Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
07-06-2013, 14:34:53

karolinko ja nie miałam szumu w uszach, za to miałam zawroty, jeszcze do niedawna i właśnie sobie uświadomiłam że ich nie mam, co do mrowienia, to gdzie to masz bo chyba nie w uszach...?
co do rehabilitacji to ja mam to jako ambulatoryjne usprawnienie miesięczne podzielona na cykle 10diowe i zmiana zabiegów, dzisiaj np był inny pan masażysta i delikatie wymasował mi bolący bark oraz całe plecy i pośladki, pokazałam wyniki MRi i Tk i tylko z uśmiechem stwierdził ze dziwne ze tyle zmian a ja normalna...
dzisiaj tez miałam innego fizjoterapeute od cwiczen i on mi dzisiaj cos tam na pośladkach uciskał, machał moją zgięta nogą w prawo i lewo (oczywiściue leżałam na brzuchu, a nogę miałam zgietą w kolanie) potem była zmiana nóg, a potem on ciągnął kolano w swoją stronę a ja w swoją, a leżąc na boku tak samo robiliśmy biodra, napewno dzisiejsze ćwiczenia były ciekawsze od wczorajszych i bardziej zróżnicowane, ogólnie to troche jestem obolała i mam kilka siniaków po wczorajszym masażu na nogach, ale skoro ma pomóc....
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Wtajemniczona
07-06-2013, 14:51:57

Stokrotko
Chodzi o mrowienia nóg , rąk opuszków palców właściwie to ciągle w innym miejscu , nieraz twarzy .Z jednego miejsca wychodzi , w drugie wchodzi i wkurza ale na razie nie boli.Oby nie zaczęło.
Karolina
Wtajemniczona
07-06-2013, 15:50:20

Witajcie szyjki iszyjo-lędźwie
Dawno nic na forum nie pisałam ale codziennie was czytam .Na forum znajduję wiele odpowiedzi na stawiane pytania , więc może znajdzie się ktoś kto ma lub miał podobne problemy jak ja .
Od wizyty u jednego neurochirurga nie byłam u żadnego neurologa ani kolejnego neurochirurga bo zwyczajnie nie mam czasu .Ciagle pacuję i własciwie normalnie funkcjonuję tzn. bez leków.Codziennie chodzę do pracy pieszo w obie strony ( 2km w jedną ).Wczoraj umyłam okna i żadnej zmiany w samopoczuciu.
Mam jednak nieraz mrowienia twarzy w okolicy ust, nóg , rąk.Jest to zmienne i ciągle wędrujące , nie umiejscawia się.Na dodatek szumi mi w uchu ale neurolog mówi że to nie musi być od kręgosłupa , może być od błędnika .Laryngolog mówi że nic nie widzi .Mrowienia nib nie bola a jednak wkurzają. Może coś o tym możecie napisać .Czy to jest niebezpieczne i czy można to ignorować , do jakiego momentu?
Jednocześnie jak czytam co niektórzy maja po operacjach to może lepiej jeszcze funkcjonować nadal tak jak do tej pory.
Jeszcze jedno pytanie . Czy rozważaliście kiedyś możliwość operacji oszczędnościowych , takich jak laserowe odparowanie wypukliny jeśli pierścień jeszcze nie jest uszkodzony znacznie.Ja mam tzw.protruzje ale niestety mam ich kilka .
Piotrze czy Ty nie masz żadnych mrowień?Ja po lędźwiowym miałam i mam.
Pozdrawiam
L.P
Forumowicz
08-06-2013, 12:24:22

Cześć POŁAMAŃCY-czytaj sprawni inaczej czyli PERYSKOPKI.U mnie jak najbardziej jest wszystko w normie jak na dyskopate w 3% sztucznym.Stokrotko TAK TRZYMAJ-pozytywnie acz stanowczo po kolei i będzie lepiej.Z tym masazem jak boli to moze ten fachowiec powinien zmniejszyć siłe oddzialywania? sam niewiem--
bynajmniej mój neurochirurg zalecal jak zaboli to przestać ale to u mnie.Charlotte1991 napewno dałaś rade dla mnie to już niema biegania,ale rowerek mam od niedawna-i tez daje rade.DU250669 niemam ,żadnych mrowień tóż
po operacji przez tydzien silne zawroty głowy.Teraz zupełnie nic no chyba,że czucie w 2 palcach prawej reki bez zmian gdy coś dotykam to mam dziwne uczucie nieswoich palcy to uczucie sie zmniejsza lecz stopniowo.A ktoś już wczesniej pisał o tych szumach to może być cos innego niż od kregoslupa?...........
....piotr.....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
08-06-2013, 22:30:11

Witam szyjki
Właśnie przed chwilą zjadło mi całydługaśny post
Karolino, jak już pisałam moje szumy uszne(i pisk) pojawiły się po operacji i jak na razie nie przechodzą a czasami wręcz przeciwnie-nasilaja się. Wszystko wskazuje, że pochodzą one od kręgosłupa. Tylko oto jest pytanie :czy od naprawianego odcinka czy też od tego, którego nie zoperowali???
Karolino przed operacją miałam różne mrowienia, drżenia. Także dołu twarzy i tyłu głowy. Teraz zdarzaja mi się mrowienia, ale głównie 2 palców u rąk. Mrowi mi także noga, ale to raczej od lędźwiowego, który po mojej operacji również się uaktywnił- to chyba skutek mniejszej ilości ruchu.
Właśnie minęły 3 miesiące od mojej operacji i małymi kroczkami idę do przodu. Za kilka dni jedę na konsultację. Mam nadzieję, że mój implant siedzi na swoim miejscu i reszta też jest w miarę o.k. Dam znać jak będę po kontroli.
Życzę wszystkim udanej niedzieli bez bólu
Forumowiczka
10-06-2013, 09:49:31

Witajcie.
Tak sobie ostatnio czytam różne rzeczy bo trochę mi się zdrowie posypało (niekoniecznie kręgosłup) i natrafiłam na ciekawy artykuł, od razu wklejam do niego link.
http://forum.gazeta.pl/forum/w,24776,119720790,120517161,Re_zaburzenia_neurologiczne_w_niedoczynnosci.html
Z tego wynika, ze przy niedoczynnosci tarczycy tez występują problemy z mrowieniami kończyn. Część cieśni nadgarstka pochodzi też od problemów z tarczycą - to już niezły odjazd, prawda?
Poczytajcie - nie wszystkie objawy, o których myslimy, że pochodzą od kręgosłupa faktycznie pochodzą od kręgosłupa.
Asia
Wtajemniczona
11-06-2013, 10:57:52

U mnie zanim ostatecznie postawiono na kręgosłup też brano pod uwagę różne rzeczy. Porobiłam pełno badań, również wszelkie tarczycy. Wszystko jednak wykluczono. Kręgosłupa okazał się winowajcą Tarczycę jednak powinnam co jakiś czas kontrolować, bo TSH niby było w normie, ale powinno być niższe (a może to jednak też tarczyca???)
Wtajemniczona
11-06-2013, 14:01:18

pogoda paskudna, ciągle pada i pada, chyba przez to mnie bardziej dokucza rwa barkowa, ale może rehabilitacja pomoże, większośc zabiegów mam na lędźwie, na bark mam tylko delikatny masaż manualny barku i lampe bioptron reszta kuperek, wczoraj w ramach usprawnienia się ,poszłam na bieznie, piotr szacun, jak ty przemaszerowywałeś 10 km, i to brzegiem morza po piachu...ja wczoraj przez 45 min przeszłam 4 km, no cóż, ale spróbuje chodzic codziennie, a jak jak specery w sanatorium, mam nadzieje ze juz mnie nie zawezwą do sanatorium skoro mam dzienne rehabilitacje miesieczną, jestem na miejscu, 3 godzinki poćwiczę, pomasują, pod prądy podłączą to przeciez to samo co w sanatorium, ale mogę spać we własnym łóżku
agachrab na badaniach tarczycy wogole sie nie znam, mie też TSH zawsze wychodzi w normie
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Forumowicz
12-06-2013, 06:44:12

Witam PERYSKOPKI te przed i te po,z bólem i bez.Pozdrawiam ze słonecznej wysepki.W dalszym ciagu rejstruje ogromna poprawę.Choc czuje sie bardzo dobrze to staram się znależć czas na prostowanie kregoslupa,choć godzinkę.Agachrab piszesz o mrowieniu po, u mnie po to chrupał caly kregosłup/w tym masz zupełna racje/ od nic
nierobienia.Dlatego miałem te hydromasaże-udało sie.STO-
KROTKO masz teraz takie rozwiazanie jakiego bardzo chciałem ale mi nie dali bo był brak umowy z zus-em.Nimniej jakby cie zawezwali to staraj sie o takie sanatorium to troche inaczej nawet w głowie sie robi no i
masz tylko zabiegi no i spaceryprzed sobą. Moze miala bys wyjazd teraz latem w ciekawe miejsce.........U mnie to te marsze po plaży to były z rana,nastepny to po obiedzie al brzegiem lub brzegiem a z powrotem lasem.Niemniej jak pisałem dostalem zakaz takiego tępa.My sprawni dyskopaci chodzimy inaczej-troche wolniej.....Lato się zblizyło na forum też-diżo czyta malo pisze...zapewne to norma......A jak tam kapitan Nemo-czyta może sie odezwał bys........Pozdrawiam i dnia i nocy bez bólu............piotr......
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
12-06-2013, 10:58:30

Strzałeczka.
Będę szczery albo mam kryzys albo mam totalna destrukcję i się rozsypuję :(
Mam tak zbite mięśnie karku że czuje jakby mnie miało ... i tu dopiszcie sobie sami.
Najgorsze jest to , że to taki sam ból jak przed operacją.
W związku z tym , ze na ten moment nic z tym nie zrobię to idę zarabiać $ na nowe auto albo na operację.
A w ogóle to jutro rano mój ojciec będzie cięty na lędźwiach bo ma tam masakrę ...:(
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: