Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29019)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
27-12-2017, 10:57:32

Witam.
Jestem nowa na forum. Pisze ponieważ mam przepuklinę w odcinku szyjnym. Zaczeło się od silnych bólów prawego barku, w wyniku czego wykonano rezonans odcinka szyjnego, ponizej jego opis. dwóch neurochirurgów stwierdziło że ból prawego barku nie ma zwiazku z przepuklina umiejscowiona po lewej stronie. O kilku dni mam mrowienie lewej dłoni. Nie wykonuję w zasadzie żadnych ćwiczen bo boje się ze uszkodzę ten kregosłup. Nie wiem czy ten stan kregosłupa kwalifikuje sie juz do operacji. Cały kregosłup szyjny jest odgięty w przeciwną stronę niz powinien. Czasem ból unieruchamia mi całą szyję,a le po lekach przechodzi, poza tym występuje to mrowienie lewej ręki i ciągły ból prawego barku. Czy mozecie coś poardzić? Viola
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z wytworzeniem patologicznej kyfozy ze szczytem na poziomie C6.
Zmiany zwyrodnieniowe trzonów kręgów z ich brzeżną osteofitozą.
Zmiany degeneracyjne krążków międzykręgowych z ich dehydratacją i obniżeniem na poziomach C5-C6 i
C6-C7.
Na poziomie C4-C5 widoczna jest szerokopdstawna wypuklina krążka, z lateralizacją w lewo, powodująca ucisk
worka oponowego i niewielkie zwężenie lewego otworu międzykręgowego.
Na poziomie C5-C6 widoczna jest centralna przepuklina krążka, z lateralizacją w lewo, powodująca zniesienie
przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego, ucisk lewego korzenia brzusznego.
Na poziomie C6-C7 widoczna jest znaczna centralna przepuklina krążka, z lateralizacją w lewo, powodująca
zniesienie przedniej rezerwy płynowej kanału kręgowego, ucisk lewego korzenia brzusznego. Niewielki ucisk
rdzenia kręgowego od strony przednio-bocznej lewej. Zwężenie lewego otworu międzykręgowego.
Nie stwierdzam wypuklin krążków na pozostałych poziomach.
Rdzeń kręgowy bez zmian patologicznych.
Wtajemniczona
28-12-2017, 10:06:25

Gość z 11:57 mój lekarz zawsze mówi że nie leczy rezonansu tylko chorego owszem patrzy na płytki ale nie na opisy sam bada i on decyduje co robimy i narazie wszystkie decyzje i leczenie trafione .
Ból prawej strony masz ponieważ mięśnie się spinają adekurując lewą stronę gdzie są uciski znajdź dobrego Fizioterapeutę bardzo Ci pomoże a z wynikiem umów się do neurohirurga nie do neurologa jeśli będzie podstawa do operacji to ci zrobią ale jak nie ma niediwładów to fizioterapia działa cuda .
Jestem po trzech operacjach z niedowładami na L4/l/5 lewa noga 2015 prawa noga 2017 27.listopad i c5/c6 implant 27.01.2017 niedowład obu dłoni dziś już chodzę na święta sama wszystko przygotowałam owszem jest jeszcze deficyt prawej stopy i łydki ale co dzień jest lepiej .
gość
28-12-2017, 13:50:01

VOLVOVA bardzo Ci dziękuję za odpowiedź.
Bardzo boję się operacji, z tego strachu mam chyba też większość objawów, coś jakby zawroty głowy ale to bardziej uczucie takiej niestabilności. Nie wiem już co jest od przepukliny a co od mojego strachu. Mam 30 lat, planowałam dziecko a wisi nade mną widmo operacji... Musze udać się do neurochirurga i zdać na jego zdanie...
Wtajemniczona
28-12-2017, 16:16:00

Operacji szyi nie masz co się bać , po operacji wstajesz i chodzisz gorzej jest z odcinkiem lędźwiowym .
Początkująca
30-12-2017, 18:13:29

Witam
Jestem 6 tygodni po c5/c6/c7 ze stabilizacją płytą przednią. Jest o niebo lepiej niż przed operacją tz. nie ma rwy barkowej,przeszły zawroty głowy,odpuścił niedowład nogi.pozostał niedowład kciuka.Nie rozpoczęłam jeszcze rehabilitacji ,czekam na wizytę kontrolną 22 stycznia . Na dzień dzisiejszy najbardziej odczuwam ciągnięcia szwów i coś przeszkadza mi w gardle.Oby to były tylko szwy wewnętrzne. To forum bardzo mi pomogło i pomaga do dziś.Życzę wszystkim odwiedzającym,piszącym i czytający, bolesnym, tym przed i po operacji szczęśliwego Nowego Roku jak najmniej bólu i spokoju.Pozdrawiam Monika
gość
31-12-2017, 21:24:15

Witam. Mam 37 lat. Trzy tygodnie temu doznałem urazu w kręgosłupie szyjnym podczas gwałtownego przebudzenia w trakcie snu, czułem jakby mi coś strzeliło w dolnym odcinku kręgosłupa szyjnego. Od tamtej pory doskwierają mi bóle wewnątrz uszu z uczuciem przytłumienia słuchu, bóle głowy tak jakby po obwodzie czaszki zaczynające się od potylicy. Odczuwam również napięcie mięśni karku i szyi aż do potylicy. Dodam, że wcześniej zdiagnozowano także dyskopatię lędźwiową, skutkującą bólami odcinka ledzwiowego i w okolicach nerek. Od jakiegoś czasu czuję silne mrowienie stóp. Zdecydowanie najbardziej doskwierają mi bóle i objawy od odcinka szyjnego dlatego kilka dni temu wykonałem rezonans odc. szyjnego w którym stwierdzono:
Odcinkowe spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej. Osteofity na krawedziach trzonów kręgów na poziomach C5/C6/C7 skierowane dokanałowo redukują przestrzeń płynową worka oponowego. Na poziomie C2/C3/C4/C5 niewielkie uwypuklenie krążka międzykręgowego z ograniczeniem przestrzeni płynowej. Na poziomie C5/C6 protruzja krążka międzykręgowego z kompresją worka oponowego i zaznaczonym modelowaniem rdzenia kręgowego. Uwypuklenie więzadła podłużnego tylnego.
Proszę o wstępną poradę czy fizjoterapia (ewentualnie jakie zabiegi) ma szansę pomóc czy pozostaje operacja? Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam. Kuba
Na jednym ze zdjęć z rezonansu wygląda to tak:
Początkująca
31-12-2017, 22:38:37

U mnie było podobnie tylko na 2 poziomach i ucisk był znaczny .Mój fizjoterapeuta po obejrzeniu MR stwierdził,że jeśli występuje jakikolwiek ucisk na rdzeń a dodatkowo objawy neurologiczne,to absolutnie żadne zabiegi ,masaże itp .Ja osobiście szukałabym pomocy u neurochirurga-też zwlekałam i dorobilam się mielopatii, ale teraz po operacji z każdym dniem jest coraz lepiej. Pozdrawiam Monika
gość
01-01-2018, 16:34:34

Witam wszystkich, jestem 6 mcy po operacji acdf c5c6. Czy macie takie strzelania w szyi przy próbie przekrecania? Ja do dzisiaj nie jestem sprawna, mimo rehabilitacji. Dajcie znać czy też tak mieliście. Pozdrawiam, Gosia
gość
01-01-2018, 21:48:47

Dzięki Maj77 za odpowiedz. Na dniach wybieram się do podobno dobrego neurochirurga w moim mieście, Lublinie. Ostatnie dni były dość ciężkie psychicznie, szczególnie noce. Nawet relanium i inne silne nasenne nie powstrzymywały przed wybudzeniami w nocy i kończyło się na góra 2-3 godz snu. Nasiliły mi się drętwienia nóg i ciężko znaleźć wygodną pozycję do snu. Mam pytanie do tych co mieli/mają podobne schorzenia czy też mieliście wzrosty ciśnienia krwi i bóle oraz szumy wewnątrz uszu? Spotkałem się z sugestią, że silne bóle głowy spowodowane są wzrostem ciśnienia płynu oponowego wewnątrz czaszki przez zablokowanie jego przepływu przez rdzeń wskutek ucisku worka oponowego. Co o tym myślicie drodzy forumowicze? Pozdrawiam, Kuba
gość
01-01-2018, 22:19:43

Witam,
Od dwoch dni czytam Wasze posty i w końcu zdecydowałam się napisać. Piszecie , ze ryzykiem nieoperowanej dyskopatii , jest nieodwracalna mielopatia. A co w przypadku gdy do mielopatii juz doszło? Rozpoznanie kliniczne: centralna wypuklina dysku C5-C6, Stenoza kanału kręgowego. Mielopatia szyjna. Tydzien temu moj mąż był operowany u neurochirurga Sakowskiego w szpitalu Wojskowym we Wrocławiu. Operacja discektomia C5-C6 z implantacją protezy krążka m-kręgowego C-DISC nr.6. Przez kilka dni po operacji mąż czuł poprawę, ustąpiło drętwienie rąk i problemy z chodem. Niestety od wczoraj tak jakby wszystkie objawy sprzed operacji wróciły. Wiem , ze forum jest na temat dyskopatii , ale moze zna ktos przypadek gdy doszło juz do mielopatii , ale mino to po operacji udało sie chociaz troche wrócić do dawnej formy? Mąż ma 39 lat. Był zawsze silnym i aktywnym facetem. Od kilku miesięcy słabnie z każdym dniem i obawiam sie , ze operacja nie wiele pomogła.
Kasia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
Reklama: