Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
12-08-2012, 10:21:15

Co ja bym bez Was zrobiła
Do Konstancina dzwonię jutro, bo dostałam namiar od mojej lekarz POZ. Spróbuję się tam szybko umówić.
Wczoraj trochę pochodziłam i dziś mam sztywny cały bark i całą lewą stronę ciała, też nie małego zresztą :P
Boję się w sumie tej komisji ZUS. Zwykle nie są mili i nie wiem, co mogą mi powiedzieć.
Początkujący
12-08-2012, 10:26:27

Witam
Słyszałem, że pojawia się tutaj doświadczony rehabilitant. Prosiłbym o poradę. Mam 3 przepukliny w kr. szyjnym, pierwszą (C5-C6) miałem zoperowaną 2 miesiące temu. Dolegliwości i bóle trochę ustąpiły. Kiedy mogę wrócić do lekkiej aktywności sportowej? Nie chciałbym aby mi się implant przesunął. Mam na myśli rower (tylko ścieżki asfaltowe po mieście) oraz basen (głównie pływanie na plecach). Mam 38 lat.
z góry dziękuję za pomoc, brak ruchu (poza spacerami) już mi mocno doskwiera
Janek
gość
12-08-2012, 11:11:44

niunqa, od tego jest forum i pomocni ludzie, którzy przeszli mniej lub więcej. Teraz działaj i pisz, pomożesz innym
ZUS nie taki straszny, w początkowej fazie
vasco, kilka stron wstecz Marcin podał swój @, albo spróbuj się skontaktować przez priv na forum. Rower miejski, wyprostowana sylwetka, żadne górale itp,
pływanie na plecach chyba też. Dwa miechy po zabiegu, czy to już czas na taki wysiłek. Co na to lekarz prowadzący on zna najlepiej stan Twojego zdrówka.
=====================
Kłócą się dwa plemniki.
-chłopiec
-dziewczynka
-chłopiec
-dziewczynka
Przypływa trzeci i mówi...
-chłopaki nie kłóćcie się bo dopiero jesteśmy w przełyku.
======================
Miłego, irek
krak62
gość
12-08-2012, 19:45:33

Witam Szyjki niezależnie od płci.
Irek jak pięknie widzieć Cię tak aktywnego. Moje gratulacje.
Vasco - napisałeś o 3 przepuklinach w tym jedna zoperowana 2 miesiące temu. Pytasz o powrót do aktywności sportowej...hmm właściwie możesz wszystko tylko pozostaje pytanie jaki był sens operacji. Proces zrastania jeszcze trwa. Poczytaj o "przykazaniach szyjek" i wówczas jest duża szansa na prawidłową rekonwalescencję. Rozumiem Twój pęd do aktywności ale pomyśl o konsekwencjach. Rower owszem, ale tak jak był uprzejmy napisać Irek (krak62) i skonsultuj swój stan zdrowia ze swoim operatorem(lekarz, który przeprowadził zabieg). Myślę, że udzieli cennych rad, jak jeszcze tego nie uczynił. Poczekaj jeszcze kilka tygodni. Puki co spacery i rowerem po płaskim terenie bez większego wysiłku. Basen właściwie po 6 miesiącach, tak mnie poinformował mój lekarz. Jestem już 4 miesiąc po operacji na dwóch poziomach. Rower już jest u mnie aktywny.
Pozdrowienia dla Szyjek.
Bogna
gość
12-08-2012, 20:07:14

Bogna, pomagam ludziom, wchodzę na forum a tu wszyscy chorzy, jakieś dyskopatie mają. To tak sobie piszę, stukam po klawiaturze, może komuś pomogę.
Dobrej nocki
irek
krak62
gość
12-08-2012, 20:31:40

Powiadasz Irek, że ludziska jakieś dyskopatie mają? Hmm...a co to właściwie jest ta deskopatia?? Oj sypią się ludzie sypią i to coraz młodsi. Najstarszym góralom się nie śniło, że takie casy nastaną... nie mówiąc już o fizjologach czy jakosik tak.
Wariuje, sorry ale jestem u mojej ukochanej rodzinki w Krynicy i do kolacji było polane łemkowską śliwowicą
Jak skręcę kark to wielkiej straty nie będzie hej!
Bogna
Wtajemniczona
13-08-2012, 07:41:44

no właśnie rower, pływanie jak to wkońcu jest to już nie wiem...?
jak byłam u dr rehabilitacji w styczniu to powiedział, kategorycznie żadna siłownia, żadna bieżnia, tylko pływanie i to na grzebiecie albo krawlom, żabka nie ze względu na szyjny...może z czasem orbitek ale delikatnie, mnie również brakuje ćwiczeń takich prawdziwych, ale dowiedziałam się że własnie na siłowni pogorszyłam stan kręgosłupa lędźwiowego...jak byłam w sanatorium rehabilitanci przejrzeli moje zdjęcia i tez kategorycznie zabronili rowera i stacjonarnego i normalnego, po krioterapii robiłam steper 15 minut,(bo konieczna jest rozgrzewka i wszyscy siadali na rowerki a ja na stepper) a teraz się tak zastanawiam, czy mogłabym sobie stepper do domku kupić i łazić na nim te 15-30 minut, czy to by nie zaszkodziło mojemu szyjnemu kręgosłupowi, ćwiczenia izometryczne owszem są fajne, coś tam dają, ale to nie to samo co chód na bieżni, czy jazda na rowerze ,albo chociażby wspomniany stepper, gdzie zależy jak się stoi to chodzą inne mięśnie....dyskopatia wielopoziomowa, kto to wymyślił i na cholere to komu,
a rowerek rehabilitacyjny stoi w domku i kurzem porasta, chyba musze go sprzedać
ostatnio rozmawiam z koleżanką a ona się pyta, od czego to ci się zrobiło, a mówie od pracy ,od życia, a skąd ja mam wiedzieć od czego, pewnie jakbym leżała i pachniała tylko to kręgosłup by nie miał dyspopatii wielopoziomowych i kilku przepuklin, ale jest dobrze ostatnio prawie mnie nie boli aby ten drętwy palec mnie wkurza
gość
13-08-2012, 08:16:52

Stokrotka210863 ja już jestem PO operacji. Według orzecznika ZUS - zdrowa. Nie mam, puki co problemów z kręgosłupem szyjnym, piersiowym, lędźwiowym. Tak więc zmierzam w kierunku normalnego życia.Oczywiście towarzyszy temu jakiś rozsądek.
Pozdrawiam Szyjki radośnie i serdecznie. Dobrego dnia bez bólu dla Was.
Bogna
gość
13-08-2012, 08:26:16

Uśmiechnij się
Ojciec pyta się córki:
- Kiedy wreszcie znajdziesz sobie męża?
- Nie potrzebny mi mąż. Mam wibrator.
Pewnego dnia córka wróciwszy z pracy, widzi na stole skaczący wibrator i z oburzeniem pyta się ojca:
- Tato co Ty u licha robisz?
- Piję z zięciem!!
Bogna
gość
13-08-2012, 15:54:31

Bognaj, wiesz jak poprawić humor ;)
W Konstancinie - na cito, czas czekania około miesiąca. Normalnie około 5 miesięcy ;) masakra, heh.
Znalazłam sobie sprytnie lekarza rehabilitanta i neurologa jednocześnie. Idę jutro żebrać o wizytę, bo swoją mam dopiero 28-ego. Może przyjmie
Miłego Dnia :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Reklama: