Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
04-02-2014, 13:39:22

Agula - szczęka opada..... mam nadzieję że przyjmował cię ktoś kto dopiero się uczy na tej specjalizacji i stąd to hasło.
3 poziomy jednocześnie to jest wyzwanie - można mieć niezły obrzęk i problemy.
A cztery jednorazowo?
Nawet nie wiem czy tak się robi - nie słyszałam o takim przypadku.
Za to jak ja byłam w szpitalu, to jeden gość miał reoperację i faktycznie miał 3 poziomy usztywniane (plus płyta), ale przez kilka dni był sparaliżowany z powodu obrzęku pooperacyjnego i całe szczęście że mu to w końcu zeszło. To już nie są przelewki - taka duża ingerencja.
Nie daj się ogłupić i poczekaj na rozmowę z lekarzem, który zna ten temat i wie co mówi.
Asia
Forumowicz
04-02-2014, 14:07:30

cześć polamani ale żywi.Jak tam peryskopki.Piękne slonce nad wyspa poprawia chumor no i samopoczucie.Agula -Buraczek ma racje 4 poziomy-to kosmos.Mojemu koledze powiedzial lekarz że ma 5 do bani-ale chodzilo tylko o fakt a operacje 2 lub 3.....Niedaj sie Myśle ,że jak zrobia pożądnie to przyniesi ci ulge.........
Zlozylem żony wniosek o niepelnosprawność-ciekawe co zwojujemy???........pozdrawiam WAS ....piotr
Reszta to zamilkla pewnie zajecia dnia codziennego przygniataja....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowiczka
04-02-2014, 19:13:41

upssss - ale śmiesznie mi się literki pomyliły - oczywiście reoperację a nie reperację :)
Zaraz to poprawię.
A tak dla pełni wiedzy - gość miał te 3 poziomy zrobione w kawałkach - po jednym w różnym czasie. Potem (ale nie wiem kiedy - tak dokładnie nie pytałam) ZUS cofnął mu orzeczenie o niepełnosprawności i uznał, że gość jest zdolny do pracy. A że pan ten pracował fizycznie, więc musiał wrócić do pracy fizycznej.
W efekcie tego te 3 operowane poziomy tak się posypały (coś z implantami się stało), że wrócił z potężnymi komplikacjami i musiał mieć te poziomy robione na nowo, ale już chyba razem z trzonami i wzmocnieniem płytą.
Ten paraliż po operacji był od uścisku rdzenia z powodu obrzęków pooperacyjnych.
To w ogóle był podobno wyjątkowo trudny zabieg i w szpitalu mocno się wkurzali na ZUS, ze przez ich decyzję tak pacjenta upośledzono.
Asia
Początkujący
04-02-2014, 19:30:14

Hej,
jestem już 7,5 tygodnia po discektomii C5-6-7. Mam pytanie odnośnie objawów po operacji. Wiem, że mogą one występować nawet ze 3 miesiące po operacji, jednak trochę mi nie dają spokoju. Ostatnio mi się pogorszyło, a mianowicie napięcia mięśni wokół karku nasiliły się. Do tego napięcie mięśni w okolicach potylicy jest takie ***, że promieniuje mi to na głowę i bardzo utrudnia pracę. Czy możecie mi powiedzieć na ile to jest normalne i czy macie jakieś sposoby na łagodzenie tego szajsu?
Z góry dzięki.
J
Wtajemniczona
04-02-2014, 21:42:25

niezbędny,
po pierwsze co to znaczy, że przeszkadza Ci w pracy? co to za praca?wróciłeś już po operacji?
po drugie, poobserwuj w jakich pozycjach ciała sztywnieje Ci kark i promieniuje?może zle siedzisz? czy to jest komputer, czytanie czy inne? w naszej dysfunkcji ułozenie ciała to podstawa. na spiecia karku pomaga wielu goracy prysznic na kark właśnie.albo gorący kompres lub okłady borowinowe. spróbuj poleżeć kilka dni i odpocząć. jeśli poczujesz ulgę to znaczy, że sie przeciążyłeś niestety. pokora wobec kręgosłupa :)
Buraczku, aż zle mi się zrobiło na myśl o tym biednym człowieku. o ZUSie nie wspomnę ;(
Agula, mam nadzieję, że już jesteś po i dasz nam znać, co i jak. ale swoją drogą to doskonały przykład braku profesjonalizmu niestety. mój dok mówił, ze robią max dwa na jeden raz. chyba, ze z wypadku albo inna wazna sytuacja się trafi.
czy ktoś z Was miał w opisie "zmiany jatrogenne"?spojrzałam w neta,ale nie chcę się wkurzać. jak to odnieść do trzonu kręgu?ktoś wie?
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Początkujący
05-02-2014, 08:56:50

Hej,
pracę mam biurową przed kompem. Wróciłem do niej 3 tygodnie po operacji, oczywiście za zgodą lekarza. Problem nie polega na napięciu karku, bo to mam cały czas i to samo w sobie nie przeszkadza mi w pracy. Problem polega na tym, że właśnie jakiś czas temu zaczęło mi to promieniować na głowę, więc to co mi przeszkadza, to ból z tyłu głowy i drętwienie jej prawej strony, a wydaje mi się, że wynika to z nadmiernego napięcia mięśni tusz pod potylicą, bo nawet kiedy się tam dotknę to czuję, że to właśnie z tego napięcia mi to promieniuje.
Martwi mnie to dlatego, że jeszcze ze 2 tygodnie temu było lepiej, więc nie wiem mam się stresować czy po prostu byc cierpliwym i to przeczekać, ewentualnie wspomagając się jakimiś okładami.
J
Forumowicz
05-02-2014, 10:00:24

dzień dobry PERYSKOPKI.Pozdrawiam ze słonecznej wyspy.Niezbędny-to ciekawe że tak szybko zaczołeś prace.dziwna decyzja lekarza.Przecież u ciebie to sie jeszcze nie zagoiło.mam pytanie robileś rtg kontrolny do tej decyzji? Na mój rozum to bardzo szybko.Przecież siedzenie poza ekstremalnymi pozycjami najbardziej obciąża kregoslup.To wie kazdy neurochirurg.Ale nie jestem lekarzem-moze to i dobrze.Co do prysznicu to tez mi pomagał,natomiast borowinki -nie.to kwestia czy masz nadcisnienie.mi po operacji zostala taka pamiatka.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
05-02-2014, 10:42:14

niezbędny to chyba typowe bóle potylicy, jak się rozkręcą będą promieniować do czoła. Mi pomagała terapia manualna, samo mi nigdy nie przeszło...czy po nocy są mniejsze? Jeśli tak wynikają niestety z przemęczenia...:( poczytaj o manualnej...
Piotr cały czas trzymam kciuki...
Początkujący
05-02-2014, 11:29:00

Nie miałem RTG kontrolnego. Podobno po operacji kręgosłup był na tyle stabilny, że lekarz powiedział, że praktycznie nie ma prawa tam się nic stać. Planowaną kontrolę mam 10.04.
Promieniowanie na bańkę jest cały czas takie samo. Uczucie przymulenia mnie wykańcza. Mam problemy z koncentracją.
Jeśli chodzi o rehabilitację, to lekarz powiedział, że nie jest wskazana przez 4 miesiące po operacji, więc chyba na razie terapia manualna odpada.
J
gość
05-02-2014, 13:37:49

Wiesz jeśli po takiej operacji (3 tyg. po) można pracować przez 8 godz. w wymuszonej pozycji, to mądry terapeuta stosując delikatną terapię czaszkowo krzyżową na pewno nie zaszkodzi bardziej od "pracy". Jest szansa, że pomoże w bólu i skoryguje pewne nawyki, da wskazówki jak pracować, jakie robić przerwy być może ćwiczenia w czasie pracy by sobie pomóc. Manualna to nie koniecznie łamanie pacjenta i ciągnięcie za szyje ;) Poczytaj, poszperaj, idź, zobacz...Wiesz opinia jednego lekarza to trochę mało jak cos dalej boli, a miało nie boleć...RTG boczne pokaże czy implanty są na miejscu...pewno są...Nie przychodzi mi nic innego do głowy...
Powodzenia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: