Witam. Miałam ostatnio robione EEG i dostałam taki opis:
W tylnych częściach mózgu widoczna jest czynność alfa 9-10. Hz o amplitudzie 30-80 uV. W przednich częściach rejestruje się niskonapięciowa czynność beta. R.z - obecna. Wielokrotnie w zapisie zarejestrowano uogólnione grupy fal theta 5-7Hz o amplitudzie do 140uV oraz ostre fale o amplitudzie do 180 uV z przewagą w przednich częściach.
HV i Fs nasila zmiany.
Orzeczenie: Zapis wykazuje niewielkie sporadyczne zmiany uogólnione z przewagą w przednich częściach mózgu.
Trenuję kick boxing i musiałam przejść badania w Cenralnym Ośrodku Medycyny Sportowej i tam właśnie miałam robione te EEG. Orzekli, że jestem zdolna do uprawiania kick boxingu, ale za pół roku muszę ponowić badanie. Może mi ktoś powiedzieć czy powinnam się martwić tym orzeczeniem? Czy to jest coś poważnego? HV i Fs nasila zmiany, co to znaczy? Nie mam żadnych bólów głowy, zawrotów itp, natomiast mogę powiedzieć, że mam trochę problemy z koncentracją...czy to może być z tym związane?
W wieku 9 lat zostałam potrącona przez samochód co spowodowało u mnie wstrząśnienie mózgu, w 2007r zostałam pobita i miałam stłuczoną głowę, ale już bez wstrząśnienia... Dodam również, że przez około rok czasu paliłam marihuanę, którą odstawiłam około 2 miesiące temu... Czy te zmiany mogło spowodować palenie marihuany? Czy te zmiany są odwracalne, czy może mi się tylko pogorszyć ?
Bardzo proszę o odpowiedź...