Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
10-10-2008, 10:59:00

Witam was wszystkich serdecznie mam na imie Agnieszka jestem z Legnicy i właśnie wróciła od lekarza Proszę was o pomoc gdyz sama nie wiem co mam myśleć.Dyskopatia tak powiedział lekarz "nie jest źle ale nie jest też dobrze........będziemy leczyć zastrzykami."
Hmmm...nigdy wcześniej nie miałam problemów z kręgami a tu nagle psikus!wydaje mi sie iz doszło do tego wczasie jazdy konnej ,konik zrobił unik a ja chyba byłam przygotowana na jazde do przodu

Bolała mnie szyja ale dopiero po jakimś czasie standardowo Agnieszka lekarz domowy stwierdziłam przewianie i odpuściłam sobie na miesiąc czasu wizytę u lekarza
zaniepokoiło mnie jednak wybrzuszenie na dole szyi po zrobieniu zdjęcia okazało się iż odcinek c5-c6 posiada przewężenie między kręgami rtg wnormie brak zwyrodnień.Bólu jako tako nie odczuje no troszkę przy łopatce,nie biore leków przeciw bólowych!CHODZE W WYSOKICH OBCASACH NO I JEZDZE KONNO (z czego raczej nie zrezygnuje bo konia nie sprzedam )Powieedzcie mi czym to grozi???Boję się lekarzy jak ognia i sama nie wiem co robić????

Pozdrawiam wszystkich Agnieszka
Początkująca
10-10-2008, 13:14:00

Witajcie!
To ja wasza nadzieja! ha ha

Sama nie wiem jak to się stało, że mi się cofnęło. walczyłam z wypukliną dwa lata. Pierwszy rezonans - dotyka do bezpośrednio do rdzenia. Nie wiedziałam na ile to poważne, dopóki po roku nie trafiłam do fachowca. Drugi MR lepiej i ostatni z września - cytuję lekarza "a który to dysk, bo nie widzę"
W międzyczasie chodziłam na rehabilitację. Prowadziłam bardzo oszczędny tryb życia. Kupiłam baaaardzo drogą poduszkę ortopedyczną. Byłam bardzo gruba i schudłam w tym roku 15 kg. Jeszcze mam nadwagę, ale idzie ku dobremu.
Uważam, że największą poprawę przyniosła mi terapia manualna u sprawdzonego, zaufanego i kompetentnego masażysty. Nazywam go moim cudotwórcą. Dostępny jest w okolicy Olsztyna.

creepek!

"jak bardziej oszczędnie życ niż żyje teraz"? po prostu nic nie robić!!!!!!!! Zakaz prac domowych. Sex wskazany w pozycjach raczej dostosowanych do indywidualnych dolegliwości.

Pirania
gość
10-10-2008, 15:47:00

Piranio nadziejo nasza.
Gratuluję tych 15 zrzuconych kilogramów , jestem pod wrażeniem. Sama chętnie pozbyłabym się z 5 kg ,ale ja kocham słodycze .Biorąc pod uwagę nasz przymusowy, oszczędny tryb życia to naprawdę jest duże wyzwanie.Ale jaka ulga dla kręgosłupa...
Pozdrawiam i tak trzymaj
Viola
gość
10-10-2008, 19:14:00

Ja naprawde nic właśnie nie robir. Raz dziennie pozmywam ale zlew mam dosc wysoko, wstawiam obiad caly czas nie pochylajac sie ani nie trzymajac głowy w dól staram sie kucnac lub klęknąć albo zobaczyc tylko oczami. Raczej zamiast lepie jest gorzej. Doszły zawroty głowy a dziś wymiotowałam jak kot. Od tych zawrotów chyba. Nie mogę utrzymac wzroku w jednym punkcie. W ciągu 3 godzin bylam chyba 20 razy. Myślałam że umre. BYłam sama w domu i w koncu zadzwonilam po pogotowie. DOdam że mieszkam w Anglii wiec jeszcze musiałam w tym stanie skupic sie na wytłumaczeniu pięlęgniarzowi co mi jest. Jakos przebrnełam. On dał mi zaszczyk(bolał jak nie wiem). POtem poszłam do lek rodzinnego bo mnie pielegniarz umówil i jest niby troche lepiej ale dalej kreci mi sie w głowie. MYslicie ze to od tego kregosłupa?
Uszy mam w porzdku bo pierw mysleli ze od uszu. Jadłam wszystko co moja rodzina a im nic nie jest, chyba ze wirusówka ale chyba nie bo to krecenie w głowie mam juz od tamtego tyg i jeszcze gorzko mi w ustach. Miało byc lepiej a jest gorzej.
CO do sexu. Tu jest problem bo nie wiem własnie jaka pozycja jest bezpieczna może piranio cos doradzisz bo od jakiegos czasu chodzi mi to po głowie ale wstydziłam się spytac.(bezpieczna dla kregosłupa oczywiscie).
creepek
gość
11-10-2008, 10:34:00

Witam.Dawno się nie odzywałam bo czułam się świetnie tylko czytałam ale muszę się Wam pochwalić,że wracam do pracy na jak długo nie wiem ale idę.22 Pażdziernika będę już pracować.9 miesięcy zleciało bardzo szybko.
Zosiu kuzynka była operowana 30 Września ,ma wstawione 2 implanty C5-6 i C6-7 i po zabiegu nie czuje kciuka u prawej ręki a lewa jest dziwnie zimna dodam ,że przed zabiegiem nie miała takich dolegliwości.Lekarz operujący twierdzi ,że tal może być i to wszystko cofnie się.Co Ty na to ?
Pozdrawiam wszystkich serdecznie .Grażyna.
gość
11-10-2008, 19:28:00

16-03-2008 o 22:19, daffodil :
Witam wszystkich. Przeczytałam cały wątek i jestem przerażona. Do niedawna byłam zdrową osobą a przynajmniej tak mi się wydawało. Leczyłam się na migreny, które mam od dziecka.Teraz zauważam, że organizm a właściwie kręgosłup wysyłał sygnały: od dłuższego czasu budziłam się i nie czułam 2 ostatnich palców lewej ręki,( musiałam je rozmasować żeby je poczuć niestety lekarka I kontaktu zupełnie to zignorowała), bolało mnie pod lewą łopatką, ostatnio często stawy, 2 razy podczas próby sięgnięcia po coś pod zlewem poczułam straszny ból w szyi i barku jakby mi coś przeskoczyło, nie mówiąc o bólu kręgosłupa lędźwiowego. Dużo dźwigałam głównie zakupy nieraz na znaczną odległość, podnosiłam sama łóżko w sypialni z bardzo ciężkim materacem. Niestety teraz wszystko mi się posypało. W XII trafiłam do szpitala z podejrzeniem zapalenia opon i półpaścem ucha zdiagnozowanego po 2 tyg.-leczono mnie antybiotykami na zapalenie ucha dopiero gdy mój stan się pogorszył (bóle głowy- mimo ketonalu ***, zawroty głowy, kłopoty z ostrością widzenia, osłabienie) endoskop pokazał coś w uchu. W 2 tyg. leżenia doszły dodatkowe dziwne objawy zaczęłam mieć mrowienia w głowie, na twarzy (szczęki, policzki), drętwienia lewej ręki, mrowienia w nogach. Lekarze patrzyli na mnie jak na dziwoląga i nikt mi nie wytłumaczył co się ze mną dzieje a ja byłam przerażona. Wyszłam ze szpitala w I a dolegliwości się nasiliły. Lekarka I kontaktu stwierdziła że jestem histeryczką, nie chciała mi dać żadnych skierowań do specjalistów czy na RTG szyjnego,u neurologa to samo. Zrobiłam sama Rtg czynnościowy i wyszła niestabilność na C4-C5. Wróciłam z tym do swoich lekarzy a oni na to że mi nic nie jest a ludzie mają gorsze schorzenia a nie zgłaszają takich objawów. Zajęłam się sama sobą, zaczęłam akupunkturę przez jakiś czas miałam wrażenie że jest lepiej, chyba do czasu gdy zgodziłam się na masaż i nastawianie kręgosłupa co prawda dolnego odcinka. Cały czas mam okropne bóle głowy i zawroty, mrowienie twarzy i w obu nogach, uczucie zaciskania na szyi, objawy niedotlenienia mózgu i serca, ból szyi i odcinka piersiowego kręgosłupa, bóle w klatce piersiowej, drętwienie i niedoczucie lewej ręki, uczucie ścisku w głowie, zatykanie uszu, nudności, jestem strasznie osłabiona, wszystko sprawia mi trudność nawet chodzenie, często poleguję a i tak robi mi się słabo, bolą mnie stawy. Poszłam do neurochirurgów stwierdzili, że to może być od kręgosłupa. Do tego doszła straszna depresja, bezsenność. Pod k. III mam termin MR ale tu znowu schody bo mam śruby w zębach i nie wiem czy do niego dojdzie. Nie wiem czy to możliwe, żeby tak nagle dał o sobie znać kręgosłup szyjny i to z takim nasileniem czy mógł to wywołać ten półpasiec(to choroba nerwów) i zwiotczenie mięśni? Co o tym sądzicie? Może przeczyta to jakiś lekarz i mi to wyjaśni powoli tracę nadzieję czy ja mam szansę na wyzdrowienie i normalne życie. Mam 38 lat i dzieci, które mnie potrzebują a w tej chwili to do niczego się nie nadaję. Błagam o pomoc. Może ktoś poleci mi naprawdę dobrego neurologa w Krakowie.
gość
11-10-2008, 21:07:00

masz wszystko tak jak ja odchodzę od zmysłów co to moze byc, w czwartek wzywał maz do mnie pogotowie bo do stałam kolejnej zapasci, siedziałam na kanapie i nagle odlot, uczucie omdlewania, drgania wszystkich mięśni, tetno 105, ciśnienie 145/95-----to bardzo wysokie jak na mnie ,,mam zawsze 95/65 ,,olano mnie na pogotowiu, pani dr. kazała sie uspokoic i tyle.Już pisałąm wqcześiej robiony tomograf ok, krew ok, teraz EEG. jak wyjdzie ok to prywatnie robię rezonas bo się wykończę, teraz jak piszę to mam lekkie zawirowania w głowie, sraszne bolą mnie mięśnie karku , tak jak u poprzedniczki mam wrażenie ścisknia szyji, czy rzeczywiście to kręgosłup, w okolicy atlasu bardzo mnie boli przy dotyku.Mam 36 lat tak samo mam rodzinę nie mogę funkcjonować ,boję się prowadzić samochód, zauważyłam że zaczynją pobolewać mnie mięśnie przedramion i mam szumy w uszach, tak jakby się coś napinało i puszczało---mówię na to spięcie, słuchajcie a może myślę sobie że to jakiś bakcyl mnie zżera , choć wcześniej pisałam o kręgosłupie , ze spadłam ze schodów itd.. ja poprostu dostaję bzika dziś byłam umówiona z kolężankami a całą myśl kierowałam i modliłam się żebym nie dostała ataku, a ten atak nastąpił po BETASERC-u bo niby miałam go przyjmować POZDRAWIAM WSZYSTKICH ANETA Z OLSZTYNA
gość
12-10-2008, 08:57:00

GRAŻYNKO,super wieści o dobrym samopoczuciu.
Powrót do pracy z pewnością Ci posłuży.Człowiek przestaje się wsłuchiwać w każde strzyknięcie w kościach.
Bądź dla siebie ,,dobra '' Dbaj o rehabiliatcje , wyjazdy sanatoryjne dla ciała i ducha , nie szalej jako kobieta niezastąpiona.
Jeśli chodzi o Twoją kuzynkę to skoro neurochirurg twierdzi,że jest to stan przejściowy może zdać się jeszcze na czas.
Od operacji upłyneło zaledwie 2 tygodnie, Być może tkanki są jeszcze w obrzęku jako efekt urazu okołooperacyjnego i wywierają ucisk.
W takich sytuacjach warto zapytać lekarza z jakiego powodu pojawiły się objawy,których wcześniej nie było. łatwiej wtedy w spokoju oczekiwać na poprawę.
Pozdrawiam Zosia
Początkująca
12-10-2008, 09:36:00

Witam wszystkich.
Czytałam wczoraj na innym PHorum polecanym kiedyś przez Zosie o zabiegu noszącym nazwe Trakcja ruchowa przy użyciu urządzenia Vertetrack. Urządzenie to wygląda jak kołnierz i ma ono za zadanie rozciągnąć kręgosłup w trakcie chodzenia aby wysunięty dysk mógł się sam wsunąć na swoje miejsce. Ma to być bezpieczna metoda i przy nieprzerwanym dysku bardzo skuteczna. Słyszeliście coś o tej metodzie? Może ktoś ją stosował. Tam są namiary na jeden zakład reh ale w Mysłowicach. Nie mogę znaleźć innego miejsca. Zosiu czy Ty wiesz coś wiecej na ten temat?
Pozdrawiam
gość
12-10-2008, 13:59:00

WItam wszystkich może ktoś z was mi pomoże wyjaśnieniu moich wyników lekarz rodzinny powiedział ze czeka mnie operacja może ktoś z was ma ten sam problem prosze o pomoc neurolog powiedział też to samo co lekarz rodzinny i skierował mnie do neurochirurga i boję się mam naimie ANNA mieszkam w goleniowie proszę o pomoc to jest mój wynik TKwitam byłam na badaniu TK kręgosłupa szyjnego i wyszło bardzo dużo .Badanie kręgosłupa szyjnego wykazuje jego kyfotyczne wygięcie . Na poziomie C3/C4 widoczna jest centralna wypuklina krążka międzykręgowego sięgająca przedniej powierzchni worka oponowego .Wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosi w linii pośrodkowej 1,00cm.Na poziomieC4/C5 widoczna jest centralna wypuklina krążka miedzykręgowego otoczona centralnym wystepem kostnym wymiar strzałkowy kanału kręgowego na tym poziomie wynosi w linii pośrodkowej 0,95 cm. Widoczne są ponadto zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w stawach uncovertebralnych.Na poziomie C5C6widoczna jest szeroka asymetryczna wypuklina krążka międzykręgowego z paracentralnym lewobocznym uwypukleniem ku tyłowi uciskającym przedniolewą powierzchnię worka oponowego .Wypuklina ta otoczona jest osteofitycznymi progami kostnymi . obustronnie widoczne są zmiany zwyrodnieniowo wytwórcze w stawach uncovertebralnych powodujące po stronie lewej przewężenie otworu międzykręgowego oraz lewej częsci kanału kręgowego . To tyle proszę o pomoc co teraz mnie czeka mam skierowanie do neurochirurga .izyty .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: