Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
11-03-2018, 20:25:20

Witam Wszystkich
Mam na imię Marcin i mam 26 lat. Większość wpisów dotyczy odcinka szyjnego ale może ktoś odpisze mi odnośnie odcinka lędźwiowego. Mianowice 28.03.2018 mam zabieg na odcinku L5-S1 który będzie polegał na usunięciu dysku i wstawieniu implantu. Chciałbym dowiedzieć się jak to wygląda wszystko przed (przygotowanie do zabiegu) i po zabiegu.
Oprowany będe w Krakowie w szpitalu wojskowym. Może był tam ktoś operowany?
Będę bardzo wdzięczny wszystkie odpowiedzi.
Marcin
gość
12-03-2018, 06:46:58

Wstępne przygotowania podobne do szyjnego- badania, wywiad anestezjologa, środki przeczyszczające, wieczorem przed operacją tabletka uspokajająca. Od popołudnia dnia poprzedzającego na czczo, do północy można pić wodę niegazowaną.
Uruchamianie 2-3 doba. Przed wstawaniem pas lędźwiowy. Kilka tygodni po operacji siadanie ograniczone do niezbędnego minimum. Poza łóżkiem pas lędźwiowy. Można chodzić i leżeć. Poziom bólu i zwiększanie aktywności zależy od zakresu operacji. Czas podjęcia rehabilitacji indywidualnie wg wskazań lekarza. Szczegóły mogą się różnić w oddziałach i upodobaniach operatora.
Jak będziesz badany przez neurochirurga przed operacją dopytaj o interesujące Cię szczegóły. Przy wypisie nie zawsze jest lekarz prowadzący.
gość
12-03-2018, 19:59:44

Dziękuję za informacje.
Może ktoś się podzieli jeszcze swoimi doświadczeniami?
gość
13-03-2018, 12:28:09

JA MAM TAKIE INNE PYTANIE ,ALE W TYM TEMACIE - MAM DO WYKONANIA DWIE OPERACJE OPERACJA SZYJNEGO Z WSTAWIANIEM IMPLANTU ORAZ OPERACJE NOSA/PRZEGRODY/ MAM NA TO 15 M-CY TAK SIĘ ZŁOŻYŁO I NIE WIEM CO ROBIĆ PIERWSZE UMIECIE RZECZOWO PODPOWIEDZIEĆ
Wtajemniczona
13-03-2018, 18:51:26

Marcin co prawda jestem po dwuch operacjach na l4l5 ale bez implantu . W niedzielę o 18 przyjęcie do szpitala do 22 wypić 2 litry wody na noc płyn do wypicia na wyprużnienie i tabletka na sen rano naczczo o 6 tabletka uspokajająca o 8 na blok o 11:40 wybudzenie .Na sali pooperacyjnej do rana następnego dnia potem powrót na salę , pionowanie w środę rano czwartek do domu .Pierwsza operacja szybko doszłam do siebie druga 3 miesiące i jeszcze nie ma rewelacji ale w między czasie był implant w szyi .
gość
13-03-2018, 19:56:19

witam czytam Was od 2 tygodni i jestem przerażona w czwartek mam zgłosić się na oddział w piątek ponoć zabieg , chyba dotrwam no może wcześniej zwariuje :) ,Dzięki Wam pozytywne nastawienie może w końcu się wyśpie
gość
13-03-2018, 20:15:42

VOLVOVA dziękuję za informację. Nie ukrywam że jako facet jestem bardzo przerażony tym co mnie czeka tym bardziej że to będzie mój pierwszy pobyt w szpitalu i zarazem pierwszy zabieg.
VOLVOVA a jak czułaś się po narkozie?
gość
14-03-2018, 12:31:01

Czy po operacji szyjnego odchylacie głowę do tyłu czy nie
gość
14-03-2018, 12:39:08

Do gościa od dwóch operacji w bliskiej perspektywie.
Moim zdaniem pierwsza ta, której dolegliwości są bardziej dokuczliwe, niosące większe ryzyko w przypadku dłuższej zwłoki. Nie są to operacje zależne od siebie, obejmują inny obszar ciała. W praktyce może to być uzależnione gdzie będzie szybszy termin jeżeli na NFZ.
Marcin, narkoza i proces wybudzania przebiega można by rzec niezauważalnie przez pacjenta. Przed operacją lek uspokajający, na blok operacyjny jedziesz wyciszony. Jeżeli będzie wywiad anestezjologa w przeddzień operacji (jeżeli nie to krótka rozmowa przed rozpoczęciem znieczulenia) to na sali operacyjnej lek mocno wyciszający do żyły, maseczka z tlenem na twarz i tyle z tego możesz zapamiętać. Pełniejsza świadomość zwykle powraca już po wygodnym przełożeniu do łóżka a potem trochę jawy trochę snu. Nie mocuj się ze sobą (częste u młodych osób, możesz czuć, że jesteś w stanie góry przenosić albo np. pobudliwość nerwowa) , nie staraj się na sali pooperacyjnej wykazywać jakiejś większej aktywności psychicznej -rozmowy, telefony do bliskich. Pozwól organizmowi by regenerował się według własnych potrzeb, w spokoju. Obecnie stosowane środki do znieczulenia ogólnego nie dają przykrych odczuć. W osobniczych przypadkach mogą pojawić się mdłości, nieraz dreszcze ale są to rzadkie sytuacje a jeżeli się pojawią to personel łatwo je opanuje.
Jedna rada praktyczna dotycząca bólu. Nie wiem jak walczy się z bólem w szpitalu gdzie będziesz operowany. Nie staraj się grać twardziela, o leki p. bólowe w pierwszych dobach proś w momencie kiedy ból zaczyna się pojawiać, tak by lek zaczął działać zanim ból się rozkręci. To ważne dla psychiki i dla procesu uruchamiania.
gość
14-03-2018, 14:12:21

Bardzo dziękuję za konkretną wypowiedz w spr dwóch operacji

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: