Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
05-08-2013, 10:42:34

puhotaki, po co się operować przy tak niewielkich objawach, a ubytki neurologiczne masz? Chyba nie....Co to znaczy, że dbasz o siebie? ;) Ćwiczysz, prowadzisz aktywny tryb zycia (jak przystało na dyskopatę ;) ). Takie operacje to nie usunięcie zęba...Nie widziałam obrazu MRI...Swoje zdanie opieram na Twojej wypowiedzi ;) A fizjoterapeuta to twój przyjaciel- widział obraz MRI? Jakie jest jego zdanie...Mój mi kazał się operować, zresztą cała 3 fizjo widziała wybawienie w operacji...Jak napisała Asia: Operacja nie uzdrawia z dyskopatii!!! Ćwiczymy przed, ćwiczymy po a czasem zamiast jeśli się daje ;)
No to moje zdanie :)
Wtajemniczona
05-08-2013, 12:52:05

Puhotaki,
próbowałeś rehabilitacji? ja miałam 4 lata temu po wypadku dużo gorszy opis MRI i wyrehabilitowałam. objawy właściwie ustąpiły.(zepsułam sobie kręgosłup niedawno na własne życzenie bieganiem). neurochirurg i neurolog kierowali mnie na operację. miałam ubytki neurologiczne: niedowład lewej ręki, drętwienie, zawroty głowy. o bólu nie wspomnę. trafiłam na cudowna rehabilitantkę i powoli objawy ustępowały.życie stało się całkiem znośne. pamiętam słowa neurochirurg "za dwa miesiące sama się pani do mnie zgłosi po implant". to było ponad 4 lata temu.
pozdrawiam ;)
Forumowicz
05-08-2013, 14:03:41

Witam nowo przybyłe na ten wątek osoby .
OPEROWAĆ CZY NIE OPEROWAĆ OTO JEST PYTANIE?
Decyzje są zawsze wasze i nikt na tym forum nie może proponować takiego czy innego wyjścia z sytuacji można jedynie podpowiadać co mi przyniosło ulgę.
Trzeba mieć tez na uwadze ze nie zawsze opis rezonansu czy tomografii komp jest dobrze opisany sam obraz zaznaczam dla dobrego fachowca jest ważny i mówi wiele .Tak samo dbający o swoje reputacje rehabilitant powinien obejrzeć obraz by nie zaszkodzić a pomóc to ważne w każdej sytuacji, czy z mniejszymi czy większymi objawami . Trzeba wiedzieć też że nie zawsze ani jedna ani druga metoda pomoże trzeba szukać następnej no chyba ze następują już ubytki neurologiczne trzeba skonsultować z lekarzami co robić .
Każda decyzja o kierunku swojego zdrowia jest podejmowana przez was ważne by w każdej sytuacji była ulga i pomoc !!!!!!!!!
Pozdrawiam
ks Janusz
gość
05-08-2013, 14:17:08

Szyjka74 a mogę spytać co to znaczy, że zepsułaś sobie bieganiem kręgosłup -szyjny? Skąd taki wniosek? Nie szkodziło i nagle zaczęło? Biegałaś wyczynowo? Pytam bo jestem na etapie zgłębiania tematu, korci mnie żeby "pouprawiać" marszo-biegi...proponował mi mój terapeuta, a nigdy nie doradził mi źle, nie mam powodu by mu nie ufać...ale mam orbitreka w domu, więc zawsze mogę coś zastępczego, ale to jednak nie to samo...więc dopytuje, czytam i o dziwo jest tylu przeciwników co i zwolenników biegania z dyskopatią. Znalazłam kilka stron, wypowiedzi ludzi biegających z dyskopatią, nawet w maratonach...Zatem jak było u Ciebie? :)
poZDROWIEnia :)
Wtajemniczona
05-08-2013, 14:38:12

Witam Cie Pawik,
zacznę od tego, że od zawsze byłam "sportowa". wypadek przed ponad 4 laty zatrzymał mnie w miejscu, ale, jak pisałam, dzięki rehabilitacji wyszłam "na prostą". ćwiczyłam to, co zalecili rehabilitanci.wciąż czułam niedosyt. chodziłam z kijkami, 3 razy w tyg, ponad godzine dziennie.nic się nie działo. zapisałam sie na joge i orbitreka. było w porządku. więc na wiosne tego roku poszłam na bieżnie (tartan) i zaczęłam truchtać. 4 razy w tygodniu godzinę i 15 min.wcześniej czytałam w necie relacje osób z dyskopatia szyjną, które pisały, że biegaja w maratonach. więc pomyślałam "ja nie dam rady?". odpowiednie buty, szyja "z tyłu" a nie "z przodu". pierwsze dni było ok.po tygodniu podczas truchtu zauważyłam dretwienie ręki (najpierw lewej, tej "starej") i zawroty głowy. nałożyłam kołnierz miękki. przeszło. potem zaczęłam bigac powoli kołnierzu. drętwienie było na równym poziomie, więc uznałam, że skoro się nie pogarsza to moge. i po trzech miesiącach obudziłam się z pieczeniem i drętwieniem całego ciała. nie pomagają ani retrakcje, wyciąg, fango, masaże, podwieszania. nie biegam już :( zrobiłam tomograf i wynik jest dużo gorszy niż w lutym 2009. przepuklina prawie sie wchłonęła (wcześniej leczyła mnie Mc Kenzie, kranio-sakralna i masa innych plus ćwiczenie w domu), teraz doszła ta stenoza.zakładam, że w moim wieku wypukliny ma każdy, więc na nie nie zwracam uwagi.
więc suma sumarum stwierdzam, ze to tylko bieganie spowodowało moje dolegliwości. może wynik TK byłby podobny bez biegania, ale nie miałam wcześniej objawów. a jak to mawiaja terapeuci, leczy się pacjenta a nie wynik TK :)
gdzie przeczytałaś o maratonie? przy dyskopatii nie wolno dopuszczać do wstrząsów. wydawało mi się, że tartan jest idealny, bez i kamieni, równa, płaska powierzchnia :(
to moje doświadczenie. nie prowokowałam swojego kręgosłupa innymi niedozwolonymi zachowaniami. więc to na bank to bieganie :(
pozdrawiam :)
Forumowicz
05-08-2013, 15:21:33

Cześć POŁAMAŃCY-Szyjki.Szyjka 74 mqsz 100% racji ,że to bieganie Ci zaszkodziło.Aktualnie mam zakaz biegania,nawet nie próbuję.....Jak spadłem z roweru....to teraz jazda tylko ścieżkami.Dobrze wyczytałaś ,że wszelkie sporty ekstremalne,gdzie sa wstrzasy,skoki itp. mamy zakazane,no i żabkę klasyczną-za duże naprężenie szyii.......Pawik wydaje mi sie ,że z marszobiegu to tylko ten pierwszy człon mozemy uprawiać.W sanatorium rechabilitantki pozwoliły mi na szybki marsz ale w granicach zdrowego rozsądku..........
....Pozdrawiam...piotr...
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
05-08-2013, 15:23:59

Zapomniałbym co do kijków to mój neurochirurg puki co mi narazie zabronil....chodzi o barki-ostrozność....
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
gość
05-08-2013, 16:26:07

Wypowiedź kluseczki ;)
http://biegajznami.pl/Forum/Zdrowie/Jeszcze-raz-o-dyskopatii-w-bieganiu/Strona-2
Ponadto jeśli macie konto na GoldenLine jest tam duży wątek poświęcony bieganiu i wypowiadają się fizjoterapeuci, trenerzy personalni, biegacze....Temat jak wspomniałam kontrowersyjny...Jak pisze Janusz to są NASZE decyzje.... A Ty gdzie czytałaś, że biegają maratony? ;) Ja tak jak Ty lubię ruch i zwyczajnie źle mi bez niego, ale wiadomo lepiej sobie nie szkodzi co by potem nie ruszać się jeszcze mniej.
Szyjka, ja też niestety doświadczyłam już kilku takich przebudzeń, proponuję brać coś przeciwzapalnego, bo ja usłyszałam, że w nocy najczęściej dochodzi do różnych stanów zapalnych...Stąd takie przebudzenia. Do dziś miewam drętwienia całej połowy ciała jak tylko obudzę się na wznak, bez biegania ;) po prostu mechanika...Powiem tak, zwykłe życie, nie koniecznie trucht to uczynił, nie wiem tak mi się wydaje...oczywiście się nie znam ale po takim czasie to i zdrowemu może się "poprzestawiać"...no ale może i bieganie, a co mówią teraz terapeuci, że to od biegania? Chyba przeczytam to mojemu terapeucie ;)
Wtajemniczona
05-08-2013, 16:46:33

Pawik,
czytałam ten wątek na GoldenLine. zanim zaczęłam biegać. wiem,że sa głosy za i przeciw.
ja wiele lat tańczyłam turniejowo taniec towarzyski.jestem wytrzymała, kontuzje to była codzienność. więc to,co teraz się ze mną dzieje to nie takie "pitu pitu" niestety :(
myślałam,że może zle spałam.ale poduszka ortopedyczna, dobry materac. no i objawy,co nie ustępuja juz długo. w środę wizyta u neurochirurga. ortopeda skierował mnie na cito. ale już złapałam dystans i oswajam lęk. wtedy udało się bez operacji więc wierzę, że i tym razem dam radę. na ten czas odstawiłam rehablitację i ćwiczenie w domu. zobaczę, co mi powie w środe.
pogadaj jeszcze raz ze swoim rehabilitantem.każdy przypadek jest inny. może Tobie sie uda ;) ciekawa jestem :) ja próbowałam też róznych wizualizacji i siła woli chciałam zniwelować te objawy.ale kurczę mam porażkę :(:(:( no i nastawienie jest bardzo ważne. więc do przodu

pozdrawiam :)
Wtajemniczona
05-08-2013, 17:42:55

Dana dziękuje za odpowiedź. Ja byłam w Świeradowie w Kwietniu tego roku w St. LUKAS to obiekt hotelowy połączony z bazą sanatoryjną . Waruki b. dobre wróciłam zadowolona . A Ty już wiesz gdzie Będziesz ? Renata
Przed operacją Zwyrodnienie C4do C7 + długi opis

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: