Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29018)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
19-08-2014, 16:44:37

witam wszystkich serdecznie.po pieciu miesiacach wracam do pracy.ale jeszcze urlop zalegly.ciekawa jestem jak moj kregoslup zareaguje na 12sto godzinny dyzur.mam nadzieje ze da rade.pusto tu ostatnio.duzo zdrowia i sily dla kazdego .pozdrawiam cieplo.piszcie pracusie
Wtajemniczona
20-08-2014, 08:59:17

Kochani od tygodnia jestem w sanatorium w kamieniu pomorskim,mam 5 zabiegow dziennie, zabiegi trwaja do 15-tej, bardzo rozrzucone, na razie wszystko mnie boli,i pogoda kiepska,zimno,10stopni,codziennie deszcz i silny wiatr,mam nadzieje jeszcze na sloneczko,pisze z tel. Nie mam polskich liter.pozdrawiam
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...? 7 luty 2013 operacja C5/C6 i C6/C7 implanty typu Zero-P klinowe firmy Synthes
Forumowicz
20-08-2014, 21:18:09

Dobry wieczór STOKROTKO dasz rade taka pogoda to u nas nie nowina.U mnie najniższa to byla 13 st C a dzis to 11 st.C oczywisciwe w nocy bo w dzień to 20-23 st.C Pozdrawiam piotr ......:
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
21-08-2014, 15:12:22

Witam
O kurczę ostatni raz byłam na forum w marcu i nie mogę się odnależć przez te zmiany graficzne :D
Mam wreszcie i nareszcie wyniki MR szyjnego, skierowanie dostałam dopiero od ortopedy, bo neurolog już 2 razy sprawdzała mi głowę , na szczęście jest wszystko ok.
Troche te wyniki są długie, ale przepisze je, bo może mi coś podpowiecie zanim trafię w pażdzierniku do neurochirurga:
fizjologiczna lordoza szyjna zniesiona, rezerwa płynowa kanału kręgowego przednia i tylna zmniejszona prawie na całej długości w zakresie segmentów szyjnych, cechy częściowej dehydratacji tarcz międzykregowych wielopoziomowo, zmiany zwyrodnieniowo-dyskopatyczne nasilone na poziomie C5/C6/C7
C2/C3 osteofity wpuklajace się na ok 1,5mm w obręb prawego zachyłka korzeniowego
C3/C4 jak wyżej + szerokopodstawne wypadanie krążka międzykręgowego na ok 1,8mm w głąb kanału kręgowego z modelowaniem worka oponowego, bez ucisku na rdzeń, korzenie prawego nerwu rdzeniowego w bezpośrednim sąsiedztwie, niepogrubiałe
C4/C5 szerokołukowe uwypuklenie tarczy miedzykręgowej - reszta jak wyżej
C5/C6 i C6/C7 szerokołukowe i szerokopodstawne wypadanie krążka międzykręgowego ku tyłowi na ok 1,8mm w głąb kanału z modelowaniem worka, bez ucisku na rdzeń, korzenie nerwów w bezpośrednim sąsiedztwie
liczne osteofity na całej długości.
2 dni temu miałam okazję po raz drugi stracić przytomność, tym razem zabrano mnie do szpitala, wizyta u mojej neurolog 1.09, bardzo ciekawa jestem jej opinii, ortopeda stwierdził, że nic takiego się nie dzieje ale da mi skierowanie do neurochirurga, "niech oni myślą co z tym robić dalej " skomentował, bo oprócz rehabilitacji to on nic nie pomoże.
Sorki jeszcze raz za długość mojej wypowiedzi :) Ewa
Początkująca
21-08-2014, 19:01:45

