Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
07-02-2013, 16:04:42

Nie wszyscy są z północy, ja jestem z południowego-zachodu - Dolny Śląsk :)
Trzymam kciuki za Stokrotkę, jest już pewnie PO :))
Mam nadzieję i życzę tego Stokrotce z całego serca, że czuje się PO lepiej niż ja się czułam :))))
Najważniejsze żeby wszystko poszło dobrze, a na pewno tak będzie, bo nie może być inaczej!
Odebrałam wczoraj moje MR lędźwiowego, myślałam że mam tam spory bałagan, tak wnioskowałam po bólu jaki mnie dopadł w zeszłym tygodniu, ale okazało się, że nie jest chyba tak źle :) w opisie napisali: (....) pogłębienie fizjologicznej lordozy ze zbliżonym do poziomego ustawieniem kości krzyżowej. Na poziomie L4/L5 widoczna niewielka szerokopodstawna, lewoboczna przepuklina krążka międzykręgowego nieco modelująca lewy korzeń L5 oraz zwężająca nieznacznie światło lewego otworu międzykręgowego (...).
Na innych poziomach nic nie stwierdzono, stenozy kanału kręgowego nie stwierdzono, innych paskudztw też nie ma. Jednym słowem nie jest źle i to mnie cieszy, a boli bo stara jestem i już. Nie pomoże puder, róż kiedy baba stara już
nie pomogą skalpel, nóż kiedy gnaty stare już!!!
Taki, co lubi wcześnie wstawać - ranny ptaszek w głowę
Wtajemniczona
07-02-2013, 16:29:55

Perpetuum
Czy już lepiej się czujesz? Ból w lędźwiowym minął? Co z głosem? Też pracuję głosem ale w szkole takiej gdzie nieraz trzeba wrzeszczeć , .
Moja praca daleka jest od Twojej, nauczyciela akademickiego .
Cały czas nie wiem gdzie się operować żeby było dobrze i jak to zrobić żeby trafić w wakacje ?
Czy mieszkasz daleko od Zielonej Góry ?
Mam mętlik w glowie , nie wiem gdzie ruszyć czy Zielona, Gorzów, Wrocław ?
Tylko Bydgoszcz chyba na tym forum się przwiija w korzystnych barwach .
Karolina
Forumowicz
07-02-2013, 17:46:16

Dobry wieczór WSZYSTKIM. Miałem już nie pisać ale jak wrócilem z 2 godzinnego spaceru i przeczytalem co pisze Perpetum to usiadłem[ze zdziwieniem Kasiek to hicior te zdziwienie]pisze ,że jest stara.Boki zrywac chyba coś słabo sie czujesz.Stara kobieta to babcia mojej zony ma 9o lat mieszka sama w szczecinie i niezle funkcjonuje-tak ona jest stara.My wszyscy ponizej młodymiludzmi jestesmy-i tego się trzeba trzymać.Mam swoja wannę,Bognaj narty czyli dla kazdego coś milego.Bognaj jak masz kontakt ze Stokrotką to ją pozdrów od piotra z wyspy teraz to już wie że sa takie wyspy .młody duchem i ciałem piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Wtajemniczona
07-02-2013, 18:09:57

du250669 2013-02-07 17:29:55 Perpetuum
Czy już lepiej się czujesz? Ból w lędźwiowym minął? Co z głosem? Też pracuję głosem ale w szkole takiej gdzie nieraz trzeba wrzeszczeć , .
Moja praca daleka jest od Twojej, nauczyciela akademickiego .
Cały czas nie wiem gdzie się operować żeby było dobrze i jak to zrobić żeby trafić w wakacje ?
Czy mieszkasz daleko od Zielonej Góry ?
Mam mętlik w glowie , nie wiem gdzie ruszyć czy Zielona, Gorzów, Wrocław ?
Tylko Bydgoszcz chyba na tym forum się przwiija w korzystnych barwach .
Karolina
Jestem żoną szyjki !
Mąż operowany był 2 lata temu w Nowej Soli przez dr Moronia.Groził paraliż 4-kończynowy /mielopatia/
Operacja odbyła się w trybie "na cito"
Jesteśmy mimo poważnego schorzenia bardzo zadowoleni a to z przeprowadzonego zabiegu, obsługi lekarskiej, pielęgniarskiej jest to szpital w"Leśnej Górze" w pełnym tego słowa znaczeniu.
Nie widziałam żadnego pacjenta w kołnierzu , kłopoty z gardłem ustąpiły już na drugą dobę,rana zagoiła się bardzo szybko żadnych niespodzianek pooperacyjnych.
Polecam neurochirurgię w Nowej Soli a Ty zadecyduj sama !pozdrawiam!
Pozdrawiam wszystkie szyjki z przed dwóch lat!
Na tym forum otrzymałam wiele słów otuchy, dziękuję kochani!Nie piszę, ponieważ pojawiły się teraz inne problemy a to nie na tym forum.
Asia -Buraczek całuski!
wiesia
Forumowiczka
07-02-2013, 18:56:15

kasiek.84
Karolina - Chodzi o to zeby glowa byla prosto. Kieruje sie brode do krtani, ale nie przyciska - ma byc na tej wysokosci. A co do zdziwienia to chodzi o lekkie cofniecie glowy wzgledem barkow (ramion).
Najlepszy sposob na proawidłowa pozycje podpowiedziała mi dr w rehabilitacji. Kazała usiasc na krzesle, oczywiscie nie dotykajac oparcia, nastepnie jedna noge zgieta w kolanie odsunac "pod krzesło" przez co ledzwiowy sie wygina, lopatki sie sciaga do tego glowe w dół, zeby nie zadzierac - na wysokosci krtani i lekkie zdziwienie.
Pozdrawiam
chyba opisałaś postawę do ćwiczeń McKenziego?
zrobiłam skan z książeczki - czy tak:?
[url href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/buraczek/albumy title="Przejdź do galerii użytkownika"][img hash=5113f7b21ee1e href=http://www.forumneurologiczne.pl/galeria/buraczek/pokaz/5113f7b21ee1e]http://static2.medforum.pl/portals/user_photos/28236/5113f7b21ee1e_200x200_adaptive.jpg[/img]
Asia
Forumowiczka
07-02-2013, 19:02:24

wjesionka
Asia -Buraczek całuski!
uściski!
pojawiaj się chociaż troszkę u nas też :)
pa
Asia
gość
07-02-2013, 19:34:41

Witam Was
Pozdrawiam w imieniu Stokrotki - Marzeny, która jest już 6 godzin PO. Marzena czuje się tak jak po operacji, przebywa na sali pooperacyjnej, jest monitorowana. Operator jest zadowolony z przebiegu operacji, obyło się bez niespodzianek i wszystko poszło zgodnie z planem. Pan dr. żartuje, że Marzenka ma piękne, kolorowe śrubeczki i wszystkie ładnie dokręcone. Głosu nie straciła, ma oczywiście "gulę" w gardziołku ale to normalne. Leci teraz na kroplówkach i jest "uziemiona" tzn. nie może wstawać. To w wielkim skrócie tyle. Przekazałam pozdrowienia, które jak zaznaczyłam na wstępie, Marzena odwzajemnia.
Bogna
gość
07-02-2013, 19:54:47

Karolina - operowana byłam Klinice Neurochirurgii Szpitala Uniwersyteckiego UWM w Olsztynie. Tam też dniu dzisiejszym była operowana Stokrotka - Marzena, przez tego samego dr.
Moja operacja odbyła się 19. kwietnia 2012. 4 miesiące po, wróciłam do pracy, 6 miesięcy po, pojechałam na rehabilitację do Krojant. Generalnie jest bez objawów, dolegliwości. Staram się żyć w miarę normalnie (jeśli normalnym zachowaniem można nazwać narty w 10 miesiącu po....) dolegliwości przedoperacyjne poszły w niepamięć i już bez obaw unoszę prawą rękę czy jako pierwszą stawiam prawą nogę, bo wiem, że nie stracę czucia czy też równowagi.
niematahari - co do Ciechocinka to polecam sanatorium MSW i A. Całkiem fajna baza zabiegowa a i personel wyedukowany, lub Sanatorium "RUCH" firmy POLEX na ul. Lorentowicza 4 w Ciechocinku. Tam też jest dobra baza zabiegowa, profesjonalna komora kriogeniczna i fajna kapela gra wieczorami :) Byłam, doświadczyłam i mam miłe wspomnienia.
Pozdrawiam.
Bogna
Wtajemniczona
07-02-2013, 19:58:54

Pieknie, że kolejna szyjka juz PO...
Perpetuum- wyłowiłam, ze jesteś nauczycielem akademickim - to tak jak ja. Czy byłas/jestes cały czas na zwolnieniu, czy na urlopie zdrowotnym - ja na razie jestem do końca lipca na urlopie i nie wiem jeszcze co dalej... Jak to jest po operacji wrócic na normalne zajęcia i do pracy naukowej - czy to jest możliwe?
Od poniedziałkowej diagoizy pierwszego neurochirurga ciągły stres - nie mogę jeśc, (spac na szczęście mogę, a raczej wciąż bym spała;) szumi w głowie ręcę zimne - i nie wiem już czy to jakies objawy czy po prostu nerwy ...- u mnie stres zawsze objawial się właśnie kluchą w gardle , kiedy nic nie idzie przełknąc...
Myślałam, ze jak już mnie nic nie boli to może idzie ku dobremu...ale z tego co piszecie to raczej nie ma się co łudzic;(
Wtajemniczona
07-02-2013, 20:01:08

Już dzisiaj pisałam ale jak przeczytałam Perpetuum!!!! "Jednym słowem nie jest źle i to mnie cieszy, a boli bo stara jestem i już." - a czujesz się na starą zgrzybiałą staruszkę? Mój tato w tym roku obchodzi 80 -ciolecie i jak byś mu powiedziała że jest stary ojoj. Ma swoje lata i rozedmę płuc ale za staruszka się nie uważa.
Karolina ja jestem z Dolnego Śląska a operację miałam w Opolu u dr. Łątki, długo się czeka. Jest mało rozmowny, ale nie o konwersację nam chodzi tylko o wiedzę i umiejętności. Z tego co się zorientowałam to różnice między Opolem a Bydgoszczą są takie: w Opolu na drugi dzień jedziesz do domu, po operacji nie wolno wstawać, nie nosisz kołnierza a w Bydgoszczy jako szpital bez bólu jesteś 5 dni, można wstawać i jest kołnierz. Rodzaj implantów mają taki sam. Co do głosu to się spytałam na ostatniej wizycie u operatora, przy dwóch poziomach następuje większe przesunięcie krtani i operacja trwa dłużej więc wszystkie dolegliwości powinny ustąpić po 6 m-cach.
Niematahari ja wybrałam: Ciechocinek, Busko Zdrój, Krynica Zdrój i Horyniec Zdrój. Nie wiem gdzie pojechać, bo jak płacę to chciałabym jak najwięcej skorzystać. Nie chcę trafić jak Asia na zabiegi które mogę sobie opłacić we Wrocławiu.
Nocy bez bólu dla wszystkich szyjek
Dana 2009-08-03 - wypadek 2009-09-09 - pierwsze MRI zalecana operacja 2012-06-19 - drugie MRI 2012-10-29 - operacja C5/C6 i C6/C7 implanty stałe

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: