Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Forumowiczka
22-12-2013, 13:32:32

szyjka74 2013-12-22 14:22:12 ciekawam, kto z weteranów lub świeżynek się odezwie. ale pomysł jest przedni.
Myślę, że na pewno możemy liczyć na Zosię :)
na każdym kroku, wśród medyków, spotykam się ze zdziwieniem, że jestem z implantem. nie bardzo wiedzą co maja mówić. przeważnie robią poważną minę i kiwają głową, że od teraz to już nigdy nie będzie dobrze.
Nimi się nie przejmuj. Nie wiedzą, co mówią, to nie oni mają implanty ;)
po pierwsze: nasze forum jest bezcenne, bo oswaja itp.
po drugie: takie spotkanie musi być lepsze od psychoterapii i leczyć wszelkie zwątpienia :)
O tak, zgoda w 100 %
spotykaliście się li tylko na kawę czy był to weekendowe "rozmowy o dyskopatii szyjnej"?
Na kawę. Ale przypomniałaś mi, ze był pomysł spotkania u mnie na grillu, z noclegiem, weekendowy. Może warto do tego powrócić...
a z tymi bałwanami to masz rację Spinko. wokół pełno takowych.
Hehehe... tak.
W piątek miałam do czynienia z jednym takim.
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Wtajemniczona
22-12-2013, 13:43:31

no, i od razu i się przedświątecznie humor poprawił :) a już zastanawiałam sie nad złapaniem rasowej deprechy z powodu niezdrowienia w takim tempie jakbym chciała ;)
jak czytałam Wasze stare posty to od niektórych aktywistów aż bije poczucie humoru i ADHD. uwielbiam!
idę marynować mięsko do pieczenia. w końcu Święta.
do Twoich dzwonków oraz innych bałwanków Spinko dołączam koszyczek - poprawiacz nastroju oraz rozluzniacz spiętych barków:
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Wtajemniczona
22-12-2013, 13:45:25

coś mi się nie chce wkleić. jak wkleić obrazek na forum? zwykły sposób "kopiuj - wklej" nie działa :(
Wypadek 02.2009. długa rehabilitacja. zabieg 14.11.2013 (dyscektomia c5/c6, stabilizacja przestrzeni PEEK Cornestrone)
Forumowiczka
22-12-2013, 13:53:52

Ja to robię w ten sposób, że najpierw zapisuję obrazek z netu na pulpicie a później go załączam do wiadomości przez wybranie "Wstaw zdjęcie" (wybierz plik) - taki przycisk jest pod okienkiem, w którym wpisuje się tekst.
Spinka e-mail: myspine@gazeta.pl grudzień 2006 - operacja c6/c7 czerwiec 2009 - operacja c4/c5 neurochirurg - dr Arkadiusz Wilk
Wtajemniczona
22-12-2013, 14:14:37

udało się!dzięki Spinka :)
z dedykacją dla wszystkich Szyjek :)
dla Wierzących i Niewierzących. Żeby ten czas Świąteczny przyniósł refleksję nad życiem. i Miłość, i Szczęście. i życzę Wam, żeby każdy miał siłę stawać codziennie na nowo do walki z tym co nadchodzi.
Wesołych Świąt :)
Forumowiczka
22-12-2013, 14:17:29

Superowo!
Leczniczą zawartość koszyczka bezzwłocznie sobie zaaplikuję ;)
Forumowiczka
22-12-2013, 15:38:45

No tak – zaglądnęłam po 24 godzinach leżenia w łóżku z potworną migreną, poczytałam i aż mi się buzia uśmiecha od ucha do ucha – tak trzymać dziewczyny – górą optymizm.
Dyskopatów szyjnych jest mniej niż lędźwiowych, a tych do operacji to już w ogóle jak na lekarstwo (na szczęście!!!), dlatego większość lekarzy trochę głupieje jak z nami rozmawia, bo nie mają w tym zakresie swojego doświadczenia. Jak spotkasz tych, co znają „zaimplantowanych” to rozmowa jest inna, niż jak spotkasz tych, którzy jeszcze nas nie widzieli. Ci drudzy bazują na wiedzy z okresu studiów, a kiedyś operacje kręgosłupa wykonywano tylko w najcięższych przypadkach i zdarzało się, ze po tych operacjach niestety były i porażenia. Potem każdy czyta publikacje już głównie ze swojej specjalności i może po prostu nie wiedzieć, że teraz te operacje są inne.
Mąż mojej koleżanki jest już 12 lat po wstawieniu implantu. Bardzo długo dochodził do siebie po tej operacji (grubo ponad pół roku) ale też poszedł dosyć późno i pewne zmiany już mu pozostały – nerw był zbyt poważnie uszkodzony. Musiał zmienić pracę ale teraz po tych 12 latach nie żałuje swojej decyzji. Żyje w miarę normalnie, z drobnymi ograniczeniami, wyczuwa wszystkie zmiany pogody ale już się do nich przyzwyczaił, jak trzeba to łyknie prochy i nie myśli o tym. 2 lata temu miał kolejną rwę ale walcząc rehabilitacją udało mu się z tego wyciągnąć.
Z kolei razem z nim była operowana pani w stadium dosyć zaawansowanej mielopatii i niestety ona pozostała po operacji sparaliżowana. Za późno poszła niestety….
Ja jestem 2 lata PO, nie jest idealnie, ale mój rezonans w maju wykazał, że przez ten czas po operacji nic się nie pogorszyło. Przynajmniej wtedy, bo nie wiem czy moimi głupimi ćwiczeniami czegoś nie popsułam. Mimo tego, że nie miałam w maju ucisków, dolegliwości były – na zmianę pogody i przy przeciążeniach. To już tak często jest, że bólem reagują zrosty po interwencji neurochirurga, zlepione powięzie i pewnie inne struktury. Ale to się daje spokojnie wytrzymać, wiem co mi szkodzi i tego nie robię.
Tak więc Szyjka74 – nie zrażaj się. Tamten pan miał nawet kontrolne MR po operacji bo dziwili się skąd te bóle – wszystko było ok, po prostu potrzebował dużo czasu i długiej rehabilitacji zanim jego ciało jakoś się do implantu przyzwyczaiło. A gdyby jej nie zrobił to prawdopodobnie miałby porażoną rękę i uszkodzenie nerwu wzrokowego i słuchowego z jednej strony, zresztą i tak pełnej regeneracji już nie uzyskał.
Będzie dobrze – może nie bardzo dobrze, z czegoś na 100% będziesz musiała zrezygnować, ale będziesz się cieszyć życiem.
Wesołych Świąt - bez bólu i z pogodą ducha!
Asia
Początkująca
22-12-2013, 17:58:41

szyjka74 2013-12-22 14:22:12 ciekawam, kto z weteranów lub świeżynek się odezwie. ale pomysł jest przedni.
Szyjko, myślę, że jest to wspaniały pomysł. Osobiście poznałam jedną bardzo sympatyczną osobę z tego forum. Dzięki niej byłam bardziej uświadomiona przed.
operacja: 30.10.13; discektomia C6C7 ze stabilizacją międzytrzonową LFC 5mm peek
Forumowiczka
22-12-2013, 18:05:04

Ale musimy najpierw uporządkować:
kto chce się spotkać
kto skąd jest
kto jest w jakiej formie i czy może podróżować
Początkująca
22-12-2013, 18:16:43

ja jestem za :)
jestem z Wielkopolski (Gniezno)
Jak na razie PO moja najdłuższa podróż była do Bydgoszczy... niestety jeszcze bolesna
operacja: 30.10.13; discektomia C6C7 ze stabilizacją międzytrzonową LFC 5mm peek

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: