Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
29-08-2023, 06:37:56

Alina74 - No właśnie, ja miałam założyć kołnierz tylko na drogę powrotną do domu - ponad 400km. Zaraz po operacji lekarz operujący powiedział, że mogę spać i leżeć na boku (jeśli chcę) a mojej współtowarzyszce szpitalnej zza ściany zabronił i kazał leżeć tylko na plecach. Chyba przez otumanienie pooperacyjne nie spytałam dlaczego tak różnie. Może to zależy od rodzaju implantu? Ja mam założony koszyczek i kotwicę a ona płytki stabilizujące - cokolwiek to wszystko znaczy ;) Wiesz coś na ten temat?
Początkująca
29-08-2023, 09:05:25

Ja mam implanty . Pomiędzy nimi wpuszczony jakiś płyn który je jakby utwardza w danym miejscu . Dlatego kołnierz żeby nic się nie przesunęło . Lekarz mówił że dużo urazów jest właśnie podczas snu bo nie kontroluje się człowiek . Co zauważyłam . Ci co nie nosili kołnierza częściej mają bóle i drętwienie . Nawet rehabilitantki w szpitalu o tym mówiły . Ja grzecznie nosiłam kołnierz przez 6 tyg . Po 4 tygodniach byłam na kontroli i jeszcze nie mogłam chodzić bez .
Początkujący
29-08-2023, 10:26:18

Hmmm..... mój lekarz operujący szczególnie zaznaczał, że kołnierz mi niepotrzebny i nawet, żebym go nie nosiła (oprócz tej długiej drogi) bo nie jest mi potrzebny a nawet, że osłabię niepotrzebnie mięśnie szyi. I jak już pisałam, od początku miałam pełen zakres ruchu szyi, zupełnie bezbolesny. Chyba zgłooopiałam.... to o co chodzi? Ktoś wie?
Początkująca
29-08-2023, 10:52:29

Chyba co lekarz to inne zalecenia. Ja nie miałam kołnierza . Zakaz rehabilitacji , spania na boku i siedzenie tylko do posiłków (przez miesiąc). Teraz
jestem po ponownym rezonansie -wszystko dobrze, kolejne poziomy na razie sie nie pogorszyły , rozpoczęłam rehabilitacje. Nadal mam drętwienie rąk- nawet gdy położę soe na lewym boku czy krzywo usiądę. Bóle między
łopatkami i trudności z wykonaniem czegoś z uniesionymi rękami. Lekarz twierdzi że nie powinnam.miec już żadnych objawów bo wszystko jest okej . No cóż, mam nadzieję że rehabilitacja przyniesie w końcu efekty 😁
Początkująca
29-08-2023, 12:29:50

Mam zdolność z medycyny pracy . No to po 170 dniach wracam do pracy w biedronce .😏
Malgana fakt mięśnie szyi były osłabione , ale odrazu zaczęłam chodzić do fizykoterapeuty . Ja robię wszystko . Łącznie z chodzeniem po górach , wspinanie się na skałki jest ok . Dużo też sama ćwiczę .
gość
29-08-2023, 14:54:01

Cześć wszystkim. Lekarz dziś mi powiedział oglądając mój rezonans że mam dużą jedną przepukline ale że nie mam mrowienia os barku przez całą rękę tylko czasami mrowienie stóp i palców od rąk to narazie spróbować rechabilitacji...czy na dużą przepukline gdzie boli kark i trzeba brać proszki przeciwbólowe np po głupim spacerze 2 km komuś z was pomogła rechabilitacja? Ja już prawie się nie ruszam. Tylko siedzę całe dnie w domu albo leżę... nie wiem co o tym myśleć.
gość
29-08-2023, 19:23:10

gość 29-08-2023, 16:54:01
Cześć wszystkim. Lekarz dziś mi powiedział oglądając mój rezonans że mam dużą jedną przepukline ale że nie mam mrowienia os barku przez całą rękę tylko czasami mrowienie stóp i palców od rąk to narazie spróbować rechabilitacji...czy na dużą przepukline gdzie boli kark i trzeba brać proszki przeciwbólowe np po głupim spacerze 2 km komuś z was pomogła rechabilitacja? Ja już prawie się nie ruszam. Tylko siedzę całe dnie w domu albo leżę... nie wiem co o tym myśleć.

Mi też lekarz proponowal początkowo rehabilitację. Z tym że ja miałam drętwienie rąk oraz rwę barkowa od kilku miesięcy. Rehabilitacja trwała w sumie 2 miesiące a że było jeszcze gorzej to zapadła decyzja o operacji.
gość
29-08-2023, 20:44:52

gość 29-08-2023, 21:23:10

Mi też lekarz proponowal początkowo rehabilitację. Z tym że ja miałam drętwienie rąk oraz rwę barkowa od kilku miesięcy. Rehabilitacja trwała w sumie 2 miesiące a że było jeszcze gorzej to zapadła decyzja o operacji.
dziękuję Ci za odpowiedź. Czyli poprostu odbił piłeczkę...no cóż zawiodłam się na nim.
Początkujący
29-08-2023, 21:49:56

gość 29-08-2023, 22:44:52
gość 29-08-2023, 21:23:10

dziękuję Ci za odpowiedź. Czyli poprostu odbił piłeczkę...no cóż zawiodłam się na nim.

Z tego co wiem, sama przepuklina nie jest wskazaniem do operacji. Ja mam wiele przepuklin i wypuklin na każdym poziomie C1-7 a miałam operowaną tylko jedną, która naciskała na worek oponowy. Rehabilitacja czasem pomaga, trzeba spróbować.
Początkująca
30-08-2023, 03:43:15

Gościu nie jestem lekarzem. Jednak siedzenie i leżenie w domu całe dnie jak piszesz jest czymś co pogłębia twój ból . Na kręgosłup bezruch jest niewskazany . Trzeba też ćwiczyć samemu w domu i porozciągać się trochę. Wiadomo po mału zacząć , jak mięśnie zastane może być ciężko na początku . Zacząć od czegoś lekkiego . Dobry fizykoterapeuta też pomoże .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Reklama: