Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
24-04-2013, 09:11:51

Dzień doberek PERYSKOPKI.Uprzejmie donosze nad Bałtykiem bez zmian pogoda wietrzna ,zabiegi pelną parą ale u mnie na 75% wydajności.
Buraczku to ciekawy temat ponieważ takie niekontrolowane drgania wystąpiły w prawym barku i to bardzo czesto dlatego rechabilitantki zaleciły mi zmniejszenie częstotliwości ruchów.Lekarz stwierdzil brak magnezu i coś zwiazanego z rechabilitacją.Te drgania i skurcze teraz się zmniejszyły ale niesą bolesne to takie dziwne uczucie.
TADEK mysl pozytywnie.Sam ortopeda to mało dla mnie to powinienes z tymi wynikami udezyć do neurologa prywatnie to powinien byc pełniejszy obraz sytuacji na przedpolu.bratpit
Pozdrawiam WSZYSTKICH przed i po miłego dzionka bez bólu........................PA .........PA...........PA.....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
24-04-2013, 09:20:29

teraz marzy mi się dzień w spa
jakieś jacuzzi, masażyk oj byłoby bosko, wszystkie te bóle z karku poszłyby w kosmos razem z bąbelkami...jak tylko dostanę zgodę od dr to zakupie pakiecik w nałeczowie .............................................................
.....................Też bym tak chciał jacuzzi,i masaz działa na wyobrażnię.............Powodzenia STOKROTKO.....
bratpit
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
24-04-2013, 10:06:14

piotr19 2013-04-24 11:20:29 teraz marzy mi się dzień w spa
jakieś jacuzzi, masażyk oj byłoby bosko, wszystkie te bóle z karku poszłyby w kosmos razem z bąbelkami
zjedz grochówkę , przegryź kapuchą i do wanny
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Wtajemniczona
24-04-2013, 10:14:36

Witajcie szyjki,
wczorajsza podróż do Opola trochę męcząca ale warto było. Mam lekarza prowadzącego, który był przy mojej operacji, może dotykał tych niesfornych kręgów.? Jak zrobię MR to podejmiemy decyzję o dalszej drodze leczenia. Mam nadzieję że 3 poziom który nie był najlepszy przed operacją, nie został za bardzo obciążony.
Zosiu dziękuję za informację której udzieliłaś Tysi, skorzystałam i mam skierowanie na Oddział Dzienny. Dołączam do walczących o oddalenie następnej operacji.
Asiu twoja szpitalna koleżanka ma rację, podobne słowa usłyszałam od lekarza lata temu. - pomogło. Drgania kończyn mogą być związane z niedoborem magnezu i potasu, ja wtedy łykam tabletki, nie zauważyłam zmian po wstawieniu implantów
Tysiu „przydreptałam spowrotem sama 1,5 km „ o rany po 3 tygodniach taki wyczyn. Tak trzymaj!!!
Tadek65 jestem po wypadku samochodowym(2009rok) i jeśli mogę coś doradzić to proponuję wizytę u neurochirurga. Ja zaczynałam tak jak Ty ortopeda i zabiegi, neurolog i neurochirurg- szkoda czasu. Neurochirurg jak się dowiedział jakie brałam zabiegi to stwierdził że sobie tym tylko pogorszyłam. Zezwolił na: Tens, Laser, DD, MGT, zabronił masaż i rehabilitacja ruchowa. Ja miałam ćwiczenia mięśni szyi przed lustrem i tym sobie doprawiłam.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Początkujący
24-04-2013, 10:37:45

Dzięki Dana220563. Według Ciebie masaż delikatny jest dopuszczalny i czy odpadają wszystkie ćwiczenia na wzmocnienie mięśni i poprawienie stabilizacji?
Wtajemniczona
24-04-2013, 12:07:43

Tadek65, proponuję przed zabiegami wizytę u neurochirurga, on najlepiej określi co możesz.
Byłam w Lądku na rehabilitacji i chciałam rozmasować sztywne barki, które mam od operacji. Masażysta odmówił jakiejkolwiek ingerencji ze względu na ucisk na następnych poziomach, stwierdził że mogę zostać na stole. Masaż jest masażem bez względu z jaką siłą będzie wykonywany, byłabym b. ostrożna.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Forumowiczka
24-04-2013, 14:24:11

dzięki Dana i Piotr :), szczególnie Piotr.
Z tego co napisałeś wynika, ze to jest możliwe, ze napięcia i przeciążenia w mięśniach mogą nasilać te ruchy mimowolne przed zasypianiem.
Jak się zastanowię, to wychodzi na to, że najwięcej mam ich w dniu kiedy zaliczam pływanie. Nie umiem znaleźć nic na ten temat, bo nie są to objawy chorobowe, więc nie są badane, natomiast jak się nasilają to kurcze jest to wyjątkowo u p i e r d l i w e - można godzinę stracić zanim uda sie zasnąć, jak co chwile mięśnie mnie wybudzają :).
Dzięki za informacje. A magnez i B6 też zaczęłam połykać. nie zaszkodzi :)
------------------------------------------------------------
zastanawiałam się czy wam to napisać, czy nie, ale tak mi to chodzi po głowie, że chyba się podzielę.
Jestem tak jak wy wszyscy PO czasami w gorszym nastroju, kiedy przychodzi mi do głowy pytanie, czy dobrze zrobiłam ze się juz dałam kroić, czy miałam jeszcze czekać. inni czekają - co w sumie jest tym dobrym rozwiązaniem?
Wczoraj na wizycie u osteopaty dowiedziałam sie, ze właśnie przyjmował pacjentkę z porażeniem czterokończynowym. Nie znam historii tej pani - czy wiedziała o swojej dyskopatii czy nie wiedziała - w czasie zabawy z dzieckiem pokręciła kilka razy głową w prawo i lewo i już było po wszystkim - dysk wbił się w rdzeń. Operację miała robioną na cito ale niestety nie udało sie uratować rdzenia - był jakiś krwotok i zostało porażenie.
No i tak od wczoraj rozmyślam sobie o tej pani - gdyby była operowana wcześniej, zanim sprawa stała się az tak poważna, to pewnie dołączyłaby teraz do naszego grona szyjek PO i zastanawiała sie tak jak my - czy to juz był ten czas, czy jeszcze nie.
Nikt z nas nie wie, kiedy ten pociąg odjeżdża - jak to pisała Zosia.
i tak jakos mam dzisiaj refleksyjny nastrój.
Ale słonko swieci :) a ja mam jutro URLOP!!!!!!
pozdrawiam, Asia
Początkująca
24-04-2013, 14:42:35

dana220563 2013-04-24 14:07:43 Tadek65, proponuję przed zabiegami wizytę u neurochirurga, on najlepiej określi co możesz.
Byłam w Lądku na rehabilitacji i chciałam rozmasować sztywne barki, które mam od operacji. Masażysta odmówił jakiejkolwiek ingerencji ze względu na ucisk na następnych poziomach, stwierdził że mogę zostać na stole. Masaż jest masażem bez względu z jaką siłą będzie wykonywany, byłabym b. ostrożna.
Pozdrawiam
Witaj ! I miał chłop absolutną rację!!! Truję tutaj na ten temat juz któryś raz bo sama w swoim zawodowym życiu widziałam kilka takich przypadków
Forumowicz
24-04-2013, 17:36:48

Buraczku masz racje jak zmniejszyłem ćwiczenia i zaczołem brać slow mag to teraz zaczeło ustawać te drganie.Moze powinnaś pływac z mniejsza czestotliwościa no i brac cos.Jutro zapytam rechabilitantkę bo jeszcze polecila cos innego działajacego dojelitowo napisze bratpit
Początkująca
24-04-2013, 17:56:00

Witajcie Szyjeczki
Asiu przeczytałam to, co piszesz o tej pani z porażeniem czterokończynowym i trochę się przeraziłam, tak szczerze mówiąc. Taka sytuacja może spotkać przecież każdą osobę z problemami dyskowymi. Jeden nagły ruch głową, czy zbyt gwałtowne, niefortunne nachylenie się lub podniesienie czegoś (dźwignięcie) nawet niezbyt ciężkiego, ale w nieodpowiedniej pozycji może spowodować taką sytuację, że już nie wstaniemy o własnych siłach.
Tak właśnie na podłodze pozostał mój znajomy wstając rano z łóżka, a więc nic nie dźwigał- jedynie chyba przyjął nieodpowiednią pozycję dla kręgosłupa podczas podnoszenia się. Skończyło się szybciutką diagnostyką i udaną operacją lędźwiowego. Wcześniej nie uskarżał się bardzo na kręgosłup, raz był leczony przez rodzinnego „na korzonki” – seria bolesnych zastrzyków p/zapalnych i Wit. B12. Bywają więc nagłe sprawy, wcześniej nie dające objawów dyskopatycznych. Teraz pan chodzi, funkcjonuje dobrze, zapomniał o operacji.
Dla przypomnienia, jestem 2 poziomową dyskopatką, z modelowaniem worka oponowego na 1 poziomie i korzeni nerwowych na obu poziomach. Podejrzewam, że uciski korzeni wycofały się nieco, na tyle, że ustąpiły rwy ramienne i mrowienia palców. Wróciła również siła mięśniowa i odruchy też są prawidłowe. Ale z tyłu głowy wciąż są obawy i pytania, co dalej, czy stan taki się już utrzyma, czy dam radę walczyć rehabilitacją i czy nic złego się nie wydarzy. Jak dotychczas daje radę i cieszę się każdą chwila i każdym dniem bez dolegliwości. Jakieś tam małe niedogodności są, ale w porównaniu z tym co było kiedyś, to pestka.
Ahaa… i pilnuję pociągu, żeby nie uciekł
Dzięki Asiu za ten post, bo są to w pewnym stopniu jakieś przestrogi dla nas -na przykładzie takich życiowych wydarzeń.
Asiu, takie mimowolne drgania, ruchy nogą czy ręką podczas zasypiania ma większość osób, są to rozluźnienia mięśni po całodziennej ich pracy. Dobrze piszesz – rozładowania.
Ale głowa do góry, już włączam pozytywne myślenie i chcę się teraz cieszyć dobrym samopoczuciem i wiosną. Dyskopatia mojej szyi też czuje ciepło wiosenne i ma się całkiem dobrze. Tak ma być.
Niedługo weekend majowy, słońce…. i nareszcie czas wolny i pełny relaks.
Pozdrawiam optymistycznie i życzę wszystkim dużo optymizmu, relaksu i zdrówka
anTosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: