Roberto a jaką masz pozycję przy pracy na kompie? bo ja też dużo przy nim siedzę i parę wytycznych stosuję:
- nie wolno ci pracować na laptopie, musisz mieć ekran i to podniesiony na wysokość głowy, tak by patrzeć na wprost a nie schylać głowę.
- klawiatura tez powinna byc lekko podniesiona od tyłu (są takie podpórki) , żebyś widział klawisze bez przechylania głowy - reka oczywiście oparta o stół
- ograniczać wysiłek rękami (dźwiganie itp).
W pracy dostałam laptopa, ale mój kolega informatyk dał mi tez stację dokującą i pozostawił monitor, więc tego laptopa niby mam ale i tak pracuję na normalnej klawiaturze i normalnym ekranie. To jest duża różnica w komforcie dla dyskopatów - jak muszę mieć laptopa, bo gdzieś np. wyjeżdżam, to juz po godzinie pracy na laptopie łamie mnie szyja, bark, ręka - czuje, ze jest xle.
A wyniki MR masz takie zupełnie przeciętne jak na dyskopatię :). Takich stanów raczej nie operują: nie masz ubytków neurologicznych, nie masz stałej rwy (bólu, który wyklucza cię z życia), nie masz ucisku rdzenia).
Drętwienia twarzy nasze szyjki zgłaszały przy przepuklinach na wyższych poziomach, twoje przepukliny są niżej, trochę nie pasują do tych drętwień, zaburzeń równowagi itp. Czasem wystarczy różnica ciśnienia krwi przy wstawaniu z leżenia, żeby być lekko oszołomionym :).
Asia