Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowicz
24-04-2013, 09:11:51

Dzień doberek PERYSKOPKI.Uprzejmie donosze nad Bałtykiem bez zmian pogoda wietrzna ,zabiegi pelną parą ale u mnie na 75% wydajności.
Buraczku to ciekawy temat ponieważ takie niekontrolowane drgania wystąpiły w prawym barku i to bardzo czesto dlatego rechabilitantki zaleciły mi zmniejszenie częstotliwości ruchów.Lekarz stwierdzil brak magnezu i coś zwiazanego z rechabilitacją.Te drgania i skurcze teraz się zmniejszyły ale niesą bolesne to takie dziwne uczucie.
TADEK mysl pozytywnie.Sam ortopeda to mało dla mnie to powinienes z tymi wynikami udezyć do neurologa prywatnie to powinien byc pełniejszy obraz sytuacji na przedpolu.bratpit
Pozdrawiam WSZYSTKICH przed i po miłego dzionka bez bólu........................PA .........PA...........PA.....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
24-04-2013, 09:20:29

teraz marzy mi się dzień w spa
jakieś jacuzzi, masażyk oj byłoby bosko, wszystkie te bóle z karku poszłyby w kosmos razem z bąbelkami...jak tylko dostanę zgodę od dr to zakupie pakiecik w nałeczowie .............................................................
.....................Też bym tak chciał jacuzzi,i masaz działa na wyobrażnię.............Powodzenia STOKROTKO.....
bratpit
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
24-04-2013, 10:06:14

piotr19 2013-04-24 11:20:29 teraz marzy mi się dzień w spa
jakieś jacuzzi, masażyk oj byłoby bosko, wszystkie te bóle z karku poszłyby w kosmos razem z bąbelkami
zjedz grochówkę , przegryź kapuchą i do wanny
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Wtajemniczona
24-04-2013, 10:14:36

Witajcie szyjki,
wczorajsza podróż do Opola trochę męcząca ale warto było. Mam lekarza prowadzącego, który był przy mojej operacji, może dotykał tych niesfornych kręgów.? Jak zrobię MR to podejmiemy decyzję o dalszej drodze leczenia. Mam nadzieję że 3 poziom który nie był najlepszy przed operacją, nie został za bardzo obciążony.
Zosiu dziękuję za informację której udzieliłaś Tysi, skorzystałam i mam skierowanie na Oddział Dzienny. Dołączam do walczących o oddalenie następnej operacji.
Asiu twoja szpitalna koleżanka ma rację, podobne słowa usłyszałam od lekarza lata temu. - pomogło. Drgania kończyn mogą być związane z niedoborem magnezu i potasu, ja wtedy łykam tabletki, nie zauważyłam zmian po wstawieniu implantów
Tysiu „przydreptałam spowrotem sama 1,5 km „ o rany po 3 tygodniach taki wyczyn. Tak trzymaj!!!
Tadek65 jestem po wypadku samochodowym(2009rok) i jeśli mogę coś doradzić to proponuję wizytę u neurochirurga. Ja zaczynałam tak jak Ty ortopeda i zabiegi, neurolog i neurochirurg- szkoda czasu. Neurochirurg jak się dowiedział jakie brałam zabiegi to stwierdził że sobie tym tylko pogorszyłam. Zezwolił na: Tens, Laser, DD, MGT, zabronił masaż i rehabilitacja ruchowa. Ja miałam ćwiczenia mięśni szyi przed lustrem i tym sobie doprawiłam.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Początkujący
24-04-2013, 10:37:45

Dzięki Dana220563. Według Ciebie masaż delikatny jest dopuszczalny i czy odpadają wszystkie ćwiczenia na wzmocnienie mięśni i poprawienie stabilizacji?
Wtajemniczona
24-04-2013, 12:07:43

Tadek65, proponuję przed zabiegami wizytę u neurochirurga, on najlepiej określi co możesz.
Byłam w Lądku na rehabilitacji i chciałam rozmasować sztywne barki, które mam od operacji. Masażysta odmówił jakiejkolwiek ingerencji ze względu na ucisk na następnych poziomach, stwierdził że mogę zostać na stole. Masaż jest masażem bez względu z jaką siłą będzie wykonywany, byłabym b. ostrożna.
Pozdrawiam
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe
Forumowiczka
24-04-2013, 14:24:11

dzięki Dana i Piotr :), szczególnie Piotr.
Z tego co napisałeś wynika, ze to jest możliwe, ze napięcia i przeciążenia w mięśniach mogą nasilać te ruchy mimowolne przed zasypianiem.
Jak się zastanowię, to wychodzi na to, że najwięcej mam ich w dniu kiedy zaliczam pływanie. Nie umiem znaleźć nic na ten temat, bo nie są to objawy chorobowe, więc nie są badane, natomiast jak się nasilają to kurcze jest to wyjątkowo u p i e r d l i w e - można godzinę stracić zanim uda sie zasnąć, jak co chwile mięśnie mnie wybudzają :).
Dzięki za informacje. A magnez i B6 też zaczęłam połykać. nie zaszkodzi :)
------------------------------------------------------------
zastanawiałam się czy wam to napisać, czy nie, ale tak mi to chodzi po głowie, że chyba się podzielę.
Jestem tak jak wy wszyscy PO czasami w gorszym nastroju, kiedy przychodzi mi do głowy pytanie, czy dobrze zrobiłam ze się juz dałam kroić, czy miałam jeszcze czekać. inni czekają - co w sumie jest tym dobrym rozwiązaniem?
Wczoraj na wizycie u osteopaty dowiedziałam sie, ze właśnie przyjmował pacjentkę z porażeniem czterokończynowym. Nie znam historii tej pani - czy wiedziała o swojej dyskopatii czy nie wiedziała - w czasie zabawy z dzieckiem pokręciła kilka razy głową w prawo i lewo i już było po wszystkim - dysk wbił się w rdzeń. Operację miała robioną na cito ale niestety nie udało sie uratować rdzenia - był jakiś krwotok i zostało porażenie.
No i tak od wczoraj rozmyślam sobie o tej pani - gdyby była operowana wcześniej, zanim sprawa stała się az tak poważna, to pewnie dołączyłaby teraz do naszego grona szyjek PO i zastanawiała sie tak jak my - czy to juz był ten czas, czy jeszcze nie.
Nikt z nas nie wie, kiedy ten pociąg odjeżdża - jak to pisała Zosia.
i tak jakos mam dzisiaj refleksyjny nastrój.
Ale słonko swieci :) a ja mam jutro URLOP!!!!!!
pozdrawiam, Asia
Początkująca
24-04-2013, 14:42:35

dana220563 2013-04-24 14:07:43 Tadek65, proponuję przed zabiegami wizytę u neurochirurga, on najlepiej określi co możesz.
Byłam w Lądku na rehabilitacji i chciałam rozmasować sztywne barki, które mam od operacji. Masażysta odmówił jakiejkolwiek ingerencji ze względu na ucisk na następnych poziomach, stwierdził że mogę zostać na stole. Masaż jest masażem bez względu z jaką siłą będzie wykonywany, byłabym b. ostrożna.
Pozdrawiam
Witaj ! I miał chłop absolutną rację!!! Truję tutaj na ten temat juz któryś raz bo sama w swoim zawodowym życiu widziałam kilka takich przypadków
Forumowicz
24-04-2013, 17:36:48

Buraczku masz racje jak zmniejszyłem ćwiczenia i zaczołem brać slow mag to teraz zaczeło ustawać te drganie.Moze powinnaś pływac z mniejsza czestotliwościa no i brac cos.Jutro zapytam rechabilitantkę bo jeszcze polecila cos innego działajacego dojelitowo napisze bratpit
Początkująca
24-04-2013, 17:56:00

Witajcie Szyjeczki
Asiu przeczytałam to, co piszesz o tej pani z porażeniem czterokończynowym i trochę się przeraziłam, tak szczerze mówiąc. Taka sytuacja może spotkać przecież każdą osobę z problemami dyskowymi. Jeden nagły ruch głową, czy zbyt gwałtowne, niefortunne nachylenie się lub podniesienie czegoś (dźwignięcie) nawet niezbyt ciężkiego, ale w nieodpowiedniej pozycji może spowodować taką sytuację, że już nie wstaniemy o własnych siłach.
Tak właśnie na podłodze pozostał mój znajomy wstając rano z łóżka, a więc nic nie dźwigał- jedynie chyba przyjął nieodpowiednią pozycję dla kręgosłupa podczas podnoszenia się. Skończyło się szybciutką diagnostyką i udaną operacją lędźwiowego. Wcześniej nie uskarżał się bardzo na kręgosłup, raz był leczony przez rodzinnego „na korzonki” – seria bolesnych zastrzyków p/zapalnych i Wit. B12. Bywają więc nagłe sprawy, wcześniej nie dające objawów dyskopatycznych. Teraz pan chodzi, funkcjonuje dobrze, zapomniał o operacji.
Dla przypomnienia, jestem 2 poziomową dyskopatką, z modelowaniem worka oponowego na 1 poziomie i korzeni nerwowych na obu poziomach. Podejrzewam, że uciski korzeni wycofały się nieco, na tyle, że ustąpiły rwy ramienne i mrowienia palców. Wróciła również siła mięśniowa i odruchy też są prawidłowe. Ale z tyłu głowy wciąż są obawy i pytania, co dalej, czy stan taki się już utrzyma, czy dam radę walczyć rehabilitacją i czy nic złego się nie wydarzy. Jak dotychczas daje radę i cieszę się każdą chwila i każdym dniem bez dolegliwości. Jakieś tam małe niedogodności są, ale w porównaniu z tym co było kiedyś, to pestka.
Ahaa… i pilnuję pociągu, żeby nie uciekł
Dzięki Asiu za ten post, bo są to w pewnym stopniu jakieś przestrogi dla nas -na przykładzie takich życiowych wydarzeń.
Asiu, takie mimowolne drgania, ruchy nogą czy ręką podczas zasypiania ma większość osób, są to rozluźnienia mięśni po całodziennej ich pracy. Dobrze piszesz – rozładowania.
Ale głowa do góry, już włączam pozytywne myślenie i chcę się teraz cieszyć dobrym samopoczuciem i wiosną. Dyskopatia mojej szyi też czuje ciepło wiosenne i ma się całkiem dobrze. Tak ma być.
Niedługo weekend majowy, słońce…. i nareszcie czas wolny i pełny relaks.
Pozdrawiam optymistycznie i życzę wszystkim dużo optymizmu, relaksu i zdrówka
anTosia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
Reklama: