Tltester, 12 h siedzenia? 😱 hmm, po pierwsze, nie wiem, jak to możliwe, bo ja po operacji przez pierwszy m-c byłam wycięta z życia. Mój organizm był tak wyczerpany, że generalnie spałam. A w chwilach czuwania uczyłam się funkcjonować na nowo 😉 mycie głowy itp. bo zawsze mylam głowę w pozycji nad brodzikiem. Może mój przypadek był problematyczny akurat. W każdym razie nawet dzisiaj, po 4,5 m-cach, nie jestem w stanie 12 h spędzić przed komputerem. I nawet nie probowalabym w taki sposób nadwyrezac mojej szyji. Wiadomym jest, że siedzenie jest najmniej odpowiednią pozycją dla kregoslupa.
Całkowicie zgadzam się z Bidusia81 i Kawo. Sama nie trzymam się dekalogu, ale jestem ostrożna i słucham swojego organizmu. A ciało daje mi szybko znać, jak przeginam 😉 raczej wybralabym spacery jak Ala niż siedzenie. Zresztą obecnie też tak mam, że jak przychodzi niedziela i więcej siedzę, to wszystko mnie boli. Tltester, spróbuj być łaskawszy dla swojej Szyji 😉
W zeszłym tyg miałam mieć komisję w Zusie. Oczywiście nie pojechałam, bo w obecnej sytuacji są wstrzymane wszelkie komisje. Tylko komunikat sprawdziłam na stronie ZUSu i sama zadzwoniłam kilka dni wcześniej. A owa instytucja zamieściła informację, że będą dzwonić do delikwentow. Hmmm ja się tel nie doczekalam. Zresztą sama z wielką cierpliwościa się dodzwonilam 🤣 ostatecznie, kazano mi przesłać wypis ze szpitala i czekać na rozstrzygnięcie sprawy w trybie zaocznym. Oczywiście na drugi dzień, po terminie wyznaczonej komisji, dzwoniłam, żeby uzyskać informacje. I Pani powiedziała, że telefonicznie nie może mi udzielić informacji. Przyznam, że byłam wkurzona i zestresowana. Bo komisja była w czw, dzwoniłam w pt, a L4 do sob. I zero informacji. Przez weekend znaleźć lekarza medycyny pracy? Niemożliwe, a poza tym pracuje w szkole. W końcu zadzwoniłam na infolinię ZUSu i przemiła Pani, po uprzedniej weryfikacji, udzieliła mi informację, że przyznano mi świadczenie rehabilitacyjne 😁 oczywiście ominęło mnie sanatorium, bo koronawirus wstrzymał wszelkie zgromadzenia 😉 swój stres przeżyłam, ale okazuje się, że można załatwić sprawę zdalnie. Dzisiaj, tj. pon, otrzymałam pismo poleconym. A pamiętam, jak składałam wniosek o zasiłek i Pani w Zusie powiedziała, żebym sprawdzała częściej skrzynkę, bo ZUS nie wysyła poleconym 🤣 tylko dziwne, że ta decyzja jest bardzo uboga w sensie nie ma podanego okresu. Jest napisane, że po ustaniu zasiłku chorobowego przyznajemy świadczenie rehabilitacyjne na czas 3 m-cy. I uzasadnienie też krótkie. Pamiętam, jak starałam się o owy zasiłek po wypadku. Jakie były restrykcje i opisy decyzji na 4 strony...😉
Świat się zmienia....
29.10.2019 stabilizacja międzytrzonowa c5/c6 cage Peek discC LFC