Witajcie, u mnie sypania się ciąg dalszy.Po piersiowym pora na bark, na szczęście na razie lewy.więc tak: mam za płytką "panewkę"barkową i jedna kość sobie wyskakuje-to prawdobodonie wada wrodzona po drugie prawie całkowicie zniszczona część miękka stawu , po trzecie jeden mięsień spróchniały i grozi zerwaniem i jakiś stan zapalny z wysiękiem. Dla mnie jak na jedną wizytę wystarczy. Dostałam zastrzyk przeciwzapalny Diprophos w staw i teraz dopiero boli.Dalej rehabilitacja i zobaczymy.Wizyta pod koniec września.Mam już dość a został mi lędźwiowy, druga rączka i dwie nóżki
Vika
gość
22-08-2014, 09:10:55

Vika steryd który dostałaś lubi na początek zaostrzyć ból (taka walka stanu zapalnego), mi zaostrzył, po 7 dniach czułam błogą ulgę i nie bolało 3 tyg. ale dr mówił, że jak by wyleczył/zaleczył stan zapalny to może nie boleć dużo dłużej, czego Ci życzę :)
Pozdrawiam Was Wszystkich :)
gość
22-08-2014, 09:14:04

Ewa zmiany jak pewno wiesz masz rozległe i wielopoziomowe, nie znam się ale operacja może przynieść słaby efekt...jedno zrobią objawy będą z kolejnego poziomu...Polecam poszukać dobrego fizjoterapeuty....
Skąd jesteś, może na forum ktoś kogoś dobrego zna...
gość
22-08-2014, 12:26:29

pawik - fizjoterapeutę bardzo dobrego mam, już chodziłam w styczniu, skończyło się bardzo mocnymi bólami tyłu głowy,szyi i nawet klatki piersiowej, między łopatkami. Wybieram się z tymi wynikami MR , bo wtedy jeszcze ich nie miałam. Ostatnio nasiliły się mdłości , zawroty głowy i takie przedziwne uczucie duszenia czy dławienia, wrócił mocny ból w odcinku lędżwiowym, mrowienia głowy, rąk i nóg, skończyło się w końcu utratą przytomności. Jak się słyszy od lekarza, że nie jest aż tak bardzo żle i nie otrzymuje się jakiejkolwiek porady żeby nie było gorzej tylko lepiej (oprócz oczywiście całej fury recept), to człowiek sobie myśli, że trzeba się najpierw dowalić, żeby zaczęli się w ogóle interesować, bo cała ta profilaktyka zapobiegawcza jest tylko reklamą telewizyjną. Ja tam wolę mój rower i góry a nie płakanie w łazience i skuczenie u lekarza. 2 lata się z tym męczę i wiem już co czuje i potrzebuję konkretów a nie zbywania, a już na pewno nie reklamówki leków. Pozdr. Ewa z Bochni
gość
23-08-2014, 05:37:57

Ewa, nie wiem czy Cię zrozumiałam, ale dobry fizjoterapeuta to taki, do którego się trafia z silnymi bólami, a wychodzi bez nich po terapii...
Ja byłam u kilku i Ci dobrzy nie potrzebowali MRI do oceny mojego stanu, 1 z nich nigdy nie widział badania, a na 1 wizycie powiedział, że nie uniknę operacji, pracował tak bym pozbyła się bólu i innej neurologii. Do każdego z nich mam jedynie 100 km, w różnych kierunkach Polski :) Dla mnie leczenie zachowawcze (FIZJOTERAPIA) jest najlepszym leczeniem, bo operacja jest wyjściem ale nie zawsze I CZASEM NA KRÓTKO, do czasu aż przy zmianach wielopoziomowych "poleci kolejny poziom". Chirurdzy dziś
"chętnie" operują, więc ja bym się cieszyła, jak mi chirurg mówi, że nie jest źle...A męczę się dłużej jak dwa lata, taka choroba, na całe życie...trzeba ją "oswoić" i jest pięknie :)
Słoneczka :)
gość
24-08-2014, 14:44:05

Poczekamy zobaczymy, "oswoić się" z czym co powoduje utratę przytomności - nie bardzo, 100 km do fizjoterapeuty, przy pracy, w której zaliczam w tygodniu 2 dniówki, 1 popołudniówkę, 2 nocki, 11godzinną niedziele a pośrodku jest święto, które daje innym długi weekend? Pięknie?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: