Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
19-01-2021, 06:01:34

Kawo, pytales kiedys na forum o kregozmyk. Ja mam kregozmyk 5 mm, ale w badaniu RTG wyszlo, ze nie jakis masakryczny. Chcieli mi to Na poczatku operowac, ale na razie czekam na kolejny rezonans, zeby zobaczyc co tam sie zmienilo. Pozdrowki.
Początkująca
19-01-2021, 10:37:04

Gość 2020-12-31 23:11:24
Hej. Czytam wasze wpisy i mam pytanie. Czy was przy przepuklinie dysku C5C6 boli czasami gardło? Ja szczególnie odczuwam jakby ucisk ,gdy leżę.
Ps: Szczęśliwego Nowego Roku:)
Tak, Ja tak mam.
gość
19-01-2021, 15:17:32

Treść zablokowana przez moderatora

gość
20-01-2021, 21:58:48

Witajcie. W najbliższym tygodniu mam mieć wymieniony dysk na odcinku C5/C6. Nie wiem jaką metodą, nie wiem jakie implanty. Ale chciałam zapytać ile u Was trwało dochodzenie do sprawności, która pozwala na powrót do pracy (wiem, że to pewnie zależy też od rodzaju pracy). Bo mi lekarz powiedział, że rekonwalescencja będzie trwała około miesiąc. Tak też powiedziałam szefowej, ale z Waszych wpisów wnioskuję, że może to potrwać znacznie dłużej....
Wtajemniczona
20-01-2021, 22:52:32

Witaj,
Miesiąc to wersja baaardzo optymistyczna, którą rownież usłyszałam przed zabiegiem. Z mojego doświadczenia mogę napisać, że po miesiącu w zasadzie można rozpocząć rehabilitację. Nie znam nikogo, kto wróciłby do pracy po miesiącu 🤨 Ja wróciłam po 4. Może jakbym się uparła i nie było komplikacji przy zabiegu to po 3 by się udało (czyli 2 miesiące intensywnej rehabilitacji). Mój rehabilitant na pierwszej wizycie powiedział, że rehabilitacja potrwa ok 12 tygodni. Tak żeby był pełny zakres ruchu i dało się żyć, ale z siedzeniem to musiałam się ograniczać ponad rok i nauczyłam się robić przerwy na poruszanie się, gdy mam więcej siedzenia.
W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, a o to, by nauczyć się tańczyć w deszczu. Marzec 2014:discectomia i artroplastyka C5/6 i C6/7 Implanty ruchome Aesculap activ C
Forumowiczka
20-01-2021, 23:17:20

Ciekawe, coraz więcej lekarzy twierdzi, że to taki,, zabieg,, i wracamy do normalnego życia. Może przy ruchomych implantach, samo gojenie zajmuje 6 tygodni. Bez rehabilitacji ani rusz ale nawet przy wymianie jednego poziomu jakoś nie wierzę w ten magiczny miesiąc. Ale co ja wiem, mam wstawione 3 implanty i magiczna płytkę hihi 😂
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Wtajemniczona
20-01-2021, 23:19:40

Do Gościa.
Trudno uogólniać, ale nie wydaje mi się, żeby po miesiącu był możliwy powrót do jakiejkolwiek pracy na etacie. U mnie nie było żadnych komplikacji, rana ładnie się goiła, bez kołnierza (nosiłam początkowo gdy wychodziłam na zewnątrz i do jazdy samochodem-miękki). Wychodząc ze szpitala dostałam zalecenia min: 4 tygodnie-okres wczesnopooperacyjny-oszczędny tryb życia tzn. spacerki,lekkie ćwiczenia, zajęcia związane z samoobsługą. Z prac w domu to tylko jakieś wytarcie kurzu, gotowanie, prasowanie. Po pięciu tygodniach zaczęłam samodzielnie jeżdzić samochodem i to na krótkich dystansach ale to było odzyskanie wolności. Wizyta kontrolna była zaplanowana za 3 m-ce, a gdyby coś działo się nie tak to miałam dzwonić-nic się nie działo. Na wizycie kontrolnej mój operator stwierdził, że zrost przebiega prawidłowo a implanty są tam gdzie powinny być, zapytał jaką mam pracę a jak powiedziałam, że księgowa to zaproponował kolejne zwolnienie z informacją że po następne mogę iść do swojej przychodni i najlepiej do tej pracy wrócić po rehabilitacji. Zaplanowano mi ją po 5-tym miesiącu od operacji w WSZUR w Busku Zdroju-to była solidna rehabilitacja. Wcześniej chodziłam na reh. na miejscu i trochę do osteopaty.
Nie żałuję decyzji o operacji, chociaż obawy miałam jak każdy. Pracę niestety straciłam, ale teraz mam fajniejszą. Czasami nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Zdrowie i sprawność najważniejsze.
A kiedy i gdzie ta operacja?
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Forumowiczka
20-01-2021, 23:23:17

Lucy szybką byłaś z tym autem, ja dopiero po 3 miesiącach odważyłam się na jazdę.
18.07.2019 L4-L5-S1 implantacja dystraktorów międzykolczystych Bac Jac 16.09.2020 Dyscektomia C4/5 5/6 6/7 sposobem Smith-Robinson, implantacja klatek szyjnych LFC, stabilizacja płytką szyjna Biomet odbarczanie kanału kręgowego
Wtajemniczona
20-01-2021, 23:42:02

To nie były jakieś wyprawy dalekie bo szyjka jeszcze sztywna byla -na boki to nie było problemu się rozejrzeć oczywiście w zwolnionym tempie ale trudność mi sprawiało np. włączanie się do ruchu, czy skrzyżowanie wymagające wyciągnięcia głowy i popatrzenia w bok, jakoś żyję, szkoda że mam cały kręgosłup w rozsypce i niestety dolegliwości są nie ma co się użalać za bardzo nad sobą, jak mam gorszy dzień lub dłuższa jazda samochodem to mała Doreta-ale to sporadycznie.
Discektomia C5/C6 i C6/C7 ACIF ze stabilizacją PEEK LFC 07-05-2019r.
Forumowiczka
20-01-2021, 23:44:33

Dokładnie tak jak piszesz Lucy, głową do góry i do przodu. A ta Doreta to fajna rzecz jest taka magiczna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: