykiem ( na zastrzyk się nie zgodziła z powodu innych chorób).
07-06-2019 r. Stabilizacja C4/C5; C5/C6; C6/C7 Płytka+ 8 śrub
Wtajemniczony
27-02-2020, 11:20:18

W zasadzie to jestem pod ścianą - nie poddam się operacji to będę nie do życia, bo teraz tylko leżę i będę pozwalał na dalszy ucisk na rdzeń. Jak pójdę na operacje to długo będę dochodził do siebie, ale może w końcu będę mógł w miarę normalnie funkcjonować. Co z tego, że jak leżę kilkanaście godzin to jest niby lepiej jak tylko wstanę, przewiozą mnie samochodem albo chwilę posiedzę to mam to co mnie najbardziej martwi. Sam ból już jakoś minął - NLPZ + rozluźniające leki + 2 zastrzyki sterydowe, ale przeszywające bóle przechodzące przez uszy, szumy i gwizdy w uszach, zdrętwiały palec i bóle od uciska ego nerwu są nadal. Co do prawej ręki to jest słabsza jak nic.
Początkująca
27-02-2020, 11:28:02

Nie zostałam chyba zrozumiana,mówię o czasie w przypadku takiego stanu jak ból, mrowienie jakieś drętwienie objawy w stanach ostrych nie mówię o czasie przy ubytkach neurologicznych notabene one nie powstaja w przeciągu miesiąca. Obserwowanie u siebie ubytków neurologocznych i zwlekanie to po prostu grzech zaniechania
Początkująca
27-02-2020, 11:43:46

Co oznacza słabsza ręka jak nic?wypadają Ci przedmioty,nie mozesz podnieść cięższych przedmiotów?
Wtajemniczony
27-02-2020, 11:49:15

Jak podnoszę łyżkę do obuwia aby ją powiesić to czuję ciężar i to mnie martwi. Przy lewej ręce tego nie odczuwam. A prawą rękę zawsze miałem silniejszą - teraz jest na odwrót. U mnie stan ostry już minął po jakichś 3 - 4 tygodniach.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: