Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
07-12-2017, 12:13:09

perkusistka23 2017-12-06 21:51:07
Kamil - ja polecam dr Rafała Morgę przyjmuje na ul.Botanicznej w przychodni neurochirurgicznej. Jak chcesz prywatnie to lux med
Konsultowałam swój przypadek przepukliny C6/C7 z dr Morgą. Było to dość traumatyczne przeżycie. Nie był skory do odpowiedzi na pytania i wprowadził w moją nieciekawą sytuację sporo stresu. a jak wiadomo stres i nerwy nie służą.
Ostatecznie wylądowałam prywatnie u dr Chrzanowskiego i jego styl rozmowy był zupełnie inny, przede wszystkim nie wprowadzał paniki, wytłumaczył mój przypadek, wskazał alternatywne leczenie i jasno uzasadnił plusy i minusy. Jestem miesiąc po operacji, jak znajdę chwilę opiszę swoje zmagania.
Początkująca
09-12-2017, 20:23:51

@Szpinakowa Ja miałam pozytywne odczucia po wizytach, wszystko o co pytałam zostało wytłumaczone. Doktor może jest trochę oszczędny w słowach, ale mnie poinformował o wszystkich istotnych sprawach. Nawet wizyta w przychodni przyszpitalnej była konkretniejsza niż ta prywatna ;)
Nie lubię lekarzy, którzy się rozczulają nad pacjentem może dlatego przypadł mi do gustu, no i jak twierdzi spora grupa osób jest świetnym chirurgiem.
gość
09-12-2017, 23:16:29

Witajcie, rowniez jestem po operacji c4,c5,c6,c,7. Operacje miałam 1 grudnia, niestety bol jest silniejszy niz przed operacja, wszystko rwie, ciagnie, bola ramiona, rece, barki. Nie moge zbyt długo siedziec i stac bo bol sie nasila, kreci sie w glowie..
gość
10-12-2017, 09:30:25

Dodam, że mam na imie Wiola i mam 25 lat. Mam pytanko, po ilu dniach od wypisu ze szpitala pojechaliscie na zdjecie szwów? Trzeba to zrobic tam gdzie mialo sie operacje czy mozna w najbliższym szpitalu?
Początkująca
10-12-2017, 14:33:19

Wiolu w karcie informacyjnej (wypisie) powinna być informacja odnośnie zdjęcia szwów ,rehabilitacji i wizyty kontrolnej.Szwy można zdjąć w każdym gabinecie zabiegowy nie koniecznie tam gdzie byłaś oferowana.Tylko powinno być skierowanie albo zalecenie od operatora .przeważnie szwy zdejmowane są 7 dni PO. Pozdrawiam
Początkująca
10-12-2017, 14:35:26

Przepraszam za literówki,Ale piszę na leżąco
gość
10-12-2017, 17:06:44

Witajcie
Opis MR: Spłycenie fizjologicznej lordozy szyjnej w pozycji badania. Wysokość trzonów zachowana, zwyrodnieniowe zaostrzenie przednich krawędzi trzonów C4-Th1. Naczyniak trzonu Th1 5mm.
Krążki międzykręgowe w różnym stopniu odwodnione, obniżenie krążków C5/C6/C7.
Na poziomie C3/C4 osteofity tylnych krawędzi trzonów spłycają wejście do otworów międzykręgowych.
Na poziomie C5/C6 tylna lateralizująca w lewo wypuklina krążka modeluje worek oponowy, spłyca otwór międzykręgowy. Niewielka szerokopodstawna wypuklina krążka C6/C7.
Bóle głowy, ból w prawej łopatce i barku. Ogólnie ból szyji.
Czy wystarczy sama rehabilitacja? Do neurologa idę w przyszłym tygodniu.
Ewa
gość
16-12-2017, 21:06:27

Witam.Opis MRI sprzed roku:Okrężna osteofitoza krawędziowa trzonówC3-C7.Podchrzęstne strefy przebudowy odczynowej Modic I/II stycznych do krążka międzykręgowego C3/C4 powierzchni trzonów C3,C4. Cechy przebudowy pozapalnej w obniżonym krążku międzykręgowym C3/C4.Cechy dehydratacji i obniżenie krążków miedzykregowych C4-C7.Poz C4-C4 osteofity tylnych krawędzi trzonów powodują ucisk worka opony twardej,obustronne zwężenie zachyłków bocznych kanału kręgowego. Poz C4-C7 -dokanałowe szerokopodstawne wypukliny krążków uciskają brzuszną powierzchnię rdzenia kręgowego ,zwężają obustronnie zachyłki boczne kanału kręgowego.Na poz C5/C6 krążek lateralkzuje w strone lewą uciskając przednią powierzchnie rdzenia kręgowego od strony lewej ,powodując stenozę zachyłka bocznego kanału kręgowego L.Ucisk odpowiednich nerwów w zwężonych zachyłkach bocznych kanału kręgowego.Obraz wyczerpania przedniej itylnej rezerwy płynowej kanału kręgowego. Objawy: Drętwieja mi dłonie,od kilku tygodni utrzymuje się silny ,piekący ból górnej części pleców do tego ból głowy obejmujący szyję.Dodam ,że pracuję fizycznie i dźwigam ogromne ilości towarów. Pozdrawiam i proszę o poradę . Anna 54 lata
gość
18-12-2017, 14:39:55

Anno nie wolno Ci dźwigać idź jak najszybciej do Neurohirurgia nie wygląda to najlepiej ja po takim wyniku miałam operację natychmiastowo .Wstawiono mi implant peek
w styczniu minie rok i z szyją jest ok żadnych bóli po mimo że na niższym poziomie też została jeszcze pjm.
gość
18-12-2017, 21:55:56

Anna54lata. Dziękuję za radę .Neurochirurg rok temu nie zakwalifikował mnie do zabiegu,ale niestety jest coraz więcej objawów bólowych.szukam neurochirurga jestem z półn-wsch. Pozdrawiam i życze zdrówka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
Reklama